Didysis kraustymasis į bendrabučius jau apkarto: kad netelpa, studentai sužinojo kambaryje radę papildomą lovą

Naujieji mokslo metai dar neprasidėjo, tačiau daliai Vilniaus universiteto (VU) studentų jie jau spėjo apkarsti. Šio universiteto bendrabučiuose gyvenantys jaunuoliai teigia, kad aukštoji mokykla iš anksto neįspėjusi koregavo jų apgyvendinimo sutartis – iki šiol po du gyvenę studentai nuo rudens sulauks naujų kambario draugų, mat norinčiųjų gyventi bendrabučiuose skaičius stipriai išaugo.

 VU bendrabučiuose gyvenantys jaunuoliai teigia, kad aukštoji mokykla iš anksto neįspėjusi koregavo jų apgyvendinimo sutartis – iki šiol po du gyvenę studentai nuo rudens sulauks naujų kambario draugų, mat norinčiųjų gyventi bendrabučiuose skaičius stipriai išaugo.<br> Lrytas.lt koliažas
 VU bendrabučiuose gyvenantys jaunuoliai teigia, kad aukštoji mokykla iš anksto neįspėjusi koregavo jų apgyvendinimo sutartis – iki šiol po du gyvenę studentai nuo rudens sulauks naujų kambario draugų, mat norinčiųjų gyventi bendrabučiuose skaičius stipriai išaugo.<br> Lrytas.lt koliažas
Vilniaus universiteto bendrabutis<br>VU nuotr.
Vilniaus universiteto bendrabutis<br>VU nuotr.
Saulėtekyje esantys VU bendrabučiai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulėtekyje esantys VU bendrabučiai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 VU trivietis bendrabučio kambarys<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 VU trivietis bendrabučio kambarys<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Saulėtekyje esantys VU bendrabučiai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulėtekyje esantys VU bendrabučiai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universiteto bendrabutis<br>VU nuotr.
Vilniaus universiteto bendrabutis<br>VU nuotr.
VU bendrabutis.<br> VU nuotr.
VU bendrabutis.<br> VU nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-08-23 14:30, atnaujinta 2022-08-26 13:25

Kambaryje rado trečią lovą

Naujienų portalo lrytas.lt kalbintos Vilniaus universiteto studentės gyvena triviečiuose bendrabučio kambariuose, tačiau jais dalijasi dviese – taip, pasak jų, jos turi kur kas daugiau erdvės, nors susimokėti reikia ir už trečiąjį žmogų, kuris galėtų gyventi kartu.

Tačiau dabar merginos tikina sulaukusios akibrokšto, nes be jų žinios į kambarius ketinama atkelti daugiau naujų gyventojų.

Viename iš Saulėtekyje esančių VU bendrabučių gyvenanti būsima ketvirtakursė Ramunė apie tai, kad jos apgyvendinimo sutartis pakeista, sužinojo ne iš paties bendrabučio atstovų, o tiesiog grįžusi namo iš darbo.

„Jau trečią mėnesį gyvenu triviečiame kambaryje su kambarioke, ir vakar, kai grįžau namo iš darbo, radau trečią lovą. Pagalvojau, galbūt kažką sumaišė, galbūt lovą keičia į kitą. Nuėjau paskambinti administracijai, bet kadangi prasidėjo pirmakursių įsikėlimai, nebuvo galimybės susisiekti.

Šiek tiek palaukiau, atvažiavo darbuotojų autobusiukas, tad paklausiau, kodėl jie atnešė tą trečią lovą. Pasak jų, universitetas nurodė, kad triviečiame kambaryje ir turi gyventi trys žmonės“, – patirtimi dalijosi mergina.

„Vakare jau pavyko pasikalbėti su direktoriumi, tai jis pasakė, kad nebebus galima gyventi po du triviečiame kambaryje – galbūt ateityje, kai sumažės bumas“, – pridūrė Ramunė.

Pasak studentės, nurodoma priežastis yra būtent išaugęs būsimų pirmakursių poreikis gyventi bendrabutyje bei į bendrabučius atsikraustę ukrainiečiai, todėl kitu atveju studentai kambariuose tiesiog nebetilptų.

„Kaip suprantu, universitetas įsakė nutraukti, anuliuoti sutartis ir dabar grįžtama į tą praktiką, kuri buvo prieš 20 metų, kai nebegalima užsiiminėti kambarių ir mokėti to nesančio trečio žmogaus mokesčio“, – aiškino Ramunė.

Jei kambaryje atsiras trečia gyventoja, pačiai Ramunei nuomos kaina sumažės, tačiau mergina pabrėžė, kad sutarties sąlygos neleidžia jos nutraukti vienai iš pusių be rimtos priežasties.

„Nesipriešinau, padariau kambaryje laisvos vietos, bet turiu draugę, kuri surinko grupelę žmonių, jie turėtų eiti ir bandyti aiškintis. Bet labai daug procesų šiuo metu vyksta, atvyksta pirmakursiai, tai nežinome, kaip viskas pavyks“, – lrytas.lt kalbėjo Ramunė.

Jokių išankstinių įspėjimų

Antrakursė Jolita (vardas pakeistas, redakcijai žinomas, – aut.past.), kuri nuo praėjusio rugsėjo gyvena triviečiame bendrabučio kambaryje, taip pat liko nustebinta.

„Iš pradžių gyvenome su kambarioke dviese – trečia mergina buvo išvykusi su mainų programa, kol galiausiai ji taip ir negrįžo. Jos sutartis buvo nutraukta, ir, kai tik galėjome, pakeitėme sutartį į trivietį kambarį dviem.

Šį balandį išsikraustė antroji mano kambariokė, tad kol kas gyvenu viena, tačiau sutartis nepasikeitė – birželį, kaip ir dauguma, ją prasitęsiau. Pas mane pagal sutartį dabar galėtų atkelti dar vieną žmogų, bet dabar visgi įnešė dvi lovas“, – lrytas.lt pasakojo Jolita.

Jokio išankstinio įspėjimo apie naujus kambario gyventojus ji tikino iš administracijos taip pat negavusi.

„Juokais tarp studentų vieninteliu „pranešimu“ laikome pro duris besiveržiančius darbininkus su lovomis“, – pridūrė antrakursė.

Pasak Jolitos, apie bet kokius vienašališkus pakeitimus sutartyje turėjo būti pranešta prieš 30 dienų.

„Keliese jau nuėjome pas direktorių, kuris pasiteisinimams naudojo Ukrainos studentus, teigdamas, kad „galime juos išmesti“. Visi suprantame situaciją Ukrainoje, bet apie padėtį joje yra jau kuris laikas žinoma, studentų priėmimas apgyvendinimui juk irgi turi turėti ribas, nes tikrai atsiras tų, kurie taip pat nukentės.

Direktorius sako, jog atsiradus laisvų vietų mums, sudariusiems sutartis, kur kambariai nėra pilnai užpildyti, atlaisvinti vietas ir grįžti prie ankstesnio apgyvendinimo bus pirmenybė.

Visgi su kitais studentais kalbėjome, jog smarkiai abejojame tokiais pažadais, nes Saulėtekyje jau esame su panašiais dalykais susidūrę, ir suprantame, jog studentų gerovė menkai terūpi“, – svarstė studentė.

Paaiškino poziciją

VU atstovė Gretė Gerulaitytė teigė, kad šiuo metu universitetas priėmė didelę dalį ukrainiečių studentų bei nuolat siekia užtikrinti apgyvendinimo galimybę lietuviams, kurie stokoja finansinių pajėgumų. Jų skaičius šiemet esą padidėjęs ir dėl būsto rinkos brangimo.

„Todėl iki šiol dviese triviečiuose kambariuose gyvenę studentai ar po vieną dviviečiuose gyvenę studentai ir mokėję pilną nuomos kainą (kuri universitete nebuvo didinama jau kurį laiką), už kambarį mokės mažiau, priimdami gyventojus laisvose vietose“, – aiškino ji.

Pasak G.Gerulaitytės, universitetas nuomos sutarčių su studentais nenutraukia, jos šiuo metu yra koreguojamos.

„Su studentais nuolat palaikomas ryšys ir apie pokyčius jie informuojami, to anksčiau padaryti nepavyko iki naujų sutarčių pasirašymo momento, kai paaiškėja kiek studentų pretenduoja į gyvenamąją vietą bendrabutyje, kadangi tam tikrais atvejais pirmumo tvarka gyvenamoji vieta skiriama tam tikrus kriterijus atitinkantiems studentams“, – rašoma lrytas.lt pateiktame atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.