Abiturientams liko savaitė pasirinkti brandos egzaminus: siūlo naujoves

Abiturientams liko kiek daugiau nei savaitė pasirinkti brandos egzaminams, skelbia Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

Abiturientams liko savaitė pasirinkti brandos egzaminams: siūlo naujoves.<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientams liko savaitė pasirinkti brandos egzaminams: siūlo naujoves.<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientams liko savaitė pasirinkti brandos egzaminams: siūlo naujoves.<br>M.Patašiaus nuotr.
Abiturientams liko savaitė pasirinkti brandos egzaminams: siūlo naujoves.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 10:14 AM, atnaujinta Nov 16, 2021, 10:27 AM

Kaip antradienį informavo agentūra, brandos egzaminus, kuriuos ketina laikyti, abiturientai privalo pasirinkti iki lapkričio 24-osios.

Šiemet abiturientams pasiūlytos naujovės – jie gali pasirinkti daugiau egzaminų, nei ketina laikyti, vėliau jiems palikta galimybė vieno ar kelių egzaminų atsisakyti. Tuo metu informacinių technologijų egzaminą laikyti bus galima viena iš trijų pasirenkamų programavimo kalbų – be „Pascal“ ir „C++“ bus galima rinktis ir „Phyton“ programavimo kalbą.

Brandos atestatui gauti mokinys turi išlaikyti du brandos egzaminus – privalomą valstybinį arba mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros bei vieną pasirinkto dalyko egzaminą, arba atlikti brandos darbą. Iš viso abiturientai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.  

Abiturientai, kaip ir anksčiau, negalės keisti pasirinkto dalyko brandos egzamino ir jo tipo, bet iki einamųjų metų kovo 15 dienos galės iš pasirinktų brandos egzaminų vieno ar kelių jų atsisakyti. Tam reikės pateikti mokyklos, kurioje teikė prašymą laikyti brandos egzaminus, vadovui atsisakymą raštu – elektroniniu būdu. 

„Neapsisprendusiems dėl konkrečių egzaminų pasirinkimo abiturientams sudaroma galimybė iki lapkričio 24 dienos rinktis jų daugiau, o vėliau, kai jau tiksliai žinos, kurią specialybę renkasi ir ką ketina studijuoti, kažkurio pasirinkto egzamino ar kelių egzaminų atsisakyti“, – pranešime sakė NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.  

Mokinys gali į pasirinktą egzaminą tiesiog neatvykti, bet tokiu atveju jam brandos atestatas negali būti išduotas tol, kol nebus paskelbti egzamino, į kurį jis neatvyko, rezultatai. Tuo tarpu atsisakęs laikyti brandos egzaminą mokinys į brandos egzaminų vykdymo protokolus neįrašomas, o tai reiškia, kad jis galės gauti brandos atestatą anksčiau, kai tik turės visų savo laikytų brandos egzaminų rezultatus ir bus pasibaigęs apeliacijų pateikimo terminas.  

Eksternai, planuojantys brandos egzaminus laikyti 2022-aisiais, iki lapkričio 24 dienos gali teikti prašymus savivaldybės, kurioje gyvena, bazinės mokyklos vadovui, o pasirinktus brandos egzaminus turi laikyti pagrindinėje sesijoje.

Eksternai, nepateikę prašymo iki lapkričio 24-osios, dar galės tai padaryti likus savaitei iki pakartotinės egzaminų sesijos pradžios, pateikdami prašymą Kauno miesto administracijos direktoriaus paskirtos bazinės mokyklos vadovui ir laikyti pasirinktus brandos egzaminus pakartotinėje sesijoje. 

Pagal patvirtintą tvarkaraštį kitąmet pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidės balandžio 20 dieną užsienio kalbų valstybinių brandos egzaminų kalbėjimo dalimi ir baigsis birželio 23 dieną muzikologijos egzaminu. Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 27 – liepos 12 dienomis. 

Kadangi pirmasis egzaminas vyks dar nesibaigus ugdymo procesui, abiturientai galės jį  laikyti neturėdami patenkinamo metinio įvertinimo. Norint laikyti kitus pasirinktus brandos egzaminus bus reikalinga turėti patenkinamą metinį tų dalykų įvertinimą iki pagrindinės brandos egzaminų sesijos pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.