Vyriausybė raginama stabdyti švietimo įstaigų tinklo pertvarką

Seimo socialdemokratai ragina Vyriausybę nedelsiant sustabdyti švietimo įstaigų tinklo pertvarką, atlikti pertvarkos poveikio vertinimą, nurodant ne tik jos privalumus, bet ir trūkumus, taip pat aiškiai pagrindžiant šių problemų sprendimų kelius.

Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2022, 11:38 AM

Tai sakoma Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių įregistruotame rezoliucijos projekte „Dėl švietimo įstaigų tinklo pertvarkos“.

Jame atkreipiamas dėmesys, kad 2021 m. gruodžio 22 d. Vyriausybės posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo pertvarkos.

Socialdemokratų nuomone, įgyvendinama pertvarka tiesiogiai prieštarauja 2021 m. rugsėjo 1 d. šalies parlamentinių partijų susitarimo dėl Lietuvos švietimo politikos iki 2030 m. punktui, kuriuo numatoma suteikti savivaldybėms daugiau savarankiškumo ir atsakomybės už racionalų švietimo lėšų panaudojimą, tinklo efektyvumą bei ugdymo rezultatus.

„Vykdoma reforma sudaro sąlygas vaikų diskriminacijai ir prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintiems lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principams; (....) valstybinėms mokykloms numatomos kur kas griežtesnės klasių komplektavimo sąlygos nei nevalstybinėms mokykloms“, – sakoma dokumento projekte.

Jame pabrėžiama, kad Vyriausybė priėmė sprendimus skubos tvarka – ne tik deramai neišklausiusi socialinių ir ekonominių partnerių, bet ir tinkamai neatlikusi poveikio vertinimo, „sureikšmino tik vieną mokymosi organizavimo dedamąją (mokyklų ir klasių dydžius) laikydama tai mokinių gerų pasiekimų garantu.“

Dokumento projekte pabrėžiama, kad Vyriausybės vykdoma švietimo paslaugų optimizacija neatitinka lygių galimybių principo, o tai didins regioninę atskirtį, mažins darbo vietų skaičių, skatins gyvenviečių tuštėjimą, toliau ardys jų socialinį ir kultūrinį audinį.

Vykdoma reforma, projekto autorių nuomone, menkai sprendžia perpildytų mokyklų ir klasių, ypač didžiuosiuose miestuose, problemos.

Anot rezoliucijos projekto, Vyriausybė ignoruoja profesinių sąjungų reikalavimus mažinti maksimalius klasių dydžius, taip pat nesudaro sąlygų jų atstovams aktyviai dalyvauti inicijuojant ir įgyvendinant mokyklų pertvarkų planus.

„Vyriausybės tuo pat metu pradėtoji „Tūkstantmečio mokyklų“ programa, kuriai skiriamos keleriopai didesnės investicijos nei lėšos, numatytos švietimo įstaigų tinklo pertvarkai, diskriminuoja mažesnes Lietuvos mokyklas ir taip dar labiau skatina sistemos centralizaciją“, – nurodoma rezoliucijos projekte.

Jos autoriai ragina Vyriausybę įgyvendinant „Tūkstantmečio mokyklų“ programą numatyti aiškų strateginį tikslą, „kad didžioji dalis joje numatytų lėšų būtų skiriamos paremti tam tikros kritinės infrastruktūros stokojančias švietimo įstaigas, taip pat kurių moksleivių rezultatai yra prastesni, neišskiriant ir mažesnių mokyklų. Nustatant preliminarias finansavimo savivaldybėms apimtis, lėšos turėtų būti susietos su vieno mokinio finansavimu, o ne skirstomos pagal tam tikras iš viršaus nustatytas mokinių skaičiaus ribas“.

Socialdemokratai ragina siekti, kad vaikai liktų mokytis savo savivaldybėse, nenukentėtų jų ugdymo kokybė; švietimo įstaigų pertvarką vykdyti tik ją visiškai suderinus su Lietuvos savivaldybėmis ir savivaldybių asociacija.

Rezoliucijos projekte siūloma sudaryti galimybes savivaldybėms finansuoti norimas išsaugoti mokyklas ir klases savo biudžeto lėšomis; nustatyti vienodus mokyklų ir klasių dydžių reikalavimus tiek valstybinėms, tiek nevalstybinėms mokykloms.

Socialdemokratai siūlo užtikrinti visų mokinių galimybę lankyti norimus neformaliojo ugdymo užsiėmimus, taip pat steigti dienos centrus.

Socialdemokratai kviečia spręsti dalies mokyklų ir klasių perpildymo problemas, nustatyti maksimalią pradinių klasių dydžio ribą iki 20, o vyresnių – iki 24, taip pat riboti mokyklų vykdomas atrankas.

Rezoliucijos projekte raginama prisiimti adekvačius finansinius įsipareigojimus dėl mokinių pavėžėjimo įvedant griežtesnius saugiklius dėl pavėžėjimo atstumų. Siūloma siekti, kad vaikas būtų atvežamas ne anksčiau nei likus 30 minučių iki pamokų pradžios.

Seimo rezoliucijos „Dėl švietimo įstaigų tinklo pertvarkos“ projektą įregistravo Seimo nariai Tomas Bičiūnas, Algirdas Sysas, Eugenijus Sabutis, Orinta Leiputė, Rasa Budbergytė, Linas Jonauskas, Gintautas Paluckas, Vidmantas Kanopa, Dovilė Šakalienė, Julius Sabatauskas, Liudas Jonaitis, Kęstutis Vilkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.