Sostinė patvirtino išmokas naujiems mokytojams

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį nusprendė skirti motyvacines išmokas mokytojams, persikėlusiems į sostinę iš kitų miestų arba po pertraukos grįžtantiems į pedagogiką.

Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokykla<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jurgita Andriejauskaitė, BNS

Aug 24, 2022, 3:07 PM, atnaujinta Aug 26, 2022, 1:14 PM

33 tarybos narių balsais už ir keturiems susilaikius mokytojams numatytos dvi alternatyvos.

Pirma – vienerius mokslo metus skirti 300 eurų mėnesines išmokas. Antruoju atveju pedagogas galėtų pasiimti 3 tūkst. eurų vienkartinę išmoką, bet įsipareigotų dirbti vienerius metus.

Priemonė galios pedagogams, kurie per pastaruosius metus mokytojais nedirbo arba dirbo mokytojais, bet ne Vilniaus savivaldybėje proporcingai užimamam darbo krūviui.

„Pataisymas atsiradęs, kad 3 tūkst. eurų būtų galima pasirinkti iš karto, dar taikliau pataiko į principą, ko siekiama, nes iš esmės nutaikyta į mokytojus, kurie neturi darbo, galbūt ir toli nuo Vilniaus gyvendami kitose savivaldybėse ir, natūralu, kad persikraustymas į Vilnių kainuoja, vien persikraustymo išlaidos arti tiek būtų, nekalbant, jei reikia išsinuomoti kažką, įsigyti naujai. Tai pati taikliausia priemonė“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jo teigimu, 3 tūkst. eurų yra paskata ir tiems mokytojams, kurie galbūt seniai norėjo persikelti dirbti į sostinę, o tiems, kurie „dėl 300 eurų puls darbą keisti, mažai tikėtina, kad tokių būtų“.

Tarybos narys, A. Zuoko ir vilniečių koalicijos „Laimingas Vilnius“ atstovas esantis Žilvinas Šilgalis teigė abejojantis, ar toks sprendimas duos naudos.

„Abejoju, ar bus daug naudos, bet duok Dieve, padaugėtų tų pedagogų, nepersiskirstytų. Mano supratimu, diskriminuojančio pobūdžio sprendimas. Pagalvokit, kaip galvoti tam mokytojui, kuris dirba seniai toje mokykloje, niekur neina, nekeičia darbo vietos, nei tas, kuris iš kažkur kitur atėjęs. Neatrodys skanu, skaldys sprendimas bendruomenes. Ne pats geriausias kelias pasirinktas. Jei didint, reikia didint visiems“, – sakė Ž. Šilgalis.

Jo teigimu, šis sprendimas neetiškas prieš kitus miestus.

„Bandysime nusiurbinėti, kas nekorektiška, iš mažesnių savivaldybių, o nuo to pedagogų skaičius nepadidės“, – kalbėjo politikas.

Anot Vilniaus miesto administracijos vyriausiosios patarėjos Alinos Kowalewskos, iš pirmo žvilgsnio nauja motyvacinė priemonė gali pasirodyti nesąžininga jau dirbančių mokytojų atžvilgiu, tačiau finansiškai kebliausia yra pradedančiųjų mokytojų situacija, kurie dar negauna padidinto koeficiento už stažą.

Tarybos narys Artūras Zuokas teigė, jog šiuo sprendimu „suprantame, kad sprendžiame Vyriausybės darbo trūkumą.

Tuo tarpu Laisvės partijos frakcijos narys Tomas Gulbinas tvirtino, jog išmokos yra rimtas žingsnis mažinant mokytojų trūkumą sostinėje.

„Šitos priemonės skirtos pritraukti mokytojus ne tik iš kitų savivaldybių, bet visų pirma tuos, kurie dirba kitus darbus ir jiems to patrauklumo grįžimui trūksta. Numatėme, kad šios programos tęsimui lėšos bus skirtos ir kitais metais“, – sakė T. Gulbinas.

Anot Vilniaus mero, nors programa paskatinti sugrįžti į mokytojavimo kelią yra vienkartinė, jos tęsimas turės būti numatytas ir kitąmet, norint pritraukti naujų mokytojų.

Pagal tarybos priimtą sprendimą, išmokos nuo rugsėjo 1-osios bus skiriamos ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo pedagogams, per pastaruosius metus nedirbusiems Vilniaus mokyklose.

Savivaldybės teigimu, sostinės įstaigose trūksta apie 200 mokytojų, o jose dirbantiems pedagogams tenkantis darbo krūvis viršija šalies vidurkį. Taip pat daugėja vyresnių, nei 50-ies mokytojų dalis. Tikimasi, kad priemonės padės sumažinti mokytojų trūkumą.

Pabrėžiama, kad itin trūksta lietuvių, anglų kalbų, matematikos, pradinių klasių mokytojų, pagalbos mokiniui specialistų – logopedų, specialiųjų pedagogų, psichologų, socialinių pedagogų, mokytojų padėjėjų. 2023–2024 mokslo metais prognozuojamas lietuvių ir užsienio kalbų, matematikos mokytojų poreikio augimas.

Biudžeto poreikis naujų pedagogų pritraukimui 2022-aisiais – nuo 250 tūkst. eurų. Nemokamiems viešojo transporto bilietams švietimo įstaigų darbuotojams 2022–2023 mokslo metams reikės 5,5 mln eurų.

Taryba taip pat nusprendė mokytojams leisti neribotai naudotis sostinės viešuoju transportu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.