Rugsėjo 1-osios išvakarėse J. Šiugždinienė ir 16 švietimo organizacijų kreipėsi į bendruomenę

Likus vos vienai dienai iki naujųjų mokslo metų pradžios, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė ir keliolika švietimo organizacijų pasirašė kreipimąsi į švietimo bendruomenę dėl naujų mokslo metų.

Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rugsėjo 1-oji.<br>V.Skaraičio nuotr.
Edita Žiobienė<br>LRS/O.Posa
Edita Žiobienė<br>LRS/O.Posa
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 31, 2021, 1:10 PM, atnaujinta Aug 31, 2021, 4:12 PM

Kreipėsi į švietimo bendruomenę

Kreipimąsi taip pat pasirašė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius, Vaikų teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, Nacionalinio NVO tinklo vadovė Judita Akromienė, švietimo ekspertas Miša Jakobas, taip pat mokyklų asociacijų, pedagogų profesinių sąjungų, mokinių, jų tėvų atstovai.

Pasak J.Šiugždinienės, iniciatyva pasirašyti tokį dokumentą kilo bendraujant ir diskutuojant su ekspertais.

„Mes visi sutarėme, kad ši pandemija yra neįveikiama po vieną. Tai yra išbandymas mums visiems, nes visi susitarėme, kad rugsėjo 1-ąją vaikai grįžta į klases, tačiau situacija nėra paprasta. Kiekvienas savo lygmenyje sutarėme prisiimti atsakomybę ir padaryti viską, kad vaikai mokytųsi klasėse“, – kalbėjo ministrė.

Kreipimąsi pasirašė 16 įvairių švietimo organizacijų. 

„Pagrindinis tikslas – kad vaikai mokytųsi klasėse, kad visi kartu užtikrintumėme visus saugumo reikalavimus. Tik taip mes galime tikėtis, kad visi džiaugsimės mokslo metais iki jų pabaigos“, – pridūrė J.Šiugždinienė.

Pasak jos, svarbiausias įsipareigojimas yra padaryti viską, kad ugdymo aplinka būtų saugi.

„Taip pat prašome ir kreipiamės ir į tėvus, kad jie palaikytų vaikus, kad užtikrintų, jog vaikai lankytų mokyklą. Jei mokosi nuotoliniu būdu, kad prisijungtų prie pamokų. Tėvų vaidmuo labai svarbus“, – aiškino ministrė.

Pasak J.Šiugždinienės, labai svarbi ir emocinė pagalba tiek vaikams, tiek pedagogams.

„Visi žinome, kad esminiai praradimai yra būtent emocinė vaikų sveikata. Raginame, jog tiek mokytojai, tiek tėveliai kreiptų kuo daugiau dėmesio į emocinę sveikatą.

Norėtumėme, kad mokytojas jaustųsi kuo geriau, jaustųsi gerbiamas, kad jis visada turėtų, kur kreiptis, kur paprašyti paramos“, – sakė ministrė.

Laiške taip pat raginama palaikyti ir skatinti vakcinaciją, leisti vaikams testuotis.

„Palaikome ir skatiname pedagogų, kitų švietimo įstaigų darbuotojų vakcinaciją. Vakcinuokimės, nes šiandien kiti kovos būdai nėra išrasti“, – pabrėžė J.Šiugždinienė.

E.Žiobienė: be mokyklos bus blogai

Vaikų teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė kalbėjo, kad, kovojant su virusu, svarbus yra kiekvienas švietimo bendruomenės narys.

„Mokykla nėra tik pastatas – tai yra žmonės, visa bendruomenė, tai yra mokytoja, draugai, mokiniai, o taip pat ir tėvai. Visų jų bendradarbiavimas yra būtinas ir labai svarbus. <...> Tarp mūsų gyvena ir virusas, kurį reikia įveikti.

O jo įveikimo galimybės labai sudėtingos – reikia pasiekti tam tikrą imunizacijos lygį klasėje, kad vaikai išvengtų to viruso. Turime galvoti bendruomeniškai, skiepytis, testuotis“, –  aiškino E.Žiobienė.

Pasak jos, šiuo metu būtina pasirūpinti psichologine vaikų sveikata.

„Suprantama, kad galėtumėme žiūrėti savanaudiškai ir galvoti, kad aš nesusirgsiu, bet reikia pagalvoti apie tuos žmones, kurie negali skiepytis dėl savo sveikatos, ir yra dar didesnėje rizikoje.

Neturime, deja, kito būdo, kaip tik pasitikėti mokslu. Be mokyklos bus blogai. Jeigu sužlugdysime mūsų vaikų emocinę sveikatą, ateitis laukia nekokia“, – sakė E.Žiobienė.

Atsakomybę prisiims visi

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius kalbėjo, kad ugdymo proceso metu kilusias problemas spręs visos deklaraciją pasirašiusios pusės.

„Mes visi aiškiai solidariai deklaruojame savo atsakomybę. Tai nėra tik ministrės, savivaldybės mero ar švietimo įstaigos direktoriaus atsakomybė. Tai yra ir tėvų, ir tų tėvų vaiko atsakomybė – visi esame atsakingi už tą procesą ir kaip jis klostysis“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Pasak jo, savivaldybės darė ir daro viską, ruošėsi sezonui, vadovavosi rekomendacijomis ir nurodymais, o pirmuosius rezultatus pamatysime maždaug po mėnesio.

„Jau nesame pasimetę – dabar jau daugelis atsakymų yra žinomi, darbine prasme sprendžiami techniniai klausimai. Įstaigų yra įvairių, pastatyti jas į vienodus rėmus yra sudėtinga, todėl yra pakankamai plati diskrecijos teisė spręsti, kokių rekomendacijų laikytis ir kaip organizuoti ugdymo procesą. Dėsime visas pastangas, kad sektųsi kuo įmanoma geriau.

Nesame naivūs, žinome, kad visko bus. Nesvarbu, ar pasirašysime, ar mišias užsakysime, kiekvienoje savivaldybėje visko bus. Bet manau, kad su deklaracija mes pastatome save į vieną eilę – nebus taip, kad kažkas duoda nurodymus, kažkas kontroliuoja – turėsime darbinį santykį į problemą, suprasdami, kad, jeigu jau problema iškilo, tai visada reikia pažiūrėti ir į veidrodį“, – sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.