Keturiais šimtukais didžiuojasi J. Balčikonio gimnazijos abiturientas A. Jarockis: „Tiek ir tikėjausi“

Panevėžio miesto ir rajono abiturientams baigėsi brandos egzaminų sesija. Daugiausiai diskusijų sulaukė matematikos brandos egzaminas – net 35 proc. abiturientų šalyje egzamino neišlaikė. Panevėžio mieste matematikos egzamino neįveikė 32,6 proc. Tačiau šio egzamino išlaikymu džiaugiasi net 3 Panevėžio gimnazistai – jų žinios įvertintos šimtukais.

 A. Jarockis<br> Rimvydo Ančerevičiaus, Eriko Laužadžio/jp.lt nuotr.
 A. Jarockis<br> Rimvydo Ančerevičiaus, Eriko Laužadžio/jp.lt nuotr.
 I. Musteikytė<br> Rimvydo Ančerevičiaus, Eriko Laužadžio/jp.lt nuotr.
 I. Musteikytė<br> Rimvydo Ančerevičiaus, Eriko Laužadžio/jp.lt nuotr.
 I. Čingienė<br> Rimvydo Ančerevičiaus, Eriko Laužadžio/jp.lt nuotr.
 I. Čingienė<br> Rimvydo Ančerevičiaus, Eriko Laužadžio/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Raimonda Mikučionytė

Jul 14, 2022, 10:14 AM

Surinko 40 šimtukų

Panevėžio savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Minolė Petronytė-Kairienė teigė, kad lyginant su šalies rezultatais, panevėžiečiai pasirodė geriau, bet šiųmečių abiturientų balai prastesni už laikiusiųjų pernai.

M. Petronytė-Kairienė sakė, kad valstybinius brandos egzaminus pasirinko laikyti 1090 Panevėžio gimnazistų.

„Iš laikiusiųjų brandos egzaminus, net 40 šimtukų, o juos pasidalino 28 moksleiviai. Daugiausiai šimtukų Juozo Balčikonio gimnazijoje, net 28 šimtukai. Šešis šimtukus turi 5-oji gimnazija, po du – Kazimiero Paltaroko ir Juozo Miltinio gimnazijos ir po vieną – „Minties“ ir Vytauto Mikalausko menų gimnazijos“, – pateikė skaičius Švietimo skyriaus specialistė ir aiškino, kad šimtukų šiais metais mažiau nei 2021 metais, tuomet buvo 61 šimtukas, 2020-ais net 106 šimtukai.

Matematikos egzaminas sugadino rezultatus

„Tačiau, palyginus Panevėžio abiturientų rodiklius su šalies, jie geresni. Visų abiturientų egzaminų vidurkis aukštesnis, o išlaikymo procentas panašus kaip ir visos šalies. Matematikos egzaminas koją pakišo 32,6 proc. gimnazistų. Tiek jų neišlaikė egzamino, bet rezultatas geresnis, palyginus su šalies rodikliais. Lietuvoje minėto egzamino neišlaikė 35 proc. mokinių. Džiugina tai, kad turime 3 šimtukus už matematikos egzaminą. Beje, labai džiaugiamės fizikos egzamino rezultatais, nes egzaminą įveikė visi jį laikiusieji“, – pasakojo M. Petronytė-Kairienė.

Studijuos tiksliuosius mokslus

Gausiausiai šimtukų – 28 – užderėjo J. Balčikonio gimnazijoje, o šios gimnazijos abituriento Augustino Jarockio žinios įvertintos net keturiais šimtukais. Juos gimnazistas gavo už anglų, matematikos, informatikos ir fizikos egzaminus.

„Už šiuos egzaminus gavau šimtukus, o už lietuvių kalbą ir istoriją – po 97 balus. Visuose laikytuose egzaminuose buvo ir gerų, ir sunkesnių dalykų. Nors už anglų kalbą gavau šimtuką – egzaminas buvo sunkus, nes kalbos sunkiau sekdavosi nei tikslieji dalykai. Už matematiką gavau šimtuką ir nemanau, kad pats egzaminas buvo sudėtingas. Visi uždaviniai buvo normalaus lygio, tik paskutinio uždavinio nepavyko nei man išspręsti, nei visiems mano pažįstamiems“, – prisipažino Augustinas ir sakė, kad studijas pasirinko Lietuvoje.

„Žadu studijuoti programų sistemas Vilniaus universitete. Į užsienius nesiveržiu. Tiesa, rinkausi tarp Vilniaus ir Kauno universitetų, bet nugalėjo Vilnius. Tiek šimtukų gauti tikėjausi, nes įdėjau daug darbo ir egzaminams ruošiausi. Egzaminu metu pasitikrinau, kaip juos išlaikiau, todėl žinojau, koks bus rezultatas“, – sakė A. Jarockis.

Pasveikins meras

Brandos egzaminų sesija baigėsi ir Panevėžio rajono gimnazistams. Pačius geriausius abiturientus šiandien Bistrampolio dvare sveikins ir juos apdovanos Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis surengtuose tradiciniuose mero pusryčiuose.

Laikė mažiau abiturientų

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Čingienė pasakojo, kad brandos egzaminus šiais metais laikė 143 abiturientai, o tai vienuolika abiturientų mažiau nei 2021-siais.

„Daugiausiai laikyti pasirinko – 110 – lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, Matematikos – 93, istorijos 53, biologijos – 49 valstybinius brandos egzaminus. Beje, rajone neatsirado norinčiųjų laikyti prancūzų ir vokiečių kalbų egzamino, o dėl mažo laikančiųjų skaičiaus fizikos, chemijos ir rusų kalbos egzaminai buvo laikomi Panevėžio miesto įsteigtuose centruose. Matematikos egzamino Panevėžio rajone neišlaikė 36,5 proc. abiturientų, o tai didesnis procentas nei neišlaikiusiųjų šio egzamino šalyje“, – apibendrino brandos egzamino rezultatus I. Čingienė ir pasidžiaugė šimtukininkais:

„Aukščiausiu 100 balų įvertinti trys Panevėžio rajono gimnazistai. Tai Velžio ir Raguvos gimnazijų abiturientai. Velžio gimnazijos vienas abiturientas 100 balų gavo už anglų kalbą, kitas – už lietuvių kalbą ir literatūrą, o Raguvos gimnazistas – už lietuvių kalbą ir literatūrą bei geografiją.“

Šimtukai trims gimnazistėms

Dviem šimtukais, už lietuvių kalbos ir literatūros bei geografijos egzaminus, įvertinta Raguvos gimnazijos abiturientė Indrė Musteikytė, du šimtukus, už lietuvių kalbos ir literatūros bei anglų kalbos egzaminus, į savo kraitį įsidėjo Velžio gimnazijos abiturientės Ugnė Žičkutė ir Viltė Želnytė.

Maloniai nustebino

Raguvos gimnazijos gimnazistė I. Musteikytė pajuokavo, kad maloniai nustebino šimtukas už geografijos egzaminą.

„Buvo sudėtinga pasirinkti lietuvių kalbos ir literatūros temą, nes nežinai, kokios jos bus. Nors lietuvių kalba ir literatūrą labai gerai sekėsi, bet šio egzamino bijojau labiausiai – jis yra netikėčiausias. Gimnazijoje lietuvių kalbą ir literatūrą mokė labai griežta mokytoja ir egzaminui paruošė puikiai, nors per pasiruošimą nemačiau pavasario. Tačiau įdirbis buvo ir žinojau, kad egzaminui esu pasiruošusi“, – pasakojo Indrė ir tęsė:

„Įdomu buvo su geografijos egzamino įvertinimu. Šio egzamino studijoms pasirinkti nereikėjo, bet šimtukas už egzaminą maloniai nustebino. Kita vertus, šis mokslas patinka. Matematiką išsliaukiau, nors rezultatas šiek tiek prastesnis – ne šimtukas. Jam ruošiausi atsakingai ir labai gaila tų, kurie jo neišlaikė.“

Studijuos Vilniuje

Pasak I. Musteikytės, konkrečiai studijų programos nepasirinko, bet žino, kad studijuos Lietuvoje.

„Linkstu link komunikacijos srities ir nuo lietuvių kalbos nenutolsiu. Manau studijuoti Lietuvoje ir tikriausiai tai bus Vilniaus universitetas. Labai patiko pastarasis gyvenimo etapas, nes pajutau stiprų ryšį su klasės draugais. Džiaugiuosi, kad šis gyvenimo etapas jau praėjo ir nekantriai laukiu kito etapo, kuris, tikiuosi, bus įdomus“, – nuoširdžiai kalbėjo I. Musteikytė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.