J. Šiugždinienė apie situaciją mokyklose: izoliuojasi apie 7 tūkst. moksleivių, ugdymo įstaigas netrukus pasieks įranga hibridiniam mokymui

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad šiuo metu izoliacijoje yra maždaug 7 tūkstančiai moksleivių, mokyklose jau yra nustatyta daugiau nei 300 COVID-19 židinių. Ji žada, kad artimiausiu metu mokyklas pasieks įranga ir hibridiniam mokymui.

Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-09-29 11:13, atnaujinta 2021-09-29 11:49

„Kaip žinia, pasikeitė izoliacijos taisyklės, ir mes turime pasikeitusią tvarką, kuomet reikia izoliuotis tik asmeniui, kuriam nustatytas teigiamas susirgimas kovidu. Taip pat turi testuotis asmenys, kurie turėjo artimą kontaktą. Yra sutrumpėjęs izoliacijos laikas, tai šie pokyčiai turėtų palengvinti situaciją mokyklose.

Šiandien turime apie septynis tūkstančius ir apie tris šimtus protrūkių“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje sakė J.Šiugždinienė.

Komiteto narei Ievai Kačinskaitei-Urbonienei pasiteiravus, kodėl persirgusiems ar skiepytiems vaikams nereikia izoliuotis, jei šie turėjo kontaktą su sergančiuoju, ministerijos kancleris Julius Lukošius aiškino, kad šiuo metu daugiausiai dėmesio skiriama tiems vaikams, kurie turi didžiausią riziką užsikrėsti.

„Mes turime didesnį rūpestį su tais, kurie yra nesirgę, neskiepyti ir nevakcinuoti. Tokia dalis yra ir didesnė. Ar būtų gerai, jei visi testuotųsi? Taip, mes tam pritartumėme, bet turime dėti fokusą ten, kur yra didžiausia problema. Didžiausia problema, jei nesitestuoja nesirgę ir neskiepyti“, – aiškino J.Lukošius.

Ministrė patvirtino, kad jau netrukus mokyklas turėtų pasiekti ir speciali įranga, skirta hibridiniam mokymui. Jos pristatymas esą vėluoja dėl sutrikusio tiekimo. 

Dalis komiteto narių iškėlė ir mokytojų krūvio klausimą – pedagogai skundžiasi, kad turi ne tik užsiimti ugdymo procesu, bet ir atlikti visuomenės sveikatos specialistų darbą.

„Yra mokykloms primetamos funkcijos, kurias turėtų atlikti NVSC ir sveikatos biurai, kurie yra savivaldybėse. Dabar mokytojai yra spaudžiami, vadovai spaudžiami dirbti jų darbą. Tada atsiranda ugdymo proceso imitacija. Tai labai rimta problema“, – sakė socialdemokratė V.Targamadzė.

J.Lukošius aiškino, kad ministerija šiuos procesus siekia kuo labiau supaprastinti.

„Taip, mokyklose atsirado papildomo darbo, turime ekstremalią situaciją ir su mokyklų bendruomenėmis nuolat bendraujame. Visi supranta, kad pandemijos akivaizdoje tenka prisiimti papildomų atsakomybių. <...> Mes tą procesą supaprastinome iki minimumo.

Iš principo mokyklai reikia tik turėti vietą, kur būtų galima atlikti testą ir turėti, kas pastovėtų prie vaiko ir pažiūrėtų, ar teisingai atliekamas testas“, – aiškino J.Lukošius.

Parlamentarai teiravosi ir dėl mokytojų atlyginimo, kuris esą nedidėja, nors mokytojai turi dirbti daugiau. Pasak J.Lukošiaus, papildomą atlygį gauna tie pedagogai, kurie papildomai moko saviizoliacijoje esančius vaikus.

„Mokytojų algų didinimo klausimas niekaip nėra pamirštas – visi puikiai žinome, kad jis per kelis metus turi pasiekti 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio – tų planų niekas neatsisakė ir kitais metais mokytojų atlyginimai turės augti minimum 10 procentų.

Jeigu tektų mokyti mokinius, kurie yra izoliacijoje, už tokį darbą yra mokama papildomai, ir yra tam numatyta lėšų“, – kalbėjo ŠMSM kancleris.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?