Sparčiai kylant COVID-19 užsikrėtimų skaičiams tarp mokyklinio amžiaus vaikų, M. Stankūnas siūlo laikinai „peršokti į nuotolį“

Žaibiškai kylant naujų užsikrėtimų COVID-19 skaičiams, LSMU profesorius Mindaugas Stankūnas siūlo bent laikinai moksleivius sugrąžinti į nuotolinį ugdymą.

M.Stankūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Stankūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 2:09 PM, atnaujinta Jan 26, 2022, 2:34 PM

Savo poziciją jis išsakė socialinio tinklo paskyroje. Pasak profesoriaus, naujausioje statistikoje aiškiai atsispindi, jog daugiausiai naujų užsikrėtimų fiksuojama tarp mokyklinio amžiaus vaikų.

„Šiandien buvo pranešta apie dar kartą pagerintą naujų COVID-19 atvejų rekordą. Tačiau pažiūrėjus į atvejų skaičius pagal amžiaus grupes, tai matome, kad daugiausiai COVID-19 užsikrėtimų nustatoma mokyklinio amžiaus (10-19 m.) grupėje (melsva linija). Taip pat daug atvejų yra jų „tėvelių“ (30-39 m. ir 40-49 m.) bei vaikų iki 10 m. grupėse.

Ir nors moksliniai duomenys rodo, kad omicronas sąlygoja lengvesnę ligos eigą, tačiau tai nėra „paprasčiausia sloga“. Tad svarstau, ar nebūtų verta pagalvoti apie trumpą „peršokimą į nuotolį“. Nes atrodo, kad ir tam laikas sakyčiau gana tinkamas“, – rašė M.Stankūnas.

Pasak jo, ką tik baigėsi rudens pusmetis, o ir žiemos atostogos (vasario 14-18) nėra „už kalnų“. 

Portalui lrytas.lt specialistas sakė, jog būtų galima svarstyti pridėti vieną ar dvi savaites prie artėjančių moksleivių atostogų.

„Kad ta kreivė šiek tiek paplokštėtų, tai greičiausiai, kad taip, bet ir su delta atmaina buvo taip, kad rudenį iki mokinių atostogų mokiniai buvo ta grupė, kurioje daugiausiai būdavo fiksuota atvejų, po atostogų ta kreivė šioje amžiaus grupėje krito ženkliai. Tai gali būti, kad toks scenarijus pasikartotų ir dabar“, – portalui lrytas.lt trečiadienį komentavo LSMU profesorius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai yra pabrėžę, kad apie nuotolinį ugdymą kol kas negalvojama, tačiau aiškino, kad laikinai karantiną paskelbė jau kelios šalies mokyklos.

M.Stankūnas ragino nepamiršti, kad COVID-19 vaikams taip pat gali būti pavojingas, tad nuvertinti ligos žalos nereikėtų.

„Kai kurie vaikai kovidu serga gana sudėtingai ir sunkiai, statistiškai skaičiai gana nemaži. <...> Tai nėra tik sloga, kaip čia daug kas sako“, – pridūrė jis.

Praėjusią parą nustatyta 9490 naujų COVID-19 atvejų, 12 žmonių mirė, rodo trečiadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Tai didžiausias iki šiol registruotas paros naujų atvejų skaičius Lietuvoje. Paskutinį kartą rekordinis atvejų skaičius fiksuotas prieš savaitę, kai nustatyti 7,2 tūkst. atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?