Literatūros analizė mokinių darbuose: kaip parašyti gerą literatūrinę analizę?

Rašytojų kūrinių analizės yra dažna užduotis lietuvių kalbos pamokose, juk valstybiniame lietuvių kalbos egzamine laukia literatūrinio ar samprotavimo rašinio rašymas, todėl tikrai kiekvienam teks analizuoti tokius kūrinius kaip „Altorių šešėly“, „Balta drobulė“, „Skirgaila“ ir kitus, tačiau kaip tai padaryti?

Kad analizavimas būtų lengvesnis, dalinamės patarimais, kurie padės rašant literatūrinę analizę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kad analizavimas būtų lengvesnis, dalinamės patarimais, kurie padės rašant literatūrinę analizę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kad analizavimas būtų lengvesnis, dalinamės patarimais, kurie padės rašant literatūrinę analizę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kad analizavimas būtų lengvesnis, dalinamės patarimais, kurie padės rašant literatūrinę analizę.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

mokslobaze.lt

2021-10-19 16:38, atnaujinta 2021-10-19 16:39

Kad analizavimas būtų lengvesnis, dalinamės patarimais, kurie padės rašant literatūrinę analizę.

Literatūros analizės tikslas

Atliekant literatūros analizę remiamasi autoriaus kūriniu. Bandoma analizuoti, įvertinti, suprasti rašytojo darbą. Analizuoti galime įvairius kūrinius, tiek poemą, romaną ar dramą. Pagrindinis literatūros tikslas – prasmių ieškojimas, svarbu išanalizuoti, kaip ir kodėl buvo parašyta, tam tikra literatūros kūrinio dalis.

Literatūros kūrinio skaitymas bei analizės planas

Atidžiai perskaitykite kūrinį. Pasižymėkite įdomias teksto dalis, galite užsirašyti patikusią citatą, ar pasirašyti pastabas.

Rašant analizę naudinga pasirašyti planą. Pasirašykite dalis, kurios turėtų atsispindėti Jūsų darbe. Analizėje turėtų būti šios dalys: įvadas, dėstymas bei išvados.

Svarbu aprašyti tiek autoriaus biografiją, kūrinio žanrą, tipą, stilių, kūrinyje vyraujančią temą, problemą, tiek aprašyti veikėjus, erdvę, laiką, vietą, pokyčius kūrinyje. Svarbu suprasti ir išanalizuoti vertybes. Kaip ir rašinyje, taip ir rašant kūrinio analizę, svarbu laikytis nuoseklumo.

Kūrinio sandara

Prieš rašant analizę svarbu suprasti ir įsivertinti kūrinio išorinę sandarą, jo struktūrą bei organizavimo būdą. Pagalvokite kokią prasmę galėtų turėti pastraipos, garsai, skyrybos ženklai, ar kūrinyje yra ar nėra siužeto, ar kūrinyje yra ryškių pasikeitimų. Įvertinkite kūrinio pradžios ir pabaigos santykį, kas galėtų būti užkoduota. Būkite atidūs kūrinio vaizdams bei jų kompozicijai.

Analizės dalių ypatybės

Įvadas

Šioje dalyje galite rašyti įvairius faktus apie autoriaus kūrybą. Minėkite svarbiausius kontekstus apie autoriaus biografiją. Kokios tai epochos kūrėjas, paminėkite žanrą (eilėraštis, romanas, apysaka), literatūros rūšį (drama, lyrika), kalbos tipą (pasakojimas, dialogas), keliamas autoriaus problemas, dvasines vertybes, tačiau analizės pradžia turėtų būti susijusi su analizuojamu kūriniu. Nenukrypkite nuo temos.

Dėstymas

Tai svarbiausia dalis. Šioje dalyje svarbu atskleisti kūrinio prasmę. Iššifruokite kūrinio pavadinimą, gal svarbi mintis užkoduota jau pavadinime, pagalvokite ką šiuo kūriniu norėjo pasakyti autorius, analizėje nurodykite pagrindines temas bei problemas.

Dažnai literatūra moko gerbti ir saugoti gimtąją kalbą, tautinį tapatumą, grumtis su skaudžia tikrove, ieškoti gyvenimo prasmės, mylėti artimą. Vyrauja tėvynės, meilės, kančios, absurdo temos. Analizuokite moralines ir etines vertybes, ar tai amžinosios vertybės ar laikinos, ar jos svarbios tik žmogui ar visam pasauliui. Išrašykite svarbiausias vertybes (namai, šeima, Dievas, Žemė).

Svarbu šioje dalyje aprašyti ir veikėjo charakteristiką, jo nuotaiką. Aprašykite, kokie jo bruožai, savybės, kokia elgsena, kokie veikėjo veiksmai mums sukelia vienokias ar kitokias emocijas. Įvertinkite koks tai veikėjas/ pasakotojas. Ar kalbama savo vardu ar kito, kokia dvasinė būsena bei pojūčiai, koks veikėjo santykis su autoriumi ir jį supančiu pasauliu.

Aprašykite kūrinio erdvę, kokia ji: uždara/ atvira, svetima/ sava, kas šios erdvės centras (namai, stalas ir kt.), analizuokite ir žmogaus erdvę – jo veiklą, mintis, emocijas bei santykį su jį supančiu pasauliu.

Svarbu analizėje aprašyti ir laiką, tiek amžiaus, paros, akimirkos laiką, tiek pasakojimo ar išgyvenimo trukmę. Atkreipkite dėmesį ar su laiku yra reikšmingų pasikeitimų žmoguje ar gamtoje.

Išvados

Tai apibendrinimo pastraipa. Šioje analizės dalyje turėtumėte nusakyti šio kūrinio svarbą, ką iš jo galime pasimokyti, kuo jis mums svarbus. Dažnai išvadoje skaitytojui primename, kaip įrodėme savo argumentą. Rašydami šią pastraipą išsakykite ir savo požiūrį į analizuojamo kūrinio prasmę bei vertę, kokia yra jūsų nuomonė šia tema.

Bendri patarimai

Baigus darbą kelis kartus perskaitykite analizę. Skaitydami atkreipkite dėmesį ar tekstas parašytas nuosekliai, ar nesikartoja mintys, ar nepalikote rašybos klaidų. Svarbu tai, kad tekstas turi būti autoriaus ir jo kūrinio analizė, o ne vien Jūsų nuomonė.

Nekopijuokite. Tekstas turi būti unikalus, jei minite tam tikrus sakinius iš tekto – cituokite. Citavimas ir perfrazavimas pagyvins jūsų darbą. Rašant analizę svarbu suprasti kūrinį, kūrybiškumas, pasitikėjimas savimi bei nuolatinė praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.