Po įtempto laikotarpio atėjo metas Kauno abiturientams švęsti

Kauniečių abiturientų valstybinių brandos egzaminų įvertinimai pranoko šalies vidurkį. Mokiniai surinko net 342 šimtukus iš skirtingų dalykų, tad Kaunas neabejotinai pateisina švietimo reitingų lyderio vardą.

Po įtempto laikotarpio atėjo metas Kauno abiturientams švęsti.<br>Kauno m. sav. nuotr.
Po įtempto laikotarpio atėjo metas Kauno abiturientams švęsti.<br>Kauno m. sav. nuotr.
Po įtempto laikotarpio atėjo metas Kauno abiturientams švęsti.<br>Kauno m. sav. nuotr.
Po įtempto laikotarpio atėjo metas Kauno abiturientams švęsti.<br>Kauno m. sav. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-30 13:48

Daugiausia šimtukų Kauno abiturientai surinko iš anglų kalbos (136) egzamino. Toliau – lietuvių kalba ir literatūra (81), informacinės technologijos (41), matematika (34), biologija (32). Maksimalus balų skaičius gautas ir iš rusų kalbos (8), fizikos (4), chemijos (3), istorijos (1), geografijos (1) ir vokiečių kalbos (1) egzaminų. Du Kauno technologijos universiteto gimnazijos auklėtiniai surinko po 6 šimtukus, o vienas – 5.

Dar keturi KTU gimnazijos ir po vieną Kauno „Santaros“ bei „Saulės“ gimnazijų abiturientą džiaugiasi pelnę po 4 aukščiausius įvertinimus. Po 3 šimtukus atestatuose turi aštuoni KTU gimnazistai, trys „Saulės“ ir po vieną VDU „Rasos“ bei Jono Pauliaus II gimnazijos abiturientą.

„Jau ne pirmus metus Kauno abiturientai džiugina anglų kalbos įvertinimais. Lyginant su 2020-aisiais, šiemet jie žymiai geriau išlaikė lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos egzaminus“, – aukštus kauniečių valstybinių brandos egzaminų rezultatus įvertino Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Analizuojant visų turimų egzaminų statistiką, matyti, kad miesto abiturientų surinktų taškų vidurkis – aukštesnis nei bendri visų moksleivių pasiekimai nacionaliniu mastu. Šiemet į pirmą reitingų vietą iškopęs Kauno miestas pagal švietimo rodiklius užtikrintai laikosi lyderio pozicijoje tarp kitų šalies savivaldybių.

Pasak O. Gucevičienės, kauniečių pasiekimai yra nuoseklaus darbo rezultatas. Mokinių ugdyme vadovaujamasi tiek bendrosiomis švietimo programomis, tiek ir žiūrima individualių kiekvieno mokinio poreikių. Aiškiai apibrėžiami egzaminų vertinimo kriterijai ir balų sistema. Tai suteikia mokiniams daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir leidžia geriau pasiruošti mokyklos baigimui.

„Vienas sudėtingas etapas jau įveiktas, bet liko kita svarbi kelio dalis. Kad ir kur pasirinktumėte studijuoti, žinokite, kad augančiam Kaunui reikia stiprių profesionalų, todėl lauksime jūsų sugrįžtančių čia, į savo namus. Esate įkvepiantis pavyzdys ir motyvacija jaunesnei kauniečių kartai. Kurdami savo ateitį ir toliau išlikite lyderiais“, – penktadienį Kauno rotušėje sveikindamas daugiausia šimtukų surinkusius abiturientus linkėjo miesto savivaldybės meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovės Živilės Masytės, visiems šimtukus gavusiems Kauno abiturientams bei juos parengusiems mokytojams įteikti padėkos raštai, o maksimalų 3 ir daugiau egzaminų įvertinimą pelniusiems – „Kaunastic“ dovanų kortelės ir unikalūs suvenyrai su M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais.

Kauno miesto rotušėje abiturientų apdovanojimų metu į susirinkusiuosius kreipėsi ir keturis šimtukus gavęs Kauno „Saulės“ gimnazijos abiturientas Erikas Simanaitis: „Kiekvienas turime savo istoriją, kuri mus šiandien atvedė čia – į šią nuostabią šventę. Man, o tikiu, kad ir daugumai mokinių, gauti įvertinimai buvo asmeninio augimo ir ilgo darbo rezultatas. Norisi padėkoti gimnazijai ir Kauno miestui už sukurtas tinkamas sąlygas tobulėti“.

ELTA yra skelbusi, kad prieš brandos egzaminų sesiją visoje Lietuvoje netrūko nuogąstavimų, kaip abiturientų rezultatus paveiks kone visus metus trukęs karantinas ir dėl to vyravęs nuotolinis ugdymas. Vis dėlto papildomos pedagogų bendruomenės pastangos Kaune labai pasiteisino. Švietimo įstaigos sutelkė dėmesį pagalbinėms priemonėms – organizuoti bandomieji egzaminai, o atitinkamai pagal jų rezultatus siūlytos specialistų konsultacijos. Jomis pandeminiu laikotarpiu pasinaudojo beveik du tūkstančiai miesto dvyliktokų iš 21 ugdymo įstaigos.

Pedagogai į pasiruošimą brandos egzaminams skatino žvelgti nauju, netradiciniu kampu. Mokiniai teorines žinias taikė praktikoje: dalyvavo iššūkiuose, kurių metu mokėsi susidoroti su stresu, ugdė loginį mąstymą ir gilino jau turimus gabumus. Taip pat įsitraukė į interaktyvias veiklas projektuose, diskusijose ir konferencijose. Vienas iš pavyzdžių – Kauno pedagogų kvalifikacijos centro (KPKC), savivaldybės specialistų, matematikos mokytojų metodininkų ir „Saulės“ gimnazijos bendruomenės parengtas neformaliojo ugdymo planas. Jo metu 9–12 klasių gimnazistai ne tik patobulino matematikos pasiekimus, bet ir pradėjo efektyviau taikyti žinias kasdienėse situacijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.