Lietuvą pasiekė specialūs koronaviruso testai ikimokyklinukams: primena „čiulpinukus“

Lietuvą penktadienį pasiekė „čiulpinukais“ vadinami greitieji antigenų testai, skirti ikimokyklinio amžiaus vaikams. Kaip pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, ugdymo įstaigoms jie jau dalijami.

 Lietuvą pasiekė nauji koronaviruso testai vaikams.<br> Lrytas.lt koliažas
 Lietuvą pasiekė nauji koronaviruso testai vaikams.<br> Lrytas.lt koliažas
Darželis<br>A.Rakasukaitės asociatyvi nuotr.
Darželis<br>A.Rakasukaitės asociatyvi nuotr.
Greitieji testai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Greitieji testai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darželis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Darželis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Darželis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Darželis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-02-11 10:12, atnaujinta 2022-02-11 10:35

„Šie testukai yra labai patogūs, nes seilių paėmimo tamponėlis šiek tiek primena ledinuką, todėl buitiškai jį dažnai vadina čiulpinuku. Jis naudojamas paprastai – įsidėjus surinkėją į burną, yra palaikoma, užsidega mėlynas indikatorius, kuris reiškia, kad seilių mėginio paimta yra tinkamas kiekis.

Tuomet imama kasetė ir į tą kasetę tiesiog yra įstatomas seilių surinkėjas, o po 10 minučių matomas testo rezultatas“, – aiškino Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjo pavaduotoja Svajūnė Muralytė.

Pasak specialistės, jokio skonio šis testas neturi. Naujieji COVID-19 testai bus skirti ikimokyklinio amžiaus vaikams ir daugiausia bus naudojami darželiuose. Pirmoji siunta į Lietuvą atkeliavo ketvirtadienį.

„Kiek kolegos sakė, jie jau pradedami dalinti ugdymo įstaigoms. Pirmenybių jokių nėra, tiesiog ugdymo įstaiga atsiunčia prašymą ir gauna testukus“, – sakė S.Muralytė.

Vadinamasis „čiulpinukų“ testas, pasak jos, skirtas įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau vaikams toks būdas siūlomas todėl, kad mėginio paėmimas yra neinvazinis, lengvas.

„Šie testai yra patikimi, jautrūs ir specifiški. Jautrumo specifiškumo kriterijai yra kiek aukštesni negu apibrėžta operacijų vadovo sprendime. Tai mes manome, kad tai yra puiki priemonė testuotis“, – teigė NVSPL atstovė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys kiek anksčiau sakė, kad toks testavimo būdas sumažintų įtampą jau ir taip apkrautose laboratorijose.

„Galvojame, kad ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose galėtume naudoti seilių metodą, vadinamuosius čiulpinukus, tai yra savikontrolės testus, kurie gana reikšmingai sumažintų įtampą laboratorijose“, – sakė A.Dulkys.

Anot jo, dabar ikimokyklinės įstaigos tikrinamos imant mėginius nuo paviršių. Užsikrėtimų skaičiui sparčiai didėjant, siekiama mažinti laboratorijų apkrovimą, todėl norima atsisakyti paviršių tyrimo metodo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.