Mokinių atostogų ilginimas užstojo kur kas svarbesnį mokytojams klausimą: dalį privers pasitraukti?

Vyriausybės sprendimas prailginti moksleivių rudens atostogas yra logiškas, tačiau klausimų ir rūpesčių dėl tolesnio mokymosi pedagogų bendruomenei vis dar nemažėja, pripažįsta Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) pirmininkas.

Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Mokykla
Mokykla
Egidijus Milešinas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Egidijus Milešinas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-10-22 10:31

Egidijus Milešinas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ aptarė šiandieninę situaciją mokyklose ir papasakojo, kas koronaviruso akivaizdoje labiausiai kelia nerimą pedagogams.

Sveikina sprendimą testuotis namuose

Trečiadienį, reaguojant į ypač sudėtingą epidemiologinę situaciją, nuspręsta moksleivių rudens atostogas prailginti dviem dienomis. E.Milešinas teigė tokį sprendimą palaikantis.

„Mano manymu, tai yra logiškas sprendimas. Kadangi turėsime ilgąjį savaitgalį, o pas mus įprasta, kad Vėlinių laikotarpiu būna didelis judėjimas, bendravimas su pažįstamais, giminėmis, tai tikrai logiškas sprendimas pridėti dvi dienas atostogų, kad galima būtų įsivertinti ir palaukti tas septynias dienas, inkubacinį periodą“, – aiškino E.Milešinas.

Pasak jo, šiuo metu priimta tvarka, jog patys mokyklų vadovai matydami situaciją gali spręsti, ar išsiųsti klasę ar net visą mokyklą į nuotolinį ugdymą.

E.Milešinas kalbėjo, kad jį džiugina ir Vyriausybės sprendimas prieš atostogas vaikams išdalinti COVID-19 testus. Jis svarstė, kad toks testavimosi būdas galėtų būti ir ilgalaikis.

„Šitas dalykas tikrai yra sveikintinas ir labai norėtųsi, kad tai pereitų visuotinai, kad būtų pasitikėjimas mokiniais ir tėvais, ir tuos testus mokiniai atliktų namuose. Taip tikrai nusiimtų didžiulis krūvis nuo pačių mokyklų ir mokytojų, nes daugelyje įstaigų tą darbą atlieka mokytojai“, – pažymėjo jis.

LŠMPS pirmininkas taip pat pastebėjo, jog toks sprendimas galbūt padidintų ir besitestuojančių vaikų skaičių, nes tėvai namuose pamatytų, kaip paprasta atlikti šią procedūrą.

„Galbūt atsiras daugiau norinčių testuotis ir profilaktinis testavimas procentaliai padidės“, – svarstė jis.

Savo ruožtu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas sutinka, kad atostogų laiką prailginti reikėjo, tačiau, jo teigimu, buvo galima skirti dar kelias papildomas dienas.

„Akivaizdu, kad inkubacinio laikotarpio po švenčių reikėjo ir tai optimaliausias sprendimas, tik, mano nuomone, pratęsimas galėjo būti ilgesnis. Manau, kad papildomos kelios dienos ugdymo rezultatams ar pasiekimams nebūtų turėję įtakos, nes mokslo metai jau kurį laiką ir taip yra nemažai prailginti“, – Eltai sakė A.Navickas.

LŠDPS pirmininkas baiminasi, kad dvi dienos gali būti nepakankamas laiko tarpas pastebėti ligą ir sustabdyti jos plitimą, todėl vėliau gali tekti apsvarstyti grįžimą prie nuotolinio mokymo.

„Dvi dienos geriau negu nieko, tačiau, klausimas, ar nepadarius pakankamos pertraukos, nereikės gailėtis ir pereiti prie nuotolinio mokymosi. Pirminis siūlymas buvo savaitė, tai galbūt papildomos trys dienos visgi būtų tas periodas, kuris padėtų labiau apsisaugoti“, – kalbėjo A.Navickas bei pridūrė, kad sprendimui įtakos galėjo turėti moksleivių tėvų iniciatyva.

„Tikriausiai galėjo sprendimą lemti tėvų iniciatyva. Buvo atsižvelgta į tai, kad ilgesniam laikotarpiui tėvai neras, kas prižiūrėtų vaikus. Tai, manau, dvi dienos buvo kompromisinis sprendimas“, – pridūrė A. Navickas.

Dalis mokytojų pasitrauks?

E.Milešinas aiškino, jog ugdymo įstaigose kasdien atsiranda ir sergančių mokytojų, nors didžioji dauguma jų jau įgyję imunitetą. Tiesa, pedagogų bendruomenė teigia turinti ir prašymą valdžiai.

„Ta situacija yra gyvenimiška ir matome, kad į gerą pusę mes dar nejudame. Jau prieš kelias savaites mes kreipėmės į premjerę su prašymu, kad mokytojams būtų sudarytos sąlygos ugdymo įstaigose profilaktiškai patiems prasitestuoti, tai po truputį reikalai juda ta linkme ir galbūt ateis diena, kai virusas bus nugalėtas“, – kalbėjo pedagogų atstovas.

Pasak jo, jei situacija dar labiau blogės, teks grįžti į nuotolinį mokymą, tačiau bene daugiausiai klausimų mokytojams šiuo metu kelia ir hibridinis mokymas.

„Nors kol kas jis nėra taikomas labai plačiai – tikrai turime informacijos, kad kai kurioms klasėms tas hibridinis mokymas vyksta, bet kol kas, mūsų žiniomis, įranga dar nėra pasiekusi mokyklų. Kitas dalykas – finansinės paskatos, papildomai mokytojams mokėti už darbo krūvį taip pat nėra pasiekiama“, – aiškino LŠMPS pirmininkas.

E.Milešinas pridūrė, kad mokytojų bendruomenę neramina ir testavimosi už savo lėšas klausimas.

„Ar tai lies visus mokytojus, kurie šiandien nėra vakcinuoti, ar lies visus mokytojus, kurie šiandien ir turi vakciną? Daugelis mokytojų jau vasario, kovo ir balandžio mėnesiais buvo pilnai vakcinuoti, tai 6 mėnesiai praktiškai pasibaigę. Ateina tokia diena, kai gausis, kad mokytojai neatitiks tų sąlygų dėl pilnos vakcinacijos.

Mes tikrai iš Vyriausybės nesam gavę atsakymo, ar tokiems mokytojams reikės testuotis, ar čia galios ir trečias revakcinacijos skiepas, tai šitų atsakymų mes kol kas neturime“, – kalbėjo jis.

Mokytojų atstovas pripažino, kad, jei imuniteto neturintys pedagogai privalės testuotis iš savo kišenės, dalis mokytojų galiausiai paliks savo darbo vietas.

„Pagal tai, kokią mes informaciją esame gavę iš kitų kolegų, tie mokytojai, kurie iki šiol nėra vakcinavęsi ir neturi imuniteto, tikrai dalis tų darbuotojų paprasčiausiai išeis iš darbo. Atsiras ir tokių, kurie pakeis požiūrį ir vakcinuosis, galbūt atsiras ir tokių, kurie testuosis, bet tikrai atsiras ir tokių, kurie paliks švietimo sektorių“, – tvirtino E.Milešinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.