Šimtai ukrainiečių atsiliepė į Vytauto Didžiojo universiteto kvietimą mokytis lietuvių kalbos

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) į pagalbos nuo karo bėgantiesiems ukrainiečiams paketą įtraukia nemokamus intensyvius ir trumpalaikius lietuvių kalbos kursus. Šių kursų tikslas – formuoti besimokančiųjų lietuvių kalbos gebėjimus, kurie jiems padės gyventi Lietuvoje.

Vytauto Didžiojo universitetas<br>T.Bauro nuotr.
Vytauto Didžiojo universitetas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-21 15:31

Pasak VDU pranešimo, grupės žaibiškai pildosi: šiuo metu jau apie trys šimtai ukrainiečių panoro mokytis lietuvių kalbos. Registracija į kursus laikinai stabdoma, bet netrukus vėl bus atnaujinta – visa informacija bus skelbiama svetainėje www.vdu.lt. Šios aukštosios mokyklos inicijuoti kursai skirti kalbėjimo ir klausymosi įgūdžiams tobulinti, – jų dalyviai bus mokomi prisistatyti, pateikti asmeninę informaciją, pasiteirauti apie kainas, užsisakyti maisto, paklausti kelio ir kitų naudingų kasdienių lietuviškų frazių. Paskaitos vyks nuotoliniu ir kontaktiniu būdu Kaune ir Vilniuje pagal su grupe suderintą grafiką.

VDU Komunikacijos prorektorė doc. Vilma Bijeikienė primena, kad Vytauto Didžiojo universitete gili savanorystės tradicija, tad į universiteto kvietimą mokyti lietuvių kalbos atsiliepė gausus būrys studentų, dėstytojų, alumnų. „Puoselėdama atsakomybės, atvirumo, bendruomeniškumo ir demokratijos vertybes, VDU bendruomenė stengiasi atpažinti įvairias sritis ir atrasti įvairias veiklas, kaip padėti nuo karo bėgantiesiems ukrainiečiams. Esame sukaupę didelę kalbų mokymo patirtį, tad iškart supratome, jog turime pasiūlyti lietuvių kalbos pamokas ukrainiečiams, taip pat – ukrainiečių kalbos mokymus jais besirūpinantiems lietuviams“, – teigė prorektorė.

„Ukrainiečiams šiuo metu reikalingas visapusiškas palaikymas ir pagalba. Vienas iš itin svarbių dalykų atvykusiems į Lietuvą – kalba, todėl itin džiugu, kad VDU bendruomenė bei alumnai aktyviai jungiasi į savanorystę, planuojamos ir neformaliojo mokymosi veiklos, pavyzdžiui, ukrainietiškų filmų peržiūros, „Kalbos kavinė“, kur kalbų bus mokomasi neformalioje aplinkoje, ar tandeminis mokymasis poroje.

Iš kitos pusės – mums, lietuviams, ukrainiečių kalba taip pat tapo labai aktuali, ypač kam tenka bendrauti su vaikučiais. Todėl kita iniciatyvos dalis – savanoriškas ukrainiečių kalbos mokymas, į kurį iškart atsiliepė Kauno miesto ukrainiečių bendruomenė, VDU studentai ukrainiečiai, prie jų jungiasi ir atvykusieji į Lietuvą iš karo baisumų Ukrainoje. Manau, būtent to šiandien reikia – bendrystės, bendravimo, bendradarbiavimo. Kalbos gali šią bendrystę, šį tiltą tarp tautų dar labiau sustiprinti“, – teigia Užsienio kalbų instituto direktorė Teresė Ringailienė.

VDU užsienio kalbos mokymo specialistai /ekspertai susitinka su savanoriais ir rengia juos intensyviam lietuvių kalbos pradžiamokslio dėstymui. Dalijamasi patirtimi, metodiniais patarimais ir medžiaga, padedama suformuluoti kursų turinį ir paruošti mokymo medžiagą. Pradėjus savanorių registraciją praėjusią savaitę, šiandien džiaugiamasi vis gausėjančiu jų būriu: Vilniuje ir Kaune savanoriauti panoro apie 100 žmonių. „Kalbų mokymasis – ir tam tikra terapija, leidžianti nutolti nuo karo baisumo. Paprastai, smagiai bendraudami, vieni kitus mokysime lietuvių kalbos, nebijodami klaidų, išdrįsime kalbėti lietuviškai“, – teigė VDU Švietimo akademijos Lituanistikos ir tarptautinių programų vadovė Vilma Leonavičienė.

Savanoriauti nusprendusi Oslo lituanistinės mokyklos „Gintaras“ vadovė, Norvegijos lituanistinio švietimo pirmininkė Jolanta Markevičienė prisijungė prie šios iniciatyvos, nes tiki, kad gali būtent taip šiuo metu padėti ukrainiečiams. „Esu lietuvių kalbos mokytoja. Gyvenu ir dirbu lituanistinio švietimo srityje Norvegijoje ir turiu patirties mokydama ne tik vaikus, bet ir suaugusius nuotoliniu būdu. Taip pat turiu patirties lietuvių kalbos lygių testavimo srityje“, – sakė J. Markevičienė.

Viena iniciatyvos savanorių, daug metų dėstanti lietuvių kalbą ir VDU Lietuvių kalbos bei kultūros kursuose Vilniuje, prof. dr. Regina Rinkauskienė teigia , kad kaip ir kiti, kurie jungiasi į šiuos mokymus, nori padėti ukrainiečiams kuo greičiau išmokti lietuvių kalbą, kad jie kuo geriau jaustųsi mūsų šalyje.

„O iš tikrųjų taip norisi juos visus apglėbti ir pasakyti: viskas bus gerai, Ukraina bus laisva, jūs grįšite į savo namus ir kursite savo šalies ateitį. O lietuvių kalba bus dar viena išmokta kalba, kažkada padėjusi būti kartu“, – neabejoja prof. dr. R. Rinkauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.