Ukrainos mokykla Klaipėdoje: nieko neturi, bet atidarymą planuoja

Rugsėjo 3 dieną Tarptautinė Ukrainos mokykla planuoja mokslo metų atidarymo šventę Klaipėdoje. Mokykla šiandien neturi nei mokyklos statuso, nei patalpų, nei adreso, nei darbuotojų, tačiau jos steigėjai tvirtina, kad įveiks visas kliūtis ir ateinantiems mokslo metams priims per 600 vaikų iš Klaipėdos ir kaimyninių savivaldybių.

 Rugsėjo 3 d. Tarptautinė Ukrainos mokykla planuoja mokslo metų atidarymo šventę Klaipėdoje.<br> E.Valecko nuotr.
 Rugsėjo 3 d. Tarptautinė Ukrainos mokykla planuoja mokslo metų atidarymo šventę Klaipėdoje.<br> E.Valecko nuotr.
 VšĮ Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėja O. Vnukovska užsimena, kad ukrainiečiai Klaipėdos rusakalbėse mokyklose jaučiasi diskriminuojami.<br> E.Valecko nuotr.
 VšĮ Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėja O. Vnukovska užsimena, kad ukrainiečiai Klaipėdos rusakalbėse mokyklose jaučiasi diskriminuojami.<br> E.Valecko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Edgaras Valeckas

Aug 23, 2022, 5:08 PM, atnaujinta Aug 26, 2022, 1:17 PM

VšĮ Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėja Olena Vnukovska sako, kad būtina nuo karo pabėgusiems vaikams sudaryti galimybes mokytis gimtąja kalba, kad maksimaliai būtų sumažintas jų patiriamas stresas.

Ji neabejoja, kad įveiks visas kliūtis ir mokykla veiklą pradės rugsėjo mėnesį.

„Negalime prarasti visų mokslo metų“, – sako O.Vnukovska.

Ji trauktis neturi kur, nes jau surinko po 50 eurų stojamojo mokesčio iš Ukrainos šeimų už būsimus mokslus. Anot steigėjos, šimtai Ukrainos vaikų, gyvenančių Klaipėdoje ir rajone, Palangoje, yra pasirengę lankyti būsimą mokyklą.

„Šiandien viena šeima persikėlė į Klaipėdą iš Raseinių, kad galėtų lankyti mūsų mokyklą“, – sako O.Vnukovska.

Ji rodo nuotraukas, kuriose pilnos salės ukrainiečių tėvų ir vaikų, su kuriais O. Vnukovska bendrauja tiesiogiai ir siūlo pasirinkti jos steigiamą mokyklą.

Finansuos Lietuva

O.Vnukovska sako, kad jau surado ir daugiau nei šimtą mokytojų, kurie nori dirbti jos mokykloje. Tiesa, pripažįsta, kad dar nė vieno neįdarbino. Taip pat negali pasakyti, kiek jų turi teisę oficialiai dirbti mokytojais Lietuvoje.

Tačiau ji žino, kad galima ukrainiečius įdarbinti kaip mokytojų padėjėjus.

Pasak O.Vnukovskos, mokyklą ji tikisi išlaikyti Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis – gauti finansavimą pagal bendrą sistemą, vadinamąjį mokinio krepšelį. Pati Ukraina planuoja prisidėti mokiniams suteikdama vadovėlius ir nuotolinio mokymosi programas.

O.Vnukovska planuoja net suolus mokiniams atsivežti iš Ukrainos, nors pripažįsta, kad net keturias dienas negalėjo iš gimtosios šalies išvežti ukrainietiškų vadovėlių, kurie buvo užstrigę pasienyje.

Taip pat ji jau įsteigė fondą, kuris rinks paramą mokyklai, nes mokslas ukrainiečiams bus nemokamas tik iki 14 val., o pageidaujantiems fakultatyvų ar užklasinė veikla turėtų būti mokama.

Neturi patalpų

Paskelbta, kad Ukrainos tarptautinei mokyklai vadovaus Klaipėdoje jau keliolika metų gyvenantis ukrainietis Jevgenij Kravčenko. Tačiau ir jis kol kas dirba neoficialiai.

Neturi ukrainiečių mokykla ir jokių patalpų. O.Vnukovska žurnalistams oficialiai skelbia, kad 9–11 mokyklos klasės mokysis Klaipėdos universiteto patalpose.

Tačiau universiteto rektorius Artūras Razbadauskas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad patalpas mokyklos atstovams suteikė tik susitikimams su ukrainiečių šeimomis ir jokios kalbos iki šio pirmadienio apie patalpų suteikimą klasėms nebuvo.

Dar keistesnė situacija susiklostė su Klaipėdos turizmo mokykla. J.Kravčenko lankėsi toje mokykloje. Jam buvo parodytos patalpos ir pasakyta, kad ukrainiečių mokyklai gali skirti 3 kabinetus.

„Mums buvo pasakyta, kad toks pasiūlymas netinka ir bus ieškoma kitų variantų“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Klaipėdos turizmo mokyklos direktorius Audrius Kurlavičius.

Tačiau O.Vnukovska sako, kad šiandien yra pasirengusi imti ir tuos tris siūlomus kabinetus, tačiau A.Kurlavičius apie tokius jos planus nieko nežino.

Tiesa, jis sako, kad jei suteikti patalpas nurodys Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kuriai pavaldi Turizmo mokykla, jos bus suteiktos.

„Pas mus mokykla yra užpildyta, turime per 600 mokinių, tačiau esame sistemos dalis ir iki šiol teikėme pagalbą Ukrainai, tačiau šį kartą panašu, kad jie prašė visų mūsų mokyklos patalpų“, – sako A.Kurlavičius.

Susipriešinimas

Žinia apie Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigimą sukėlė tikrą audrą Klaipėdos švietimo sistemoje.

Nors patys Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėjai pripažįsta, kad jų planai atidaryti mokyklą labai vėluoja ir yra ceitnote, tačiau dėl savo nepadarytų darbų jie suskubo kaltinti kitus.

Kalta liko ne tik Klaipėdos turizmo mokykla, kuri jiems nesugebėjo duoti prašomų 8 kabinetų, bet net ir Klaipėdos rusakalbių bendruomenė ir rusiškos Klaipėdos mokyklos, kurios neva nenori išleisti ukrainiečių mokinių.

„Ketvirtadienį visi buvome šokiruoti pamatę tokius kaltinimus“, – sako „Santarvės“ progimnazijos vadovė Laima Vaitonienė.

Anot L.Vaitonienės, jos vadovaujamoje mokykloje ateinantiems mokslo metams yra užregistruoti 300 ukrainiečių vaikų. Yra suformuotos keturios pradinės klasės, kuriose bus mokoma ukrainiečių kalba, dirbs 10 ukrainiečių mokytojų.

„Daug dirbome, kad ministerija patvirtintų ukrainietišką mokymo programą, rūpinamės ukrainietiškais vadovėliais“, – sakė L.Vaitonienė.

Ji teigia, kad mokyklos klasės yra perpildytos, todėl sveikina iniciatyvą steigti ukrainietišką mokyklą.

„Galėjo kreiptis į mus, pasitarti, pasidalinti informacija, net patalpas susitikimams būtume suteikę“, – sako L.Vaitonienė.

Tačiau vietoj to O.Vnukovska metė kaltinimus, kad ukrainiečiai rusakalbėse Klaipėdos mokyklose jaučiasi blogai ir galimai net patiria diskriminaciją, nors įrodymų nepateikia.

Rytoj „Vakarų ekspresas“ šią temą planuoja tęsti, nes Švietimo, kultūros ir sporto ministerijos kancleris Julius Lukošius sako, kad Tarptautinei Ukrainos mokyklai Klaipėdoje licencija dar neišduota, tačiau dokumentai tvarkomi ir yra tikimybė, kad iki rugsėjo 1 d. mokykla bus įteisinta.

O štai J.Kravčenko „Vakarų ekspresui“ tvirtino, kad mokykla jau registruota ir žadėjo atsiųsti tai patvirtinantį dokumentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.