Matematikos gebėjimų stokojantiems moksleiviams ministerija žada ir specialias vaizdo pamokas: taisys rimčiausias spragas

Siekdama stiprinti prastus šalies moksleivių matematikos rezultatus, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pirks ir specialias vaizdo pamokas. Ministrės Jurgitos Šiugždinienės teigimu, išskirtinis dėmesys bus skiriamas sunkiausioms temoms, o video formatu vykdomomis pamokomis laisvai naudotis galės visų savivaldybių mokyklos.

 Matematikos brandos egzaminas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>D. Umbraso nuotr.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>D. Umbraso nuotr.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>D.Umbraso nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
 J.Šiugždinienė<br>O. Posa
 J.Šiugždinienė<br>O. Posa
 Matematikos brandos egzaminas.<br>V.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>V.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>V.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>V.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>V.
 Matematikos brandos egzaminas.<br>V.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 11:06 AM, atnaujinta Sep 28, 2022, 12:26 PM

Apie tai ministrė kalbėjo trečiadienį vykusiame Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje.

„Darbą tęsia matematikos ekspertų grupė, kurios tikslas yra teikti siūlymus dėl strateginių matematikos mokymo ir mokymosi gerinimo. Buvo jau keli susitikimai, yra planuojamos net kelios diskusijos. Lapkričio mėnesio pradžioje bus ir diskusija, kiek vėliau – ir konferencija, taip pat šiuo metu yra skelbiamas pirkimas matematikos video pamokoms.

Bus parengta 50 video pamokų sunkiausiomis temomis – ten, kur daroma daugiausia klaidų“, – pranešė ŠMSM vadovė.

Ministerija patikslino, kad didesnis dėmesys bus skiriamas geometrijai, trigonometrijai, tekstinių uždavinių sprendimui.

 

Pasak J.Šiugždinienės, pamokos bus skirtos 9–12 klasių moksleiviams, o pamokos bus prieinamos visiems.

„Tai yra tam, kad padėtume visoms mokykloms ir mokiniams nuo 9 iki 12 klasės. Dirbame ir su matematikų asociacija“, – aiškino ji.

Ministrės teigimu, šiuo metu taip pat yra peržiūrimas užduočių bankas.

„Tikiuosi, kad netrukus turėsime ir darbo grupės rezultatus. Taip pat tikimės, kad pirmųjų pamokų sulauksime kitų metų pradžioje“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Pamokų pirkimą vykdys Nacionalinė švietimo agentūra.

Kaip jau skelbė portalas lrytas.lt, švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės iniciatyva suburta ekspertų grupė, kuri ieškos papildomų sprendimų ir iniciatyvų, kaip sustiprinti matematikos mokymą šalies ugdymo įstaigose.

Ministrė pabrėžė, kad jau priimta nemažai sisteminių sprendimų, pavyzdžiui, įvesta papildoma matematikos pamoka dešimtoje klasėje, numatyti tarpiniai vertinimai III-IV gimnazijos klasėse, individuali pagalba mokiniams, suplanuoti vidurinio ugdymo sąrangos pokyčiai, vyksta matematikos bendrojo ugdymo programos peržiūra. Tačiau reikalingi ir kiti gerai apgalvoti sprendimai, kaip padėti mokiniams jau ateinančiais mokslo metais.

„Šių metų valstybinis matematikos brandos egzaminas tapo šoku daugeliui. Atliktas ekspertų tyrimas išsklaidė abejones, kad egzamino užduotis neatitiko programos. Išties buvo pakankamai nesunkiai išsprendžiamų uždavinių. Prastų matematinių gebėjimų priežastys gilios, kompleksinės.

Matematikos mokymo ir mokymosi situacija yra labai bloga ir delsti nebegalima. Todėl buriame ekspertų grupę matematikos mokymui stiprinti ir kartu su švietimo centrų, universitetų, pedagogų rengimo centrų ekspertais ir pačiais mokiniais norime ieškoti naujų sprendimų, būdų, kaip pagerinti, sustiprinti matematikos mokymą mokyklose nuo pat pirmosios klasės“, – sakė J.Šiugždinienė.

Parengtame matematikos mokymo stiprinimo plano projekte numatoma, kad ministerijos iniciatyva bus rengiamos ir atnaujinamos skaitmeninės priemonės matematikai mokyti: personalizuota mokymo platforma 1–8 klasėms, matematikos užduočių bankas 1–8 kl., interaktyvūs modeliai 3D formatu, žaidybiniais elementais paremta matematikos turinio priemonė.

Numatoma papildoma mokymosi pagalba baigiantiems ketvirtą ir aštuntą klases ir mokymosi spragų turintiems mokiniams. Planuojama, kad kitąmet pradės veikti nacionalinė kvalifikacijos tobulinimo programa matematikos ir pradinių klasių mokytojams didaktikos kompetencijai tobulinti, bus įtraukti ir partneriai iš užsienio šalių.

Matematikos brandos egzamino šiemet neišlaikė 35 proc. jį laikiusiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.