Abiturientai iš Ukrainos brandos egzaminus galės laikyti Lietuvoje

Prieglobstį Lietuvoje gavę baigiamųjų klasių moksleiviai iš Ukrainos galės laikyti brandos egzaminus ir įgyti vidurinį išsilavinimą Lietuvoje, penktadienį pranešė Nacionalinė švietimo agentūra.

Pagalba Ukrainai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pagalba Ukrainai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 11:16 AM

Iš Ukrainos atvykę vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai prašymą dėl brandos egzaminų pasirinkimo ir laikymo vėliausiai turi pateikti iki šių metų gegužės 24 dienos.

„Linkėsime, kad lietuviškas vidurinio mokslo baigimo atestatas jiems taptų ne tik svarbiu asmens dokumentu ar biografijos faktu, bet ir išlydėtų į savarankišką gyvenimą Lietuvoje ar, tikėkimės, vėl taikia ir laisva tapsiančioje Ukrainoje“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorės pavaduotoja Asta Ranonytė.

Jeigu prašymas bus pateiktas iki balandžio 1 dienos, tuomet atvykęs mokinys galės dalyvauti pagrindinėje brandos egzaminų sesijoje. Jei mokinys prašymą pateiks po balandžio 1 dienos, jis dalyvaus pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje.

Iš Ukrainos atvykę vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai gali rinktis laikyti šiuos valstybinius brandos egzaminus: biologijos, geografijos, matematikos, informacinių technologijų, fizikos, chemijos, užsienio (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) kalbos, istorijos, lietuvių kalbos ir literatūros.

Jiems taip pat bus sudarytos galimybės laikyti mokyklinius – technologijų ir menų – egzaminus, jei mokykla, kurioje mokosi, skirs vadovą ir mokinys sugebės atlikti praktinę šių egzaminų, kurie jau yra prasidėję, dalį.

Egzaminų, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių), užduotys bus išverstos į ukrainiečių kalbą kartu su brandos egzaminų vykdymo instrukcijomis. O vertinant ukrainiečių abiturientų brandos egzaminų darbus bus galima pasitelkti vertėją iš ukrainiečių kalbos. Vadinasi, atsakinėti šie mokiniai galės savo gimtąją kalba.

Ukrainiečių mokinius nuo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino mokyklos vadovai gali atleisti. Lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos jiems laikyti nereikės, kaip ir visiems abiturientams, gyvenantiems Lietuvoje mažiau nei dvejus metus.

Vertinant geografijos ir istorijos užduotis, nebus vertinama ta dalis, kuris susijusi su Lietuvos istorija bei geografija. 

Siekiant padidinti brandos egzaminų prieinamumą, iš Ukrainos atvykusiems abiturientams pakartotinėje sesijoje brandos egzaminų centrai gali būti skiriami savivaldybių, kuriose jie mokosi, bazinėse mokyklose.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje jau registravosi 32 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, 13,8 tūkst. iš jų – nepilnamečiai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.