J. Šiugždinienė paneigė spėjimus apie brandos egzaminų palengvinimą, ateityje jie galėtų vykti ir nuotoliniu būdu

Ketvirtadienį paaiškėjus daliai brandos egzaminų rezultatų, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, jog mokytojų ir moksleivių pastangos bei susitelkimas atsipirko. Ji taip pat paneigė spėjimus, kad dėl nuotolinio ugdymo egzaminai šiemet buvo lengvinami.

 Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 1:18 PM, atnaujinta Jul 15, 2021, 1:42 PM

Kartelės nemažino

„Su dideliu nerimu laukėme lietuvių kalbos ir matematikos egzaminų rezultatų, ir šiandien tikrai galime pasidžiaugti. Noriu padėkoti mokytojams už nuoseklų didžiulį darbą, už kūrybingumą, kad jie sugebėjo derinti nuotolinį ir kontaktinį mokymosi būdus.

Tų pagrindinių egzaminų rezultatai yra tikrai geri, geresni negu pernai, tas labai džiugina“, – ketvirtadienį sakė ministrė.

J.Šiugždinienė išskyrė ir pagerėjusius matematikos egzamino rezultatus.

„Turėjome patirties, kad pernai beveik 35 procentai neišlaikė matematikos egzamino, tai džiaugiamės, kad šiemet procentas stipriai mažesnis, ir šimtukų šiemet yra daugiau“, – sakė ministrė.

Ji taip pat paneigė gandus, kad egzaminų užduotys dėl pandemijos buvo palengvintos.

„Kartelės nebuvo ir negali būti mažinamos, tokios kalbos net negali būti. Buvo daug pagalbos abiturientams, skirtos papildomos konsultacijų valandos, buvo prailginti egzaminai, įsijungė ir dalykininkų asociacijos, kai kurie universitetai teikė nemokamą pagalbą“, – vardijo J.Šiugždinienė.

Ministrės teigimu, abiturientai itin palankiai įvertino galimybę paskutinį mėnesį mokytis kontaktiniu būdu, taip pat jie nuotoliniu būdu galėjo pasitreniruoti, laikydami bandomąjį egzaminą.

Paklausta, kokias pamokas išmoko šios egzaminų sesijos metu, ministrė svarstė, kad labai svarbus yra nuoseklus darbas ir laikas.

„Išmokome, kad reikia pakankamai laiko ir dėmesio papildomam pasirengimui. Buvo nuomonių, kad reikia kuo greičiau vykdyti egzaminus, kad neturėtų būti pertraukos, bet manau, kad mes pasielgėme teisingai, duodami daugiau laiko pasirengti ir vykdydami konsultacijas“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Ji pridūrė, kad ateityje svarstoma dalį egzaminų perkelti į nuotolį.

„Čia yra daug dalykų, susijusių su saugumo reikalavimais, tai nėra toks paprastas procesas. <...> Tikrai negalėčiau pažadėti, bet stengsimės, kad ateityje kuo daugiau egzaminų galėtų vykti nuotoliniu būdu“, – tikino ministrė.

Rezultatai šiemet geresni

Lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos egzaminus šiemet abiturientai išlaikė geriau, pranešė Nacionalinė švietimo agentūra, ketvirtadienį skelbianti šių ir informacinių technologijų bei chemijos egzaminų rezultatus.

Agentūros teigimu, visų šių egzaminų rezultatai išsiskiria padidėjusiais aukščiausiais – šimto balų – įvertinimais.

Valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą šiemet laikė 16660 kandidatų. Egzaminą išlaikė 91,4 proc., o šimtukus gavo 375 kandidatai. Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino išlaikymo riba – 30 taškų iš 100 galimų.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino taškų vidurkis šiais metais siekia 54 taškus, t. y. tiek pat, kiek 2019 metais.

Egzamino neišlaikiusiųjų šiemet mažiau nei pernai – 8,6 proc. kandidatų, 2020 metais – 10,8 proc., 2019 metais – 9 proc.

Kandidatai, kurie neišlaikė lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino, laikys mokyklinį brandos egzaminą pakartotinėje sesijoje liepos 20 dieną.

Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15149 kandidatai. Egzamino išlaikymo riba – 9 taškai iš 60 galimų. Egzaminą išlaikė 84,8 proc. kandidatų (2020 metais – 67,6 proc., 2019 metais – 82,1 proc.). Šimto balų įvertinimą gavo 1,7 proc. kandidatų (2020 metais – 1 proc., 2019 metais – 1,5 proc.).

Lyginant kelerių metų matematikos valstybinio brandos egzamino pasiekimus, šiais metais pagal išlaikiusiųjų dalį ir šimto balų įvertinimą, mokinių rezultatai yra labai panašūs kaip ir 2019 metais. Matematikos valstybinio brandos egzamino taškų vidurkis – 21,9 taško – toks pat buvo ir užpernai.

Tarp neišlaikiusiųjų matematikos egzamino nemažai profesinių mokyklų mokinių bei mokinių, kurie mokėsi bendruoju kursu, t. y. B lygiu.

Chemijos valstybinį brandos egzaminą laikė 998 kandidatai. Egzaminą išlaikė 94,9 proc. (pernai – 97,4 proc.) kandidatų. 100 balų įvertinimą gavo 1,9 proc. (pernai – 0,47 proc.) kandidatų. Egzamino išlaikymo riba – 16 taškų iš 100 galimų.

Stebėsenos ir vertinimo departamento direktoriaus teigimu, nors šimtukų padaugėjo daugiau nei trigubai, didesnis ir egzamino neišlaikiusių mokinių skaičius. Dauguma kandidatų, pasirinkusių šį egzaminą, chemiją mokėsi išplėstiniu kursu.

Chemijos valstybinio brandos egzamino taškų vidurkis šiais metais siekia 51,8 taško, jis 2 taškais mažesnis nei 2020 metų vidurkis – 53,6 taško.

Informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą laikė 2134 kandidatai. Egzaminą išlaikė 91,3 proc. (pernai – 92 proc.) kandidatų. Šimto balų įvertinimą gavo 9,7 proc. (pernai – 6,4 proc.) kandidatų. Vertintojų nuomone, egzamino užduotys buvo vidutinio sunkumo. Egzamino išlaikymo riba – 20 taškų iš 100 galimų.

Mokiniai savo rezultatus gali sužinoti prisijungę prie rezultatų skelbimo sistemos https://rezultatai.egzaminai.lt su iš mokyklos gautu kandidato kodu ir vienkartiniu slaptažodžiu.

Likusių valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus žinomi vėliausiai iki liepos 23 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.