Žemaitė dvylika klasių įveikė per 11 metų: netrukus paaiškės, ar pasielgė teisingai

Nors plateliškei Viktorijai Urbonaitei – dar tik septyniolika, ji netrukus baigs dvyliktą klasę ir mokslus tęs, kaip dabar planuoja, Vilniaus universitete. Mergina labai domisi rytietiška, arabiška kultūra, todėl būtent su tuo sieja ir būsimas studijas.

 Viktorija sako, kad norą kaupti žinių bagažą bei tobulėti jai įskiepijo tėveliai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Viktorija sako, kad norą kaupti žinių bagažą bei tobulėti jai įskiepijo tėveliai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Baigusi Platelių gimnaziją Viktorija ketina studijuoti Vilniaus universitete. Merginą domina rytų kultūros studijos, bet neatmeta galimybės „nerti“ ir į filosofiją.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Baigusi Platelių gimnaziją Viktorija ketina studijuoti Vilniaus universitete. Merginą domina rytų kultūros studijos, bet neatmeta galimybės „nerti“ ir į filosofiją.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Radusi laisvo laiko Viktorija šoka į sportinę aprangą ir lekia pabėgioti arba sėda ant dviračio. Nuotraukoje – su pusbroliu Vytautu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Radusi laisvo laiko Viktorija šoka į sportinę aprangą ir lekia pabėgioti arba sėda ant dviračio. Nuotraukoje – su pusbroliu Vytautu.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Karmonienė, zemaiciolaikrastis.lt

2021-06-07 16:28, atnaujinta 2021-06-07 16:46

Įdomu tai, kad Platelių gimnazijos duris po brandos egzaminų sesijos Viktorija užvers metais anksčiau nei turėjo. Kaip tai nutiko? Paskatinta mamos gimnazistė įveikė dviejų klasių kursus, praėjusią vasarą atsiskaitė visų mokomųjų dalykų kontrolinius darbus ir taip peršoko vienus mokslo metus – po dešimtos klasės į mokyklinį suolą sėdo jau kaip abiturientė.

Mergina dar ir dabar šiek tiek abejoja tokiu savo sprendimu, tačiau, kaip sako, ar pasielgė teisingai, parodys egzaminų rezultatai.

Iki šiol yra abejonių

Viktorija – ne tik Platelių gimnazijos prezidentė, bet ir aktyvi Plungės rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos narė, per posėdžius nebijanti išreikšti savo nuomonės jaunimui aktualiomis temomis. Pasak Platelių gimnazijos direktorės Reginos Rubinienės, ši moksleivė – mokyklos pasididžiavimas. „Ši mergaitė it spindulėlis mūsų mokykloje. Jos visur pilna“, – gražių žodžių apie plateliškę abiturientę negailėjo mokyklos vadovė.

Kaip pasakojo pati Viktorija, kiek pagreitinti mokslus ji nutarė paskatinta mamos. Ir būdama dešimtokė puikiai susitvarkė su dviejų klasių kursais, sėkmingai per vasarą atsiskaitė visus kontrolinius darbus ir jau kitus mokslo metus pradėjo kaip abiturientė.

Paklausta, ar šiandien nesigaili žengusi tokį žingsnį, Viktorija vis tik gūžčioja pečiais. „Truputį abejojau šiuo savo sprendimu, mintyse kirbėjo klausimas, ar nepaskubėjau. Abejonių kyla ir dabar, bet manau, jog tai – normalu. Jos visiškai išsisklaidys tik pamačius egzaminų rezultatus“, – sako moksleivė.

Pasak jos, be gimnazijos mokytojų pagalbos, šeimos ir draugų paramos jai nebūtų pavykę žengti šio žingsnio.

Bet ar nebuvo sunku išsiskirti su senąja klase ir susibičiuliauti su nauja? Abiturientė tvirtina, jog – ne. Galbūt dėl to, kad merginos santykiai su buvusiais klasės draugais nenutrūko – jie draugiškai bendrauja ir šiandien. O ir su nauja klase viskas nuo pradžių gerai klojosi, iškart pavyko rasti bendraminčių.

Virtualios pamokos net patiko

Šiais mokslo metais Viktorijai teko susigyventi ir su daugiau naujovių. Tiesa, jau ne vienai, nes dėl pandemijos pereiti prie nuotolinio mokymosi teko visiems moksleiviams. Ypač didelį stresą į virtualią erdvę persikėlusios pamokos sukėlė abiturientams. Juk paskutiniai mokslo metai jiems – ypatingai svarbūs. Tai – laikas, kai dar galima užpildyti mokslų spragas ir pagilinti žinias.

Tačiau plateliškės mokslai iš namų neišgąsdino. Priešingai – kurį laiką net patiko. Žinoma, mergina džiaugėsi, kai jau galėjo sugrįžti į mokyklą, kur laukė mokytojai bei draugai, tačiau ji įsitikinusi, kad ir mokydamiesi iš namų bent jau Platelių gimnazijos mokiniai didelių sunkumų nepatyrė. „Turėjome daugybę konsultacijų, o galimybė savarankiškai planuoti savo laiką buvo visapusiškai naudinga“, – savo nuomonę dėsto Viktorija.

Labiausiai jai apmaudu, kad dėl nuotolinio mokymosi buvo atsisakyta kai kurių mokyklinių švenčių, kitos, jei ir vyko, tai tik pasitelkiant šiuolaikines technologijas. O juk tokios šventės, kaip, pavyzdžiui, šimtadienis, džiugina tik kartą gyvenime.

„Tačiau ir vėl minusus keičia pliusai: šių metų praktika – didžiulis nuotolinis kalėdinio karnavalo renginys bei virtuali šimtadienio šventė – įrodo, jog atstumas netrukdo švęsti ir dalintis geromis emocijomis“, – sako pozityvumu trykštanti mergina.

Galvą pravėdina bėgiodama ir skriedama dviračiu

Ne mažiau nei pozityvo Viktorija savyje turi ir energijos bei noro veikti. Septyniolikmetė tiesiog negali nustygti vietoje ir vis ieško sau malonios, tačiau prasmingos veiklos. Tą pastebi ir jos mokytojai bei kiti gimnazistai, kuriems Viktorija – tikras pavyzdys. Ne veltui mergina jau trečius metus išrinkta Platelių gimnazijos prezidente bei Tarybos nare.

Šios pareigos plateliškei be galo svarbios, todėl ji stengiasi jas tinkamai atlikti. Mergina pasakoja, kad pelnytas mokinių pasitikėjimas ją įkvėpė stengtis padėti bendruomenei, inicijuojant aplinkos tvarkymo akcijas, tampant e. skaute miestelio bibliotekoje.

Abiturientė matoma ir kitur – ji nuolatinė gimnazijos renginių organizatorė ir vedėja, kuri vėliau viską dar ir aprašo. Visa tai padaryti jai padeda, kaip pati sako, motyvuotų mokinių komanda.

Bet vien gimnazija abiturientė neapsiriboja. Noras veikti, prisidėti prie jaunimui svarbių klausimų gvildenimo ją atvedė ir į Plungės rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybą. Šios ir Vadovų klubo, kuriam taip pat priklauso, posėdžiuose Viktorija itin aktyvi. Visa tai mergina vertina kaip didžiulę patirtį, neabejotinai pasitarnausiančią jai ateityje.

Ko gero, dažnas iš mūsų mintyse svarsto, kad tiek daug savęs atiduodant mokslams bei popamokinei veiklai, apie laisvą laiką, skirtą sau, lieka tik pasvajoti. Bet Viktorija, reaguodama į tokius pamąstymus, purto galvą ir nukerta, kad viskam įmanoma rasti laiko, tik reikia to norėti.

Merginos nuomone, mokslams ar kitai reikšmingai veiklai atiduotas valandas tiesiog būtina kompensuoti poilsiu. Pati Viktorija dažniausiai jį sieja su sportu. Aktyvų gyvenimo būdą mėgstanti gimnazistė, radusi laiko, ne ant sofutės patogiai įsitaiso, o šoka į sportinę aprangą ir lekia pabėgioti arba sėda ant dviračio ir skrieja pamėgtu taku aplink Platelių ežerą. Neatsisako ir stalo tenisą pažaisti.

Nemėgsta būti vadinama pirmūne

Akivaizdu, laiko švaistyti beprasmiams dalykams Viktorija nelinkusi. Pripažinkime, šiais laikais tokių jaunuolių nėra daug, bet pati Viktorija savęs nelaiko išskirtine. Nepervertina ji ir savo gerų pažymių. Priešingai – sako esanti eilinė mokinė, neišsiskirianti kažkokiu ypatingu talentu ar gabumais. Ir nemėgsta žodžio „pirmūnė“. Pasak jos, tai – banalus žmogaus lyginimas su kitais, kuris dažnai teikia didžiulį stresą giriamam vaikui ir didžiulį nusivylimą daug besimokančiam, protingam, tačiau ne pačiam geriausiam klasės mokiniui.

„Aš – tiesiog aktyvi. Tokia esu nuo vaikystės. Man nereikia stengtis būti atsakinga ir pareiginga mokine. Tokia esu savaime. Mėgstu daug kalbėti, diskutuoti ir dalintis žiniomis“, – apie save pasakoja abiturientė.

Tokį požiūrį merginai padėjo išugdyti tėvai, kurie visada ją skatina mokytis ir tobulėti, tačiau niekada nespaudžia ir nepriekaištauja. Būtent tėvelius bei vyresnįjį brolį Viktorija laiko autoritetais ir įkvėpėjais, kurie visada palaiko, padrąsina.

Laukia egzaminų

Gražiai abiturientė atsiliepia ir apie savo mokytojus, kurie, jos žodžiais, buvo tarsi kelrodės žvaigždės. Ir, nustebsite, priduria su nekantrumu jau laukianti birželio 7-ąją startuosiančios egzaminų sesijos.

Ir ne dėl to, kad jaučiasi visiškai jiems pasiruošusi. Tiesiog jai smalsu, ko bus vertas jos ilgų metų triūsas. Paklausta, į kokį egzaminą eis labiausiai užtikrinta, Viktorija prisipažįsta, jog tvirčiausiai jaučiasi mąstydama apie lietuvių kalbos bei literatūros egzaminą, nes abi jos auklėtojos buvo lituanistės, padėjusios prisijaukinti iki tol svetimą knygų pasaulį ir įkvėpusios tarp eilučių matyti ne tik baltas linijas.

Plateliškė labai domisi ir istorija, todėl ir šio egzamino tikisi džiuginančių rezultatų, prie kurių daug bus prisidėjusi jos istorijos mokytoja, kiekvienais metais kvietusi dalyvauti Konstitucijos ir Europos egzaminuose, konkurse „Lietuvos istorijos žinovas“ ir, žinoma, istorijos olimpiadose.

Didelės baimės merginai nekelia ir matematikos egzaminas. O štai kalbėdama apie anglų kalbos žinių patikrinimą ji ne tokia užtikrinta. Sako, kad būtent šio dalyko egzaminas gali parodyti jos mokslo spragas. Bet Viktorija turi viltį kai kurias jų dar spėti pašalinti.

Įveikus didžiausią dvylikos metų išbandymą – brandos egzaminus, – teks pasirinkti kitą švietimo įstaigą. Plateliškė studijoms išsirinko Vilniaus universitetą. Merginos, itin besidominčios rytietiška, arabiška kultūra, žvilgsnis krypsta į su tuo susijusias studijas. Artima jai ir filosofija.

Pabaigai moksleivės paklausėme, ką jai asmeniškai reiškia tai, kad jos mokyklai šiais mokslo metais teks atsisveikinti ne tik su paskutiniąja abiturientų laida, bet ir su gimnazijos statusu. Viktorija neslėpė, kad dėl to jai labai liūdna, tačiau sakė suprantanti, kad kitos išeities nebuvo. Mergina filosofiškai svarsto, jog viskas šiam pasaulyje yra laikina, tad ne visada esame pajėgūs plaukti prieš srovę.

„Manau, kad dabar svarbu yra įprasminti buvusį gimnazijos vardą, nudžiuginti bendruomenę paskutinės abiturientų laidos egzaminų rezultatais ir išlaikyti nemirštančius prisiminimus“, – sako ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.