J. Šiugždinienė siunčia žinią dėl ukrainiečių vaikų mokyklose: situacija didmiesčiuose sudėtingėja

Lietuvos mokyklas lanko jau beveik 7 tūkstančiai nuo karo pabėgusių ukrainiečių atžalų, penktadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 8, 2022, 1:08 PM, atnaujinta Apr 8, 2022, 1:18 PM

Tačiau, pasak jos, nors mokyklos pasiruošusios priimti ir daugiau mažųjų ukrainiečių, situacija didmiesčiuose jau sudėtingėja.

„Kol kas vietų turime, bet norime paraginti, ir labai noriu akcentuoti, kad didieji miestai užsipildo, mes kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri gyvenamąjį plotą reguliuoja, ir Vidaus reikalų ministerija kreipiame žmones ir šeimas į rajonus, į mažesnius miestelius. Ten tikrai yra ir galimybės įsidarbinti, ir ugdymosi sąlygos geros. Didieji miestai tikrai jau yra perpildyti“, – teigė J.Šiugždinienė.

Pasak ministrės, kol kas iš Ukrainos atvykusių vaikų integracija mokyklose vyksta sklandžiai.

Vaikai integruojasi į mūsų klases, taip pat yra formuojamos atskiros klasės mokyklose, išlyginamosios klasės, mokosi lietuvių kalbos. Taip pat pradeda dirbti mokytojai, kurie moko ukrainiečių kalbos ir literatūros, tai kol kas sekasi tikrai labai neblogai“, – kalbėjo ŠMSM vadovė.

Ji pažymėjo, kad ministerija jau gavo finansavimą ir savaitgalinėms mokykloms.

„Žinome, kad atkeliauja čia ukrainiečių tarptautinė mokykla, kuri dirbs irgi šeštadieniais ir bus orientuota į dalykų ukrainiečių kalba mokymą šeštadieniais, ir kultūrinius įvairius renginius, tai mes raginsime ir kitas ukrainiečių bendruomenes organizuoti sekmadienines mokyklėles ukrainiečių vaikams“, – sakė J.Šiugždinienė.

Kiek šeimų ketina grįžti atgal į Ukrainą, skaičiavimų esą nėra, tačiau, pasak ministrės, jau dabar akivaizdu, kad ukrainiečiai Lietuvoje užsibus ilgiau nei planavo.

„Ir šiandien kalbėjomės su mokytojomis, ir jos sakė, kad jeigu dar galvojo, kad grįš iki vasaros, viskas išsispręs, tai tokia viltis yra stipriai prigesusi. Miestai sugriauti, kada jie bus atstatyti – neaišku, todėl labai sunku pasakyti, kada grįš.

Vaikų tu negali išvežti į nežinią, vaikai čia turi mokymosi galimybes, tėvai pradeda dirbti, tai matyt, dalis jų ir liks. Ir kalbantis su abiturientais kai kurie sako, kad norėtų čia studijuoti, norėtų pasilikti“, – dėstė J.Šiugždinienė.

Ministrė penktadienį lankosi privačioje Kauno mokykloje „Herojus“, kurioje mokosi apie 180 vaikų iš Ukrainos. Su jais dirba apie 15 mokytojų, o patalpas ir kitą reikiamą paramą suteikia verslas.

Ji sveikino šią ir kitas privačias iniciatyvas, sakydama, kad tai yra „nerealus pavyzdys, kad taip gražiai bendradarbiauja visos organizacijos“.

Statistikos departamento duomenimis, į Lietuvą atvyko ir užsiregistravo 17,5 tūkst. nepilnamečių iš Ukrainos, apie 12,8 tūkst. iš jų – nuo 6 iki 17 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.