Nuo COVID-19 paskiepyta daugiau kaip 73 proc. švietimo įstaigų darbuotojų

Nuo COVID-19 paskiepyta daugiau kaip 73 proc. švietimo įstaigų darbuotojų, tikimasi, kad iki rugsėjo šis skaičius dar labiau išaugs, teigia švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Skiepai nuo koronaviruso.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo koronaviruso.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 10:10 AM

Kaip pranešė ministerija, kartu su švietimo organizacijomis trečiadienį ministrė aptarė pasirengimą būsimiems mokslo metams, kurių metu mokymas bendrojo lavinimo mokyklose vyks kontaktiniu būdu.

Be kita ko, visose mokyklose bus sudarytos galimybės mokiniams savanoriškai testuotis, kad būtų išvengta protrūkių.

„Džiugina, kad daugiau kaip 73 proc. švietimo įstaigų darbuotojų yra pasiskiepiję, tikėtina, kad iki rugsėjo šis skaičius dar išaugs. Galimybę skiepytis turi ir mokiniai nuo 12 metų. Nuoširdžiai dėkoju tėvams ir mokyklų administracijoms, kurios papildomai informuoja savo bendruomenes, ragina vakcinuotis ir testuotis. Nuo kiekvieno mokyklos bendruomenės nario priklausys, kiek saugios bus mokyklos. Juo daugiau saugosimės patys, tuo saugesni bus ir kiti“, – pranešime teigė J. Šiugždinienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, anot pranešimo, pabrėžė, kad visi vaikai kokybiškai mokytųsi, kad būtų užtikrinta vaiko teisė į mokymą, kad pandemija netaptų priedanga kai kuriems tėvams neleisti vaikų į švietimo įstaigą.

Tuo metu Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo ir kultūros klausimais Jonas Mickus teigė, kad švietimo bendruomenė ir tėvai turėtų sudaryti sąlygas saugiam vaikų grįžimui į mokyklas.

„Visa švietimo bendruomenė, taip pat ir tėvai, turėtų sudaryti sąlygas saugiam vaikų grįžimui. Juo daugiau bendruomenės narių vakcinuotųsi ir testuotųsi, tuo mažiau būtų aktualus ir srautų valdymas mokyklose“, – sakė J. Mickus.

Profesinių sąjungų atstovai, kaip teigiama pranešime, kalbėjo, kad mokytojai nori grįžti į kontaktinį ugdymą, praėjusiais mokslo metais buvę pavargę nuo nuotolinio mokymo.

Daugelis trečiadienį vykusios diskusijos dalyvių pabrėžė vaikų skiepijimo ir nusiteikimo testuotis svarbą, nes šie veiksniai gali tapti lemiamais siekiant vaikus išlaikyti mokyklose net ir prastos pandeminės situacijos atveju.

Ministerija primena, kad jeigu pandeminė situacija bus sudėtinga, Vyriausybė gali svarstyti priimti sprendimą pagrindinį, vidurinį ugdymą ir pirminį profesinį mokymą leisti vykdyti kontaktiniu būdu tik tuo atveju, jei klasė būtų imunizuota (bus pakankamai daug persirgusių ir/ar paskiepytų mokinių) arba reguliariai testuojasi.

Ministerija teigia naujiems mokslo metams skyrusi papildomų lėšų mokinių emocinei sveikatai ir socialiniams įgūdžiams atstatyti bei palaikyti – rugsėjį startuos Geros savijautos programa, kuri veiks Kultūros paso principu.

Nuo rugsėjo 1-osios mokyklose ir savivaldybių pedagoginėse psichologinėse tarnybose papildomai bus įsteigta 150 naujų švietimo pagalbos specialistų etatų. Nuo rugsėjo daugiau kaip penktadaliu didės švietimo pagalbos specialistų darbo užmokestis.

Numatyta stiprinti Pedagogines psichologines tarnybas, organizuoti mokytojų ir klasės vadovų savitarpio pagalbos grupes.

Taip pat mokyklas mokslo metų pradžioje turėtų pasiekti papildomai nupirkti 9 tūkst. nešiojamų kompiuterių, Nacionalinės švietimo agentūros tinklapyje susistemintos įvairios skaitmeninės mokymo priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.