Prieš rugsėjo 1-ąją rajono mokyklose – nauja baimė ir nežinomybė

Kiekvienas rugsėjis dažnoje švietimo bendruomenėje pasitinkamas su nerimu: baiminamasi dėl nuolat įgyvendinamų pokyčių, kasmet mažėjantis mokinių skaičius priverčia atsisveikinti su kai kuriais pradinių klasių pedagogais, arba atvirkščiai – jaudinamasi, ar pavyks rasti reikiamų, dažnai tiksliųjų bei gamtos mokslų mokytojų.

Rugsėjo 1-oji.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
 Vilma Dobrovolskienė: „Rajono savivaldybės ugdymo įstaigose šiais mokslo metais pirmus metus po studijų pradedančių dirbti bendrojo ugdymo mokytojų kol kas neatsirado.“<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vilma Dobrovolskienė: „Rajono savivaldybės ugdymo įstaigose šiais mokslo metais pirmus metus po studijų pradedančių dirbti bendrojo ugdymo mokytojų kol kas neatsirado.“<br> Asmeninio albumo nuotr.
Pamoka.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Pamoka.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Jakubauskienė, rinkosaikste.lt

Aug 30, 2021, 8:05 AM

Panašiomis nuotaikomis rugsėjo 1-ąją pasitiks ir Kėdainių rajono švietimo įstaigos. Tiesa, baimintis dėl sumažėjusio pirmokų skaičiaus, pasak rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Vilmos Dobrovolskienės, kol kas nereikėtų – šiemet rajono mokyklose bus tik 8 pirmokais mažiau. Tačiau mokyklos susiduria su kita problema – trūksta mokytojų, o tik baigusieji studijas į mūsų rajoną bent jau kol kas negrįžta.

Sumažėjo vos 8 pirmokais

„Kėdainių rajono mokyklose šiais metais į pirmas klases sugužės 408 pirmokai. Tačiau rugsėjo mėnesį mokinių skaičius dar bus tikslinamas, – pažymėjo Švietimo skyriaus vedėja. – Lyginant su 2020 metų rugsėjo mėnesiu, rajono savivaldybės mokyklose sumažėjo tik 8-iais mokiniais, tačiau tai kol kas tik preliminarūs duomenys.“

Paklausta, kiek mokytojų mokys pirmokėlius, V. Dobrovolskienė sakė: „Tarybos sprendimu patvirtintos 24 pirmosios klasės, tai tiek ir mokytojų. Dar galima priminti, kad šių klasių mokinius kai kurių ugdymo dalykų mokys ir kiti mokytojai“.

Panašu, kad preliminariais duomenimis beveik nepakitus pirmokų skaičiui, nebuvo ir mokytojų, netekusių darbo. Vis tik pašnekovė nenorėjo užbėgti įvykiams už akių.

„Į šį klausimą bus galima atsakyti tik rugsėjo–spalio mėnesiais. Kol kas šios informacijos neturime“, – į klausimą, ar teko atsisveikinti bent su viena pradinių klasių mokytoja ir ar joms buvo pasiūlyta kokia nors alternatyva, atsakė Švietimo skyriaus vedėja.

Trūksta pedagogų

Kalbant apie tai, ar šiuo metu rajone apskritai yra pakankamai mokytojų, V. Dobrovolskienė nebuvo tokia optimistiška.

Anot jos, apklausus mokyklas, liepos 19 dienos duomenimis, trūksta kvalifikuotų mokytojų bei švietimo pagalbos specialistų.

„Didžiausias poreikis šiuo metu yra psichologų (3.5 etato), socialinių pedagogų (3 et.), ikimokyklinio ugdymo mokytojų (3 et.).

Taip pat trūksta ir logopedų, specialiųjų pedagogų, matematikos, fizikos mokytojų, ikimokykliniame ugdyme meninio ugdymo ir fizinio ugdymo mokytojų“, – dėstė Švietimo skyriaus vedėja.

Pasiteiravus, ar ateina į rajono mokyklas dirbti jauni mokytojai, ji sakė: „Neišskiriant mokytojų amžiaus „jauni“, galėčiau patvirtinti tik tai, kad rajono savivaldybės ugdymo įstaigose šiais mokslo metais pirmus metus po studijų pradedančių dirbti bendrojo ugdymo mokytojų kol kas neatsirado. Tikimės, kad galbūt ateityje teigiamas požiūris į mokytoją paskatins sugrįžti mūsų jaunąją kartą į mokyklas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.