Nusibodo mokytis, ką daryti? Pataria moksleiviams ir studentams

Dažnai iš moksleivio ar studento galime išgirsti tokius žodžius: „nėra motyvacijos“, „nedarysiu“, „tingiu“, „rytoj“. Visi šie išsireiškimai mums signalizuoja apie motyvacijos trūkumą. Nenuostabu, juk gyvename nuolat besikeičiančiame pasaulyje, kuriame socialiniai tinklai ir juose rodomas turinys mums yra įdomesnis už gerą knygą, o mokslai tampa antraeiliu dalyku.

Motyvacija mokytis: kaip moksleiviams ir studentams susigrąžinti norą mokytis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Motyvacija mokytis: kaip moksleiviams ir studentams susigrąžinti norą mokytis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Motyvacija mokytis: kaip moksleiviams ir studentams susigrąžinti norą mokytis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Motyvacija mokytis: kaip moksleiviams ir studentams susigrąžinti norą mokytis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Motyvacija mokytis: kaip moksleiviams ir studentams susigrąžinti norą mokytis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Motyvacija mokytis: kaip moksleiviams ir studentams susigrąžinti norą mokytis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

mokslobaze.lt

Oct 25, 2021, 4:03 PM

Motyvacijos „vitaminų“ trūkumą vienu ar kitu metu pajaučia dažnas moksleivis ar studentas, tad mokymosi portalas mokslobaze.lt dalinasi patarimais, kurie padės vėl pamilti mokslą ir savyje atrasti motyvacijos mokytis.

Kas yra motyvacija?

Motyvacijos samprata gana abstrakti, įvairioje literatūroje ji gali būti nurodoma skirtingai, tačiau motyvaciją galime suprasti, kaip reiškinį, kuris skatina mus veikti. Jis daro didelę įtaką moksleivių ar studentų elgesiui. Motyvacija verčia siekti geresnių rezultatų, nepasiduoti kai patiriame sunkumų. Motyvu gali būti įsitikinimai, vertybės, poreikiai.

Mokymosi tikslas Žmogus jaučiasi motyvuotas kai jaučia prasmę tame ką daro. Todėl pirmiausia reiktų apgalvoti ir nusistatyti prasmingus tikslus. Kuo mokymasis jums galėtų būti naudingas ir kokios naudos iš to gausite?

Pabandykite įsivaizduoti save po vienų, penkių ar dešimties metų. Kokios ateities norėtumėte? Mokydamiesi įgyjate naujus sugebėjimus, žinias ir patirtį. Visus šiuos dalykus galėsite pritaikyti kurdami savo karjerą, verslą ir kokybišką asmeninį gyvenimą.

Kad ir kas jus skatintų ir koks būtų jūsų tikslas, tikslo nustatymas padeda atrasti jėgų mokytis. Savo tikslus galite užrašyti ir laikas nuo laiko juos perskaityti, tuomet išlaikysite motyvaciją.

Mokymosi pradžia

Gerai mokymosi pradžiai pasistenkite susikaupti. Dažnai mūsų aplinkoje yra nemažai dirgiklių. Mus kviečia šalia esantis telefonas ar įjungti socialiniai tinklai, o tai blaško dėmesį. Pasistenkite išmaniuosius „draugus“ palikti kitame kambaryje ir susikoncentruokite – taip išmoksite greičiau ir turėsite laisvo laiko savo kokybiškam laisvalaikiui. Kai visi darbai atlikti, pramogauti tampa žymiai maloniau.

Pradėkite nuo užduočių, kurios atrodo įdomios ir nesudėtingos. Kiekviena, kad ir nedidelė, atlikta užduotis kelią mūsų savivertę, didina pasitikėjimą savimi, stiprina entuziazmą. Vėliau, perėjus prie sudėtingesnių užduočių, jos bus suprantamesnės ir jas atlikti bus žymiai lengviau. Stenkitės kilti į viršų po laiptelį, o ne iškart bandyti užšokti į trečią aukštą.

Suprasti ir kartoti Mokytis yra žymiai lengviau ir motyvacija išlieka aukšta, jei suprantame temą, kurią mokomės. Stenkitės įsigilinti ir suprasti praktinius temos dalykus.

Lengviau suprasti temą gali padėti pamokų metu užduoti klausimai mokytojui. Nors užduoti klausimą mokytojui ar dėstytojui gali būti nedrąsu, tačiau tai padeda išsiaiškinti dalykus, kuriuos namuose analizuoti teks patiems. Todėl būkite aktyvūs ir klauskite.

Norint gerai ir lengvai suprasti informaciją patariama ją konspektuoti. Tokiu atveju pasižymime tik svarbiausius dalykus. Mokantis namuose galime peržvelgti konspektus – suprasti ir prisiminti temą iškart tampa lengviau.

Norėdami išlaikyti motyvaciją, įtvirtinkite įgytas žinias. Tuomet jausitės tvirtai ir pasitikėsite savimi. Tai, kas sekasi gerai, mums suteikia papildomų jėgų ir entuziazmo.

Įtvirtinti įgytas žinias galime jas kartodami. Yra įrodyta, kad pakartojus informaciją, kurią suprantame, 14 kartų – ji išlieka mūsų atmintyje. Todėl suprasdami ir kartodami tikrai išmoksite. Kartoti galima pasitelkiant skirtingus būdus – skaityti, rašyti, pasakoti garsiai sau, pasakoti kitiems.

Draugų įtaka

Itin svarbi mokslo atžvilgiu gali būti draugų įtaka. Draugai gali tiek paskatinti jus mokytis, tiek sumažinti motyvaciją. Draugo pasakytos frazės – „aš nesuprantu“, „nedarysiu“ paskatina iškart prie tokios kompanijos prisijungti. Jei mano klasiokas nedarys, kam man daryti?

Tokiu būdu draugas gali sumažinti mūsų motyvaciją, todėl svarbu pasirinkti su kuo bendrauti ir rasti tinkamą kompaniją. Jeigu mūsų draugas kalbėtų priešingai – „darom kartu?“, „tai nesunku“, „aš tau padėsiu“. Motyvacijos tikrai padaugėtų, tiesa?

Viską daryti laiku Kai reikia atlikti tik vieną ar kelias užduotis, motyvacija mokytis išlieka stabili – jaučiame, kad galime įveikti iššūkius. Tačiau jei savo veiklas apleidžiame ir užduočių prisikaupia daug, motyvacijos ima mažėti – jaučiame stresą, o galiausiai situacija gali pasirodyti beviltiška.

Todėl labai svarbu neapleisti savo mokymosi ir viską atlikti laiku. Sukurkite planą, kada ir ką darysite. Organizuokite savo veiklą ir viską suspėsite.

Mūsų savijauta

Norint išlaikyti motyvaciją mokytis, pozityvų požiūrį į gyvenimą, reikia pasirūpinti bendra savo psichologine ir fizine savijauta.

Gyvename žemėje, kur veikia laiko dėsniai. Norėdami gerai jaustis, turime juos gerbti ir jų laikytis. Miegoti geriausia eiti iki 10 valandos vakaro, nes pirmoje nakties dalyje nuo 22:00 iki 2:00 ilsisi mūsų psichika ir nervų sistema. Jei šiuo laiku miegame, kita diena bus lengvesnė ir viskas eisis lyg savaime.

Kitas svarbus dalykas – valgymo režimas, kuris taip pat veikia bendrą savijautą. Lengvi pusryčiai, stipresni pietūs ir lengva vakarienė – tai ko reikia gerai savijautai palaikyti. Svarbu gerti vandens ir nepersivalgyti, nes tokiu atveju apsunkstame ir norime miego. Kokia tada gali būti motyvacija?

Laikantis valgymo ir miego režimo pajusime, kaip mūsų gyvenimas skaidrėja, atsiranda pozityvumas, o įveikti užduotis tampa daug lengviau.

Savęs paskatinimas ir įvertinimas Norint save motyvuoti mokytis, reiktų apgalvoti, kaip save už atliktas užduotis galėsite apdovanoti. Galbūt, jus pradžiugins pasivaikščiojimas lauke ar susitikimas su draugais paruošus pamokas ar projektą? O gal filmo peržiūra?

Svarbu rasti pusiausvyrą tarp mokslo ir laisvalaikio. Tarp užduočių ir savęs palepinimo. Pagirkite save. Gerai atlikus užduotis ar išlaikius egzaminus pasidžiaukite savo laimėjimais. Motyvacija didėja kartu su įgytu pasitikėjimu savimi ir dedamomis pastangomis. Tikėjimas, kad galite įveikti iššūkius, pagyrimai, paskatinimai veda link sėkmės ir dar didesnės motyvacijos veikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.