Atskleidė šių metų abiturientų pasirinkimus: jau dažniau renkasi studijas užsienyje, kiek mažiau jaunuolių stoja į socialinius mokslus

Jau šią savaitę abiturientai sulauks kvietimų studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose, tačiau tam tikrų naujų tendencijų pastebima jau dabar, sako Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atstovė.

Antradienį Vyriausybėje tradiciškai apdovanoti geriausi šalies abiturientai.<br>V. Skaraičio nuotr.
Antradienį Vyriausybėje tradiciškai apdovanoti geriausi šalies abiturientai.<br>V. Skaraičio nuotr.
 Abiturientai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Abiturientai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Brandos egzaminai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Brandos egzaminai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Abiturientai<br>V. Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V. Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientai<br>V.Skaraičio nuotr.
Antradienį Vyriausybėje tradiciškai apdovanoti geriausi šalies abiturientai.<br>V. Skaraičio nuotr.
Antradienį Vyriausybėje tradiciškai apdovanoti geriausi šalies abiturientai.<br>V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-07-27 08:59, atnaujinta 2022-07-27 10:03

Pasak Erikos Vaitkūnienės, pandemijos išvarginti jaunuoliai jau nebe taip skeptiškai žiūri į studijų užsienyje galimybę, visgi Lietuvoje geidžiamiausios specialybės ir toliau ženkliai nepakito.

Stojo mažiau

LAMA BPO Bendrojo priėmimo informacinėje sistemoje pagrindinio priėmimo metu prašymus pateikė 25,4 tūkst. stojančiųjų. Palyginimui – 2021-aisiais tokių buvo 25,7 tūkst.

Pasak LAMA BPO atstovų, iš visų prašymus pateikusių asmenų bent vienam pageidavimui nustatytus valstybės finansuojamos ar nefinansuojamos vietos reikalavimus tenkina daugiau kaip 21,3 tūkst. stojančiųjų (2021 m. – 21,5 tūkst.).

Turinčių teisę pretenduoti į valstybės finansuojamas ir studijų stipendijų vietas yra daugiau kaip 13,4 tūkst., nors pernai jų buvo 15,3 tūkst. Šių metų abiturientai, kurie gali pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas yra 8,14 tūkst. – (2021 m. – atitinkamai ir 9,8).

Daug diskusijų ir aistrų šiemet sukėlė matematikos brandos egzaminas, kurio neišlaikė daugiau nei trečdalis jį pasirinkusių abiturientų. Nemažai daliai jų tai užvėrė duris ir į valstybės finansuojamas studijų vietas, nes norint studijuoti už valstybės lėšas, matematikos valstybinį egzaminą išlaikyti būtina.

Visgi, pasak LAMA BPO atstovės E.Vaitkūnienės, tai, kad šiais metais yra šiek tiek mažiau stojančiųjų nei pernai, dar nereiškia, kad būtent neišlaikytas matematikos egzaminas sumažino stojančiųjų skaičių į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Tam tikrų pokyčių pastebi

Ji pridūrė, kad bendraujant su abiturientais išryškėjo ir tai, kad atslūgus pandemijai jaunuoliai vėl noriai renkasi studijas užsienyje.

„Veikia ir kiti veiksniai. Šiemet gerokai daugiau abiturientų išvyko studijuoti į užsienį, nes vėl atsivėrė sienos. Be to, matematika nėra vienintelis dalykas, kuris lemia konkursinį balą ir įstojimo galimybes. Sumažėjo ir vyresnių stojančiųjų.

Konkretų poveikį mes pamatysime išanalizavę stojančiųjų konkursinį balą, pravedę konkursus ir galutinius rezultatus turėsime penktadienį“, – lrytas.lt komentavo E.Vaitkūnienė.

Pasak LAMA BPO atstovės spaudai, šiemet naujų tendencijų, susijusių su brandos egzaminais, mažai, tačiau tam tikrų pokyčių matoma – pavyzdžiui, kiek smuko socialinių mokslų populiarumas.

„Kaip ir pernai, ir ankstesniais metais, pagal pirmąjį prioritetą stojantieji labiausiai renkasi socialinių, sveikatos mokslų, verslo ir viešosios vadybos, o šiemet – ir informatikos mokslų studijų krypčių programas. Visgi šiemet jau pastebima kiek mažesnė trauka į socialinius mokslus ir verslo vadybą, didėjanti trauka yra į informatiką.

Stojančiųjų į inžineriją išliko maždaug tiek pat, kiek ir pernai. Daugiau stojančiųjų renkasi ir ugdymo mokslus, bet preliminariai galima teigti, kad pastebimesnis padidėjimas bus į specialiąją pedagogiką, pradinį ugdymą ir lietuvių kalbą. Galutinius kvietimų skaičius ir rezultatus skelbsime penktadienį“, – teigė E.Vaitkūnienė.

Kvietimus studijuoti Lietuvos aukštąsias mokyklas pasirinkę abiturientai gaus liepos 29 d. iki 12 valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.