Alytaus Likiškėlių progimnazijos bendruomenė: „Esame podukros vietoje“

Alytaus Likiškėlių progimnazijos bendruomenė jaučiasi apleista. Tokia žinia pirmadienio pavakarę pasiekė Alytaus miesto vadovus, tarybą bei savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėją.

Alytaus Likiškėlių progimnazija.<br>Dzukijosveidas.lt nuotr.
Alytaus Likiškėlių progimnazija.<br>Dzukijosveidas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Baliukonienė

Mar 14, 2022, 3:08 PM

„Alytaus miesto savivaldybė Likiškėlių progimnaziją, kurioje mokosi 420 mokinių, laiko podukros vietoje“, – rašoma Alytaus Likiškėlių progimnazijos tėvų bendruomenės miesto valdžios atstovams adresuotame prašyme.

Esą tai vienintelė mokykla, kuri nuo pat pastatymo nė karto nebuvo remontuota. Esą matomas tendencingas nenoras rūpintis šios mokyklos renovacija, nors kai kurios miesto mokyklos remontuotos jau po keletą kartų. Rašte pabrėžiama, kad pastatas yra susidėvėjęs, keliantis grėsmę vaikų sveikatai ir saugumui.

Akis bado apgailėtinas pastato vaizdas, byrančios lauko sienos. Daugelyje klasių išplitęs pelėsis, pro kiaurą stogą užliejami kabinetai, telkšo balos. Dėl kanalizacijos bėdų sklinda dvokas. Būtina tvarkyti šildymo, vandentiekio sistemas , elektros instaliaciją.

„Pavargome gyventi renovacijos laukimo viltimi. Kodėl šio mikrorajono vaikai turi daug blogesnes mokymosi sąlygas už kitų mikrorajonų vaikus? Ar tėvai nemoka mokesčių valstybei? Tai labai liūdina ir neramina, nes vaikai mokykloje praleidžia didžiąją laiko dalį. Estetiškoje aplinkoje kitaip vystosi žmogus, o šio mikrorajono vaikai neturi tokios galimybės. Negi remonto sulauksime tik tada, kai ant vaiko užkris tinko gabalas?

Tikimės, kad bus išgirstas tėvų balsas. Be visuotinio viešumo nesitikime pokyčių, todėl kreipsimės į visas Lietuvos Respublikos instancijas, visuomenės informavimo priemones, kad pagaliau nebūtume ignoruojami ir palikti likimo valiai“, – rašoma Alytaus Likiškėlių progimnazijos tėvų bendruomenės miesto valdžios atstovams adresuotame prašyme.

Iniciatyvos pasigedo iš mokyklos vadovų

„Dar laiško negavau ir jo turinio neskaičiau. Bet turbūt jį gausiu, skaitysiu ir tada susitiksime su bendruomene ir kalbėsimės. Be to, įstaigoje juk yra jos direktorius, kuris irgi turėtų turėti savo nuomonę dėl projektinių veiklų.

Negaliu atsakyti, kodėl į tą mokyklą daugiau kaip trisdešimt metų nebuvo investuota. To reikėtų klausti pas buvusius vadovus.

Jeigu mokykla kreipsis dėl saulės jėgainės, apie tai galvosime, juolab kad tai planuojame visose įstaigose. Galvojame ir apie sporto salę, bet kol kas mokykla neturi pasirengusi techninio projekto. Kitos mokyklos pačios imasi iniciatyvos, rengiasi įvairius projektus dėl sporto aikštynų, laboratorijų, STEAM centrų. Visa tai daroma ne savivaldybės iniciatyva. Žinoma, ši mokykla daugiau vykdo minkštųjų projektų.

Mokyklai buvo keisti langai, vamzdynas, patvarkytas stogas, todėl negalima sakyti, kad nebuvo investuota, tik galbūt ne tiek, kiek norėtųsi. Be to, kažkada mokykla buvo sudėtingoje situacijoje ir su mokinių skaičiumi.

Taip, mokyklos renovacijos projektas yra labai didelis, kol kas ministerija tokių lėšų neskyrė, o savivivaldybei mokyklą renovuoti savomis lėšomis būtų didelis iššūkis.

Yra problemų ir kitose įstaigose, pavyzdžiui, krenta mediniai langai.

Jeigu mokyklos bendruomenė išreikš norą, susitiksime kalbėsimės. Tai diskusijų klausimas“, – kalbėjo meras Nerijus Cesiulis.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus Vedėjo Vytuolio Valūno, mokykla išties turi galimybių. „Dabar reikėtų, kad ši mokykla pakliūtų į tūkstantmečio mokyklų programą.

Tai reiškia, kad iki vasario 25 dienos įskaitytinai visos bendrojo ugdymo mokyklos turi pateikti savo siūlymus, ar norėtų dalyvauti šioje programoje ir jeigu į programą patektų, tuomet būtų modernisuojamos. Žinoma, mokykla turėtų įrodyti, kodėl jai to reikia, o sprendimą priimtų politikai.

Jeigu Likiškėlių progimnazija pareikštų norą, tada tikėtina, kad jos pastatas būtų modernizuotas, juolab kad jis vienintelis iš didelių mokyklų likęs neapšiltintas.

Jeigu nebūtų priimtas sprendimas dėl šios mokyklos dalyvavimo šioje programoje, tuomet galimybių galima ieškoti kitur. Bet minėtą galimybę aš matyčiau“, – kalbėjo V. Valūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.