Skandalą sukėlę rusų kalbos vadovėliai apie demokratišką Rusiją jau išimami iš knygynų: ministerija rodo į spragą Leidykla pasigenda reguliavimo, vadovėlių daugiau neleis

Dar nenutilus diskusijoms apie tai, ar Lietuvos mokyklose jau vertėtų atsisakyti rusų kalbos, sumaištį sukėlė naujas skandalas – vyresniųjų klasių moksleiviams skirtuose rusų kalbos vadovėliuose atvirai aiškinama, kokia draugiška ir demokratinė valstybė yra Rusija, kviečiama į ją ir atvykti. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) tvirtina, kad vadovėliai iš rinkos jau išimti, į leidyklą juos grąžinti jau skuba ir šalies knygynai.  

 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br> Lrytas.lt koliažas
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br> Lrytas.lt koliažas
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
 Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
Mokykla.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla.<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
 Rusų kalbos vadovėliai masiškai išimami iš knygynų lentynų.<br>A.Liubertaitės nuotr.
Mokykla<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt asociatyvi nuotr.
Ramūnas Skaudžius.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ramūnas Skaudžius.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 6:17 PM, atnaujinta Sep 14, 2022, 9:10 PM

Ministerija spragas taiso

Šeštų–dvyliktų klasių mokiniams skirtame vadovėlyje „V dobryj put“ („Gero kelio“ – liet.) Lietuvos moksleiviai kviečiami atvykti į „draugišką valstybę Rusiją“, pasveikinti ten gyvenančius rusus ir su vadinamąja Pergalės diena – gegužės 9-ąja.

Taip pat mokymo priemonėje aiškinama, kaip gauti vizą kelionei į Rusiją, ką prasmingo joje nuveikti. Daug kalbama ir apie žymiausius Rusijos kultūros, turizmo objektus.

Seimo narys, konservatorius Audronius Ažubalis, kuris pats vartė šį vadovėlį, LRT RADIJUI teigė pastebėjęs, kad jaunuoliai yra kviečiami atvykti ir į Rusijos okupuotą Krymo pusiasalį.

„Šitie vadovėliai tarnauja kaip tam tikros turizmo brošiūros. <...> Čia viskas apie tai, kad „atvažiuokit pas mus, pažiūrėkit, kaip pas mus gerai“, – komentavo parlamentaras.

„Žinoma, nėra nė žodžio nei apie Sacharovą, nei apie Solženicyną, nei apie iššūkius demokratijai, jau nekalbu apie tai, kad nieko nėra, matyt, natūralu, apie Rusijos agresiją prieš kaimynines valstybes“, – LRT RADIJUI kalbėjo A.Ažubalis.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius per trečiadienį vykusį Seimo Švietimo ir mokslo reikalų komiteto posėdį tvirtino, jog sumaištį sukėlę rusų kalbos vadovėliai jau išimami iš rinkos.

Jo manymu, palikta tam tikra spraga, kadangi naujai perleidžiami vadovėliai paprastai nėra peržiūrimi.

„Jau yra kalbėtasi su leidėjais, kad jie yra išimami iš rinkos, taip pat galvojame daryti visų rusų kalbos vadovėlių peržiūrą. Šiandien yra numatoma, kad išleidžiant naują vadovėlį reikalinga recenzija, peržiūra ir jų vertinimas. Kai vadovėlis yra leidžiamas iš naujo, tiesiog atnaujinamas leidimas, ta priežiūra nėra numatyta.

Bet, matyt, čia yra tam tikra spraga. Šių dienų realijos parodo, kad net ir perleidžiant vadovėlį turėtų būti kažkokia griežtesnė tvarka. Matome šį trūkumą ir tą spręsime ateityje“, – teigė viceministras.

Pasak ŠMSM atstovo, naujų vadovėlių leidimo tvarka jau dabar yra sugriežtinta.

„Jau dabar mes sugriežtinę tą tvarką pavasarį, kad leidykla turi turėti tris nepriklausomus recenzentus. Jie turės būti privalomai nurodyti. Nacionalinė švietimo agentūra turi galimybę kontroliuoti tai pagal tam tikrus planinius patikrinimus, arba gali tada tikrinti arba imtis iniciatyvos pagal tam tikrus kreipimusis“, – pridūrė R.Skaudžius.

Įspėjo ir kitus leidėjus

Pati Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) iš Vadovėlių duomenų bazės jau išėmė informaciją apie „V dobryj put“ vadovėlius. Nurodoma, kad pagal šiais metais įsigaliojusią naują tvarką, leidykla privalo pakeisti mokyklų įsigytus vadovėlius pataisytais arba kitais būdais ištaisyti klaidas.

„Iki mokyklos įsigys kitus rusų kalbos vadovėlius, NŠA prašo mokyklų įvertinti galimybę pakeisti netinkamą minėto vadovėlio turinį kita mokymo medžiaga. Atsižvelgiant į šiandieninę situaciją, mokytojai turėtų paaiškinti mokiniams šių dienų realijas, diskutuoti su jais ir ugdyti mokinių komunikavimo kompetenciją analizuoti politinius procesus ir juos kritiškai vertinti.

NŠA kreipėsi ir į kitus užsienio kalbos (rusų) vadovėlių leidėjus, atkreipdama jų dėmesį peržiūrėti savo vadovėlius geopolitinės situacijos aspektais“, – lrytas.lt komentavo NŠA atstovai.

Pasak jų, vadovėlius ir mokymo priemones rengia ir už jų turinio kokybę atsako su vadovėlių ar mokymo priemonių rengimu ir leidyba susiję fiziniai ar juridiniai asmenys.

„Nacionalinė švietimo agentūra teikia leidėjams metodinę pagalbą ir vykdo vadovėlių vertinimą tais atvejais, jei raštu gauti skundai dėl klaidų, vadovėlį išleido naujas teikėjas ar dalyko bendrojoje programoje yra atlikti esminiai ugdymo turinio pakeitimai“, – teigiama atsiųstame NŠA atsakyme.

Vadovėlių daugiau neleis

Pasak šiuos vadovėlius leidusios leidyklos „Šviesa“ direktorės Mildos Juonės, susiklosčiusi situacija parodė, kad atėjo laikas sistemiškai peržiūrėti reguliavimo klausimą.

„Vadovėliai yra vertinami, kai jie patenka į rinką, tačiau kol kas nėra numatyta, kada jie turėtų nustoti galioti, todėl mokyklose yra nemažai seno turinio. Nors leidyklos viduje mes patys pradėjome taikyti griežtą turinio galiojimo kontrolę, esame už bendro reguliavimo mechanizmo peržiūrą, ypač seniau sukurtam turiniui“, – portalui lrytas.lt sakė leidyklos vadovė.

Patys knygynai vadovėlius į leidyklą jau masiškai grąžina atgal – pasak M.Juonės, šis sprendimas įgyvendinamas pačios „Šviesos“ iniciatyva.

„Kalbamės su visais knygynais, prašome jų grąžinti leidinius ir taip atgauti už juos sumokėtus pinigus, o mes jau pasirūpinsime perdavimu popieriaus perdirbėjams. Kol kas neteko girdėti, jog kažkas nenorėtų grąžinti šių leidinių.

Savo ruožtu norime padėkoti jau leidinius grąžinusiems knygynams ir tikimės operatyvaus bendradarbiavimo iš likusiųjų“, – teigė leidyklos direktorė.

Trečiadienio rytą lrytas.lt nuvykus į vieną iš sostinės knygynų, minėti rusų kalbos vadovėliai iš tiesų buvo sukrauti ir ruošiami išvežimui. Knygyno atstovai patikino, kad šiais vadovėliais nuo šiol nebeprekiaus.

M.Juonė taip pat pridūrė, kad „Šviesa“ nusprendė naujų rusų kalbos vadovėlių daugiau nebeleisti.

„Nemanome, kad pakaktų atnaujinti turimus vadovėlius – jie yra morališkai pasenę, juos visus reikia perrašyti iš naujo. To daryti neplanuojame – rusų kalbos mokymui jokių priemonių nebekuriame ir nebekursime, mūsų fokusas yra į naujos kartos lietuviškus leidinius“, – pabrėžė ji.

Visgi trumpą komentarą pateikusi Lietuvos rusų kalbos mokytojų asociacijos vadovė Marytė Puzaitė tikino didelės problemos čia nematanti – esą visi vadovėliai rengiami pagal vieną užsienio kalbų programą. Ji taip pat pridūrė, jog vadovėliuose privalo būti ir sociokultūrinių elementų.

„Užsienio kalbos vadovėlis per šešerius ar septynerius metus pasensta, koks jis bebūtų. Tas turinys sensta, nes kalbos mes turime mokytis remdamiesi aktualia medžiaga. Žinome, kad mokytojai turi aiškią poziciją, kaip ir visi Lietuvos piliečiai, tai tikrai tokių temų nelietė. O turistinės temos buvo programoje.

Savo turiniu vadovėliai pasensta, mokykloms ne visada užtenka pinigų, ne visos mokyklos sugeba atsinaujinti tuos vadovėlius. Tragiško dalyko aš pati nematau“, – lrytas.lt sakė M.Puzaitė.

Per praėjusius metus ir šių metų pirmus kelis mėnesius mokyklos užsisakė ir įsigijo apie 400 šių vadovėlių.

Daugiau informacijos apie šią situaciją Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketina pateikti ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.