TOP 8 patarimai, kaip lavinti atmintį moksleiviams ir studentams

Nors šiais laikais mokslo sistemą stengiamasi nuolat gerinti, rengiami aukštojo mokslo reformos planai, tačiau mokiniai ir studentai susiduria su įvairiais iššūkiais.

Atmintis.<br>123rf nuotr.
Atmintis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

mokslobaze.lt

2021-11-05 17:28, atnaujinta 2021-11-05 18:34

Šiuolaikinis studentas ar mokinys dažnai yra pavargęs, esantis įtampoje, jis turi per trumpą laiką išmokti tikrai nemažai informacijos. Daugeliui studentų pritrūksta „vienos nakties“, o kai kuriems informaciją tenka skaityti ir kartoti daug kartų. Kas kaltas? Genai? Tinginystė? Bloga atmintis?

Tiesa ta, kad mokslai reikalauja nemažai laiko, tačiau visgi galime prisidėti prie lengvesnio mokymosi proceso – reikia lavinti atmintį. Atsižvelgiant į moksleivių ir studentų sunkumus mokslobaze.lt paruošė naudingus patarimus, kurie padės pagerinti atmintį.

Kas yra atmintis?

Atmintis – tai intelekto funkcija, kuri leidžia priimti, išsaugoti bei atkurti tam tikrą informaciją. Žmogus išsiskiria būtent savo atminties mechanizmu. Mes gebame prisiminti žmonių veidus, dainos žodžius, eilėraščius ir kitą informaciją.

Daugelyje sričių atmintis yra labai svarbi ir vertinga darbo priemonė, pavyzdžiui, aktoriams, kuriems reikia prisiminti labai daug teksto, tačiau reikia suprasti, kad norint turėti gerą atmintį reikia ją nuolat lavinti.

Atminties rūšys

Atmintis gali būti trumpalaikė ir ilgalaikė.

Dažniausiai nauja informacija nukeliauja į trumpalaikę atmintį. Informaciją prisimename trumpą laiką, pavyzdžiui, kol surenkame telefono numerį. Prisimename tai, kas vyko prieš kelias sekundes ar minutes. Kai mes bendraujame trumpalaikė atmintis veikia visą laiką, nes mes nuolat gauname naują informaciją: mes matome, girdime, liečiame.

Ilgalaikėje atmintyje saugomi mūsų išgyvenimai bei patirtys, nuolat naudojama informacija. Tai mūsų atsiminimai, tačiau kiek ilgai bus saugoma informacija priklauso nuo to, kaip dažnai mes ją kartosime. Jei mes naudojame informaciją iš šių resursų – stipriname atmintį, jei tos informacijos mes nekartojame – ji po truputį blėsta. Taigi, norint ilgam išlaikyti mums svarbią informaciją atmintyje – svarbu ją karoti.

Patarimai, kaip pagerinti atmintį ir išmokti daugiau

Dėmesio sutelkimas. Vienas iš pagrindinių atminties komponentų – dėmesys. Norint, kad nauja informacija kuo greičiau ir ilgiau persikeltų iš trumpalaikės atminties į ilgalaikę, ją mokinantis reikia būti susitelkus, svarbu, kad jūsų aplinkoje nebūtų trukdžių, tokių kaip telefonas, televizorius.

Informacijos grupavimas. Siekiant kuo ilgesniam laikui išmokti nemenką kiekį žinių, svarbu mokytis struktūrizuotai, tai yra grupuojant panašią informaciją. Daug lengviau prisiminkite sąvokas, įvairius terminus, jei tą informaciją nebandysite vien „iškalti“.

Informacijos siejimas su vaizdais, garsais. Atlikti tyrimai rodo, kad moksleiviams ar studentams daug lengviau išmokti ir prisiminti naujus dalykus, kai informaciją jie sieja su paveiksliukais ar girdima muzika. Atkreipkite dėmesį į diagramas, paveiksliukus. Jei paveiksliukų nėra, patys bandykite piešti ar įsivaizduoti tam tikrus vaizdinius.

Informacijos kartojimas. Norint, kad informaciją išmokti būtų lengviau ir ją prisimintumėte ilgiau – turite ją kartoti. Nepakanka kartą perskaityti, ar parašius atsiskaitymą galvoti, kad daugiau tos informacijos nebereikės. Naudinga būtų kartą per savaitę „puikiai išmoktą“ informaciją perskaityti/pakartoti.

Skaitymas garsiai. Atlikta įvairių mokslinių tyrimų įrodančių, jog informacijos skaitymas garsiai padeda ją greičiau ir ilgam įsisavinti. Pastebėta tai, jog skaityti reikėtų ne visą informaciją, o akcentuoti tik svarbiausius teiginius.

Mokymosi vietos keitimas. Dažniausiai mes linkę mokytis toje pačioje vietoje, tačiau puikus sprendimas, siekiant greičiau susidoroti su nauja informacija būtų tiesiog mokykitės kitoje vietoje: kitame kambaryje, bibliotekoje ar kt. Jei mokotės vakare, skirkite laiko informacijos pakartojimui ryte. Naujovės jūsų mokymosi kasdienybėje gali prisidėti prie atminties gerinimo bei informacijos perkėlimo į ilgalaikę atmintį.

Streso vengimas. Atminties priešai – stresas, įtampa, miego trūkumas. Jei mes stresuojame, esame neišsimiegoję – sutelkti dėmesį yra kur kas sunkiau. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad miegas ypač mums reikalingas tada, kai išmokstame ką nors nauja. Būtent miegant mūsų smegenyse įsitvirtina prisiminimai, todėl pervargimas ir nemiegojimas visą naktį, siekiant išmokti „viską“ iki rytojaus atsiskaitymo tikrai nėra pats geriausias sprendimas.

Sveika mityba. Visi anksčiau išvardinti patarimai yra naudingi siekiant kuo greičiau išmokti ir ilgiau išlaikyti informaciją mūsų atmintyje, tačiau norint pagerinti atmintį reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į darbo – poilsio rėžimą, mokymosi taktikas, bet ir į savo mitybą.

Norint išsaugoti gerą atmintį – būtina subalansuota mityba. Vartokite pakankamai šviežių vaisių ir daržovių, o jei jaučiate, kad maisto racionas nėra toks turiningas, naudinga būtų jį papildyti maisto papildais, kuriuose vyrautų B grupės vitaminai, augaliniai ekstraktai, pavyzdžiui, ginkmedis.

Tikimės, kad šie atminties gerinimo patarimai buvo naudingi. Kaip jūs gerinate atminti? Pasidalinkite komentaruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.