Po rusų kalbos brandos egzamino – viešai atsiprašė abiturientų dėl nekorektiškos užduoties

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) atsiprašo dėl nekorektiškos užsienio kalbos (rusų) valstybinio brandos egzamino užduoties, kurios rašymo dalyje egzaminą laikiusieji abiturientai turėjo parašyti laišką mokyklai Rusijoje.

Antradienį vykusį rusų kalbos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 1963 kandidatai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antradienį vykusį rusų kalbos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 1963 kandidatai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nacionalinė švietimo agentūra

Jun 21, 2022, 12:10 PM, atnaujinta Jun 21, 2022, 12:13 PM

„Apgailestaujame ir labai atsiprašome abiturientų ir visos švietimo bendruomenės dėl užduoties, kuri sukėlė kandidatams prieštaringas mintis, pasipiktinimą, privertė peržengti savo pilietinę nuostatą tam, kad atliktų užduotį.

Ypač skaudu, kad šį egzaminą laikyti buvo pasirinkę ir mokiniai iš Ukrainos, tačiau tikiuosi, kad jie jaučia palaikymą iš bendramokslių, mokytojų ir žino, kad Lietuva remia jų gimtą šalį, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė. – Nepaisant to, kad egzamino užduotis buvo parengta ir atspausdinta dar iki karo Ukrainoje, atsižvelgiant į pasikeitusį tarptautinį politinį kontekstą ir mūsų šalies poziciją, užduotis turėjo būti peržiūrėta ir pakeista.

Jau pradėtas vidinis tyrimas, po kurio bus numatyti pakeitimai, reikalingi tokioms situacijoms išvengti. Šį klausimą būtinai aptarsime ir su užduočių rengėjais“.

Rengiant egzamino užduotį buvo pasirinkta itin aktuali visame pasaulyje ekologijos tema. Kuriant užsienio kalbų egzamino užduotis siekiama sukurti kiek įmanoma natūralesnę komunikacinę situaciją, todėl siūlyta rašyti į tą šalį, kurioje kalbama ta kalba (pvz., per vokiečių kalbos egzaminą mokiniai rašė laišką į Vokietiją).

Be to, valstybinių egzaminų užduotys yra su slaptumo žyma „Riboto naudojimo“ ir ši žyma riboja užduočių prieinamumą papildomam patikrinimui. „Vis tik prie egzamino užduoties rengėjai ir ekspertai privalėjo grįžti“, – pabrėžia NŠA direktorė.

Antradienį vykusį rusų kalbos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 1963 kandidatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.