Po prailgintų atostogų į klases grįžta moksleiviai, specialistai prognozuoja naujus protrūkius

Po prailgintų atostogų į klases trečiadienį grįžtant moksleiviams, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai prognozuoja COVID-19 atvejų augimą.

Mokiniai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokiniai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokiniai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokiniai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 6:30 AM

Kaip nurodo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, antradienį mokiniams buvo rekomenduojama atlikti savikontrolės testus.

„Juos mokyklos išdalino vaikams prieš atostogas. Tiek vaikams, kurie jau turėjo tėvų sutikimą testuotis, tiek tiems, kurie dar nebuvo pasirašę sutikimo. Labai tikiuosi, kad per atostogas pradėję testuotis vaikai ir toliau tęs savikontrolę greitaisiais testais, besimokydami mokyklose“, – sako švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Gavus teigiamą testą, moksleiviai turėtų atlikti PGR tyrimą. Jei jis neigiamas, galima iš karto po rezultato gavimo grįžti į mokyklą, jei teigiamas – teks izoliuotis ir konsultuotis su šeimos gydytoju. Jei nesiregistruojama PGR testui, rekomenduojama 10 dienų izoliuotis.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinoji vadovė Giedrė Aleksienė sako, kad padėtis ugdymo įstaigose „išlieka įtempta, kaip ir bendra epidemiologinė situacija šalyje“.

Nors per pastarąją atostogų savaitę aktyvių protrūkių ugdymo įstaigose kiek sumažėjo, čia jų vis dar fiksuojama daugiausiai. Židiniai mokyklose, darželiuose sudaro apie du trečdalius visų protrūkių, kurių yra beveik tūkstantis.

„Pauzė ugdymo procese išties leido padėtį stabilizuoti ir tam tikrus įsiplieskusius židinius užgesinti, apsaugant sistemą nuo galimo perkaitimo“, – teigė NVSC laikinoji vadovė.

„Pats COVID-19 ligos atvejų augimas tarp vaikų ir protrūkių formavimasis, mokykloms atvėrus duris po atostogų, vis dar esant nepakankamai imunitetą šiai infekcijai turinčių žmonių, yra tikėtinas, nes kalbame apie įstaigas, kur vaikų kontaktai yra itin glaudūs ir eliminuoti visas rizikas tiesiog nėra galimybių“, – pridūrė ji.

Vis dėlto G. Aleksienė atkreipia dėmesį, kad situacija ugdymo įstaigose paprasčiausiai „atspindi infekcijos plitimą visuomenėje, kuris šiuo metu yra pakilimo stadijoje“.

„Jeigu palygintume užsikrėtimo aplinkybių struktūrą, tą labai aiškiai ir matome – apie 15 proc. asmenų užsikrėtimo aplinkybės yra susijusius su ugdymo procesu ir tai yra kelis kartus mažiau nei atvejai, kai užsikrėtimo aplinkybės yra šeiminės ar negalima nustatyti tikslaus infekcijos šaltinio“, – nurodė NVSC laikinoji vadovė.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo beveik 430,9 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga 29,6 tūkstančio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.