Lrytas.lt ir VDU Švietimo akademija pristato naują laidą apie švietimą ir pedagogo profesiją

VDU Švietimo akademija bei naujienų portalas lrytas.lt pristato naują laidą „Iš mokytojo užrašų“. Net 10 savaičių studentai, mokytojai, švietimo įstaigų vadovai, edukatoriai bei žinomi žmonės kalbės apie pedagogo profesiją, iššūkius mokyklos kasdienybėje, lyderystę švietime ir ateities mokyklą. Visus laidų įrašus bus galima rasti lrytas.tv.

Mokytoja.<br>123rf nuotr.
Mokytoja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 10:07 AM

Keičiantis pasauliui neišvengiamai kinta ir šiandieninė mokykla bei pedagogo profesija. Nuolat kalbama apie didžiulį mokytojų poreikį Lietuvos mokyklose, tad tinklalaidėje tiek jauni specialistai, tiek ilgiau dirbantys švietimo lauke, kalbės apie savo profesinį kelią: kas juos paskatino ateiti į mokymosi įstaigą, likti dirbti ir kaip jie mato švietimo ateitį.

Tinklalaidžių ciklas „Iš mokytojo užrašų“ – naujas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijos projektas, kuriame herojai prisimins savo mokytojus, žmones, suteikusius esminių gyvenimo pamokų, tuos, kurie yra autoritetai, paskatinę rinktis pedagogo profesiją.

Apie mokytojo profesijos pašaukimą

Pirmosios tinklalaidės tema – „Mokytoju gimstama ar tampama. Penkios mokytojo supergalios“, ją portale lrytas.lt ir lrytas.tv žiūrėkite jau šį šeštadienį 10 val. 

Ne vieną dešimtmetį ir šimtmetį kamuojantis klausimas: mokytoju gimstama ar tampama, bei kuo pedagogo profesija išskirtinė? Tinklalaidės herojai – jauni mokytojai, ne vienerius metus dirbantys mokymosi įstaigose.

Pradinių klasių mokytoju Darius Savickas dirba jau šešerius metus. Jau studijų metais Darius išbandė auklėtojo profesiją vaikų darželyje, vėliau tapo pradinių klasių mokytoju. Šiuo metu dirbantis mokslo ir menų mokykloje „Taškius“, Darius neslepia, kad viena iš priežasčių, kodėl nusprendė studijuoti pradinį ugdymą, buvo jo pradinių klasių mokytojos pavyzdys.

Kita herojė Greta Kaziukonytė vaikystėje svajojo apie odontologės profesiją, vėliau norai kito, galvojo apie pradinių klasių mokytojos darbą, tačiau atsitiktinai sutikusi mažiausius vaikus, ji galutinai nusprendė pasirinkti ikimokyklinės ir priešmokyklinės pedagogikos bakalauro studijas.

Vilniaus Jėzuitų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, pradinių klasių mokytoja Margarita Sachanevičienė baigusi mokyklą besirinkdama profesiją taip pat atsidūrė kryžkelėje.

„Rinkausi tarp teisės, psichologijos ir pedagogikos studijų, tačiau paskutinę minutę nuojauta pakuždėjo ir pasirinkau pradinio ugdymo pedagogikos studijas. Ir šiandien nė kiek nesigailiu dėl savo sprendimo“, – sako Margarita.

Pasak Margaritos, ji pradėjo dirbti jau studijų metais. Iš pradžių buvo mokytojos asistentė, vėliau tapo pradinių klasių mokytoja, o prieš metus nusprendė save išmėginti ir mokyklos administracijoje – direktoriaus pavaduotojos ugdymui pozicijoje. „Kiekviena mano darbo diena yra nenuspėjama, o mokytojo darbas leidžia išeiti iš komforto zonos. Nuolat turime mokytis, augti ir įveikti iššūkius“, – sako M.Sachanevičienė.

Vienas iš iššūkių tiek Margaritai, tiek kitiems pedagogams – prasidėjęs karas Ukrainoje ir ukrainiečių vaikų atvykimas į Lietuvos mokyklas. Pradinių klasių mokytoja neslepia labai bijojusi ukrainiečių vaikų integracijos.

„Iš tikrųjų mano klasėje lietuviai vaikai greitai priėmė savo naujus klasės draugus, pabėgusius nuo karo.

Klasėje turime du berniukus iš Ukrainos, keista, atrodo, lietuvių vaikai nekalba gerai rusų, anglų, ukrainiečių kalbomis, tačiau kažkokiu komunikacijos būdu jie susikalba. Įdomu, jog vyksta kalbų mainai: lietuvių vaikai ukrainiečius moko lietuvių kalbos, ukrainiečiai lietuvius ukrainietiškai kalbėti, pavyzdžiui, rodo teptuką, iš karto pasako ir ukrainietiškai.

Manau, pradinėse klasėse kalbos barjeras nėra opi problema, čia kitakalbiai vaikai greitai integruojasi“, – teigia pradinių klasių mokytoja M.Sachanevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.