Karantino laikotarpiu logistikai išgyvenus virsmą, atsivėrė naujos karjeros galimybės šios srities specialistams

COVID-19 viruso sukeltos pandemijos ir šalyje įvesto karantino metu verslams persikėlus į internetą, kaip niekad išaugo prekių pristatymo poreikis. Tai lėmė ir transporto bei logistikos sektoriaus virsmą, mat pasikeitę žmonių įpročiai nulems šios srities augimą ir klestėjimą ateityje, kartu atveriant ir naujas karjeros galimybes logistikos specialistams.

Logistikos sektoriui išgyvenant efektyvumo virsmą, kartu išaugo ir kvalifikuotų šios srities specialistų poreikis.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Logistikos sektoriui išgyvenant efektyvumo virsmą, kartu išaugo ir kvalifikuotų šios srities specialistų poreikis.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Logistikos sektoriui išgyvenant efektyvumo virsmą, kartu išaugo ir kvalifikuotų šios srities specialistų poreikis.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Logistikos sektoriui išgyvenant efektyvumo virsmą, kartu išaugo ir kvalifikuotų šios srities specialistų poreikis.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-14 14:59

Logistika yra teorinės ir praktinės veiklos sritis, kuri apima pačius įvairiausius procesus: nuo organizavimo, iki transportavimo. Ši dinamiška sritis reikalauja nuolatinio augimo, lankstumo, komunikabilumo, šalto proto bei sugebėjimo priimti sprendimus.

Šį pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Renkuosi studijuoti“ bus pasakojama, jog kuomet dėl COVID-19 viruso pandemijos sustojo pasaulis, vieni iš herojų tapo logistikos ir transporto atstovai, tiekę viską, ko prireikdavo: nuo gyvybiškai svarbių medicininių kaukių, iki maisto produktų tiems, kurie karantino dienas leido namuose.

Logistikos sektoriui išgyvenant efektyvumo virsmą, kartu išaugo ir kvalifikuotų šios srities specialistų poreikis. Juos ruošiančios „Socialinių mokslų kolegijos“ darbuotojai pastebi, kad studentai šias studijas renkasi itin noriai ir su didele motyvacija pasineria į karjeros galimybes.

„Tarptautinė prekyba ir muitinės logistika yra viena iš populiariausių studijų programų, kurias renkasi studijuoti studentai. Tai plati programa, apimanti labai daug įvairių dalykų, pradedant logistika ir baigiant teisiniais dalykais, kalbant apie muitinės formalumus bei muitinės procedūras, apie elektroninių prekių deklaravimą. Tai yra visos disciplinos, kurios yra neišvengiamos dirbant tiek muitinės, tiek prekybos srityje“, – laidoje pasakos SMK Kauno filialo vadovė Inga Bilinskienė.

„Socialinių mokslų kolegija“, įsikūrusi trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, siūlo platų studijų programų pasirinkimą informatikos, sveikatos, menų, verslo ir viešosios vadybos, teisės, socialinių mokslų studijų krypčių grupėse. Studentai, pasirinkę šioje mokymo įstaigoje logistikos srities studijas, pasižymi greita orientacija, žingeidumu, noru tobulėti ir kiekvieną dieną mokytis.

„Transporto ir logistikos verslo sritis yra amžina. Ji vienokia ar kitokia forma vyravo jau prieš tūkstantmečius ir vienokia ar kitokia forma tikrai bus ateityje. Ši sritis reikalauja pastoviai ieškoti naujų sprendimų ir nenustoti domėtis įvairiomis technologijomis bei tendencijomis, kurios vyrauja šiame sektoriuje. Transporto ir logistikos sektoriaus didžiausias iššūkis yra nelikti žemųjų technologijų užkampyje, spėti orientuotis į pokyčius, kurie paverstų šį verslą aukštųjų technologijų sektoriumi. Kroviniai turi tendenciją smulkėti, tiek gamyboj, tiek buitiniam vartojimu. Ateityje kroviniai gali būti pristatomi ne sunkiasvorėmis transporto priemonėmis, o dronais ar krovininėmis „Hyperloop“ kapsulėmis, todėl studentai, kurie studijuoja šią programą, turi tikrai domėtis naujausiomis technologijomis ir spėti prie jų prisitaikyti“, – teigs SMK studijų programų vadovė, lektorė Rita Karabanovienė.

„Socialinių mokslų kolegija“ bendradarbiauja ir su įvairiais socialiniais partneriais būtent transporto ir logistikos sektoriuje, mat jie leidžia studentus iš arti supažindinti su tuo metu vyraujančiomis tendencijomis.

Patirtinis mokymas yra labai svarbus dėl to, kad studentai galėtų savo teorines žinias pritaikyti praktikoje, todėl socialiniai partneriai studentams duoda konkrečias užduotis, iškelia verslo iššūkius, kurių metu pasitelkiamos žinios, kūrybiškumas bei nestandartinis mąstymas priveda prie unikalių rezultatų pačiam verslui.

„Džiaugiuosi, kuomet antrojo kurso metu studentai išeina į mokamąją praktiką. Ten jie turi galimybę sudalyvauti realiame panašaus pobūdžio įmonių veikloje, pamatyti virtuvę iš arti, suprasti, kas ir kaip vyksta, susipažinti su įstatymais, su mokestiniais dalykais, kurie bus neišvengiamai reikalingi darbinėje veikloje“, – atviraus R.Karabanovienė.

Jau kone tris dešimtmečius Lietuvoje gyvuojančios bendrovės UAB „Palink“, valdantį prekybos centrų tinklą „IKI“ kolektyvas pastebi, jog šalyje sklandantis stereotipas apie darbų trūkumą neatitinka realybės.

Siekdami suvienodinti darbdavio ir darbuotojo lūkesčius, jie sėkmingai investuoja į būsimų ir esamų darbuotojų kvalifikacijos kėlimą, taip suteikdami reikiamų žinių ir platesnes karjeros galimybes.

„Lietuvoje jau seniai kalbama, kad šalyje trūksta darbų, tačiau iš tikro susiduriam su labai prieštaringa situacija, kuomet darbdaviai neranda darbuotojų, o darbuotojai neranda tinkamų darbų. Taip dažniausiai nutinka dėl to, kad darbdavio lūkesčiai yra kiek kitokie, negu darbuotojo ir atvirkščiai, todėl labai daug dėmesio skiriame reikiamos kvalifikacijos suteikimui“, – laidoje pasakos UAB „Palink“ personalo vadovė Edita Jakučionytė-Lukšė.

Ši bendrovė intensyviai dirba ir su aukštosiomis ir aukštesniosiomis mokyklomis Lietuvoje, taip padedant darbuotojams siekti išsilavinimo bei ieškant ankstyvųjų kursų studentų, kurie norėtų įsilieti į darbą.

„Darbas sandėlyje yra geras tuo, jog tai puiki galimybė jaunam žmogui įsilieti į gyvenimą, pajausti suaugusiųjų būseną, pradėti dirbti bei uždirbti. Tai puikus dalykas mokiniams, studentams, jauniems žmonėms. Mūsų sandėliuose darbą pradėjo iš tikrųjų daug įmonės kolegų, kurie šiandien yra savo srities skyriaus vadovai. Dirbant šį darbą yra suteikiama unikali proga susipažinti su naujausia technika, kompiuterine sandėlių valdymo sistema. Sandėliuose yra skirtingos zonos, kuriose dirba įvairios kvalifikacijos ir pajėgumų darbuotojai, jiems yra suteikiami išskirtiniai privalumai, lankstus darbo grafikas“, – pasakos UAB „Palink“ sandėlio vadovas Saulius Reipšleger.

Kokias studijas pasirinkti, kur studijuoti ir kokios perspektyvos darbo rinkoje laukia transporto ir logistikos srities studentų – visa tai laidoje „Renkuosi studijuoti“ jau šį pirmadienį, 12 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.