J. Šiugždinienė: nuo kiekvieno mokyklos bendruomenės nario priklausys, kiek saugios bus mokyklos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje susitikę nevyriausybinių švietimo organizacijų, mokyklų asociacijų, švietimo profesinių sąjungų, savivaldybių, mokinių, vaiko teisių apsaugos atstovai aptarė pasirengimą naujiems mokslo metams.

Mokiniai.<br>Rokiškio Sirena nuotr.
Mokiniai.<br>Rokiškio Sirena nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Aug 18, 2021, 8:55 AM, atnaujinta Aug 18, 2021, 9:23 AM

Svarbiausias siekis – vaikai klasėse ir saugios mokyklos

Kaip pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, ugdymas bendrojo lavinimo mokyklose naujais mokslo metais vyks kontaktiniu būdu, laikantis visų Operacijų vadovo nustatytų saugumo reikalavimų. Visose mokyklose bus sudarytos galimybės mokiniams savanoriškai testuotis, kad būtų išvengta ligos protrūkių mokyklos bendruomenėse.

„Džiugina, kad daugiau kaip 73 proc. švietimo įstaigų darbuotojų yra pasiskiepiję, tikėtina, kad iki rugsėjo šis skaičius dar išaugs. Galimybę skiepytis turi ir mokiniai nuo 12 metų.

Nuoširdžiai dėkoju tėvams ir mokyklų administracijoms, kurios papildomai informuoja savo bendruomenes, ragina vakcinuotis ir testuotis. Nuo kiekvieno mokyklos bendruomenės nario priklausys, kiek saugios bus mokyklos. Juo daugiau saugosimės patys, tuo saugesni bus ir kiti“, – kalbėjo ministrė J. Šiugždinienė.

Kaip pabrėžė susitikime dalyvavusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, svarbu, kad visi vaikai kokybiškai mokytųsi, kad būtų užtikrinta vaiko teisė į mokymą, kad pandemija netaptų priedanga kai kuriems tėvams neleisti vaikų į švietimo įstaigą.

„Visa švietimo bendruomenė, taip pat ir tėvai, turėtų sudaryti sąlygas saugiam vaikų grįžimui. Juo daugiau bendruomenės narių vakcinuotųsi ir testuotųsi, tuo mažiau būtų aktualus ir srautų valdymas mokyklose“, – sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo ir kultūros klausimais Jonas Mickus.

Profesinių sąjungų atstovai kalbėjo, kad mokytojai nori grįžti į kontaktinį ugdymą, praėjusiais mokslo metais buvę pavargę nuo nuotolinio mokymo.

Daugelis diskusijos dalyvių pabrėžė vaikų skiepijimo ir nusiteikimo testuotis svarbą, nes šie veiksniai gali tapti lemiamais siekiant vaikus išlaikyti mokyklose net ir prastos pandeminės situacijos atveju.

Nors rugsėjį vaikai susirinks į klases, esant itin sudėtingai situacijai, Vyriausybė gali svarstyti priimti sprendimą pagrindinį, vidurinį ugdymą ir pirminį profesinį mokymą leisti vykdyti kontaktiniu būdu tik tuo atveju, jei klasė būtų imunizuota (bus pakankamai daug persirgusių ir/ar paskiepytų mokinių) arba reguliariai testuojasi.

Ministrė kvietė visas švietimo organizacijas kartu pasistengti, kad nauji mokslo metai prasidėtų ir tęstųsi sėkmingai, vaikai sulauktų emocinės pagalbos, mokytojams būtų sudarytos palankios darbo sąlygos, vaikai turėtų galimybes savanoriškai testuotis.

Startui rugsėjį ministerija parengė įvairias priemones

Siekdama geriau pasiruošti naujiems mokslo metams, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įgyvendina pasirengimo naujiems mokslo metams planą, susidedantį iš kelių dalių: emocinės sveikatos gerinimo ir mokymo praradimų kompensavimo, švietimo pagalbos stiprinimo, technologinio pasirengimo, saugaus ugdymo organizavimo. Mokykloms pateikta svarbiausia informacija apie pasirengimą mokslo metams.

Skirtos papildomos lėšos mokinių emocinei sveikatai ir socialiniams įgūdžiams atstatyti bei palaikyti. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija patvirtino Geros savijautos programą, kuri mokyklose startuos jau rugsėjį. Geros savijautos programa veiks panašiu principu, kaip jau ne vienerius metus mokyklose naudojamas „Kultūros pasas“, kai mokyklos renkasi sau aktualias veiklas iš plataus paslaugų sąrašo. Tik šiuo atveju pasirenkamųjų paslaugų fondas bus skirtas mokinių gerai savijautai.

Jau sudarytos galimybės ir švietimo pagalbos stiprinimui. Nuo rugsėjo 1 d. šalies mokyklose ir savivaldybių pedagoginėse psichologinėse tarnybose papildomai bus įsteigta 150 naujų švietimo pagalbos specialistų etatų. Nuo rugsėjo daugiau kaip penktadaliu didės švietimo pagalbos specialistų darbo užmokestis.

Numatyta stiprinti Pedagogines psichologines tarnybas, organizuoti mokytojų ir klasės vadovų savitarpio pagalbos grupes.

Toliau stiprinama skaitmeninių mokymosi priemonių bazė ir mokyklų aprūpinimas įranga, kad, esant poreikiui, mokyklos galėtų lanksčiai naudotis skaitmeniniais ištekliais. Susistemintos įvairios skaitmeninės mokymo priemonės Nacionalinės švietimo agentūros tinklalapyje, kad mokyklos turėtų patogią prieigą ir galėtų jas naudoti kasdieniniame mokymo procese.

Atnaujintos esamos skaitmeninio turinio priemonės ir kuriamos naujos. Numatoma, kad mokslo metų pradžioje mokyklas pasieks papildomai nupirkti 9 tūkst. nešiojamųjų kompiuterių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.