Istorinė gimnazija Ukmergėje sovietmečiu suniokotą A. Smetonos portretą paliko kaip pamoką mokiniams

Jau tradiciškai šį šeštadienį „Lietuvos ryto“ TV laida „Lietuvos mokyklos“ ir jos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė keliaus į dar vieną Lietuvos mokyklą. Šį kartą – į Antano Smetonos gimnaziją Ukmergėje, kurią galima vadinti viena gražiausių gimnazijų ne tik tarpukario, bet ir dabarties Lietuvoje: nors statyta prieš daugiau nei šimtą metų – 1918-aisiais – mokykla išsaugojo ne vieną unikalų architektūrinį sprendimą ir pakilią tarpukario dvasią Tiesa, kai kurie akcentai iš praeities mokykloje pasirodė tik visai neseniai: rekonstrukcijų metu atidengus storus sovietmečio sluoksnius.

Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Giržiūnas.
Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Giržiūnas.
Eglė Kernagytė – Dambrauskė.
Eglė Kernagytė – Dambrauskė.
Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.
Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.
Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.
Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 10:13 AM

Mokytojai važinėjo ir iš Kauno

1938 m. iškilęs gimnazijos pastatas atsirado paties Antano Smetonos iniciatyva – tai buvo dar viena jo dovana gimtajam Ukmergės kraštui, kurį prezidentas išskirtinai mylėjo ir puoselėjo. Bendra statybų kaina siekė net 800000 litų, projekto autorius – garsus to meto architektas Feliksas Bielinskis.

Didelis dėmesys buvo skirtas ne tik mokyklos erdvėms, bet ir pedagogų komandai, todėl tarpukariu gimnazijoje dirbo garsūs visuomenės veikėjai: dalį lietuviškų gamtos mokslų terminų sukūręs leksikologas bei gamtininkas Jonas Baronas, dailininkas Eugenijus Kulvietis, dėstyti lietuvių literatūros iš Kauno važinėjo pats Juozas Tumas Vaižgantas. Tarp mokinių – taip pat ne viena šviesi asmenybė: Kunigas Alfonsas Svarinskas, kalbininkas Zigmas Zinkevičius, aktorė Regina Varnaitė, didžiosios apygardos partizanų vadas Alfonsas Morkūnas-Plienas. Būtent rezistentų, laisvės kovotojų sąrašas tarp lankiusių Antano Smetonos gimnaziją itin ilgas.

Paslėpti simboliai

Puošnia, lietuviškas vertybes puoselėjusia gimnazija ukmergiškiai galėjo pasidžiaugti neilgai – atėjus okupacijai visi sovietinei idealogijai nepalankūs mokyklos akcentai buvo paslėpti arba suniokoti. Vis dėlto, atgavus nepriklausomybę, pilietiška gimnazijos bendruomenė nusprendė, kad ypatingą jos istoriją tęsti verta: pagal nuotrauką atkurtas A. Smetoną vaizduojantis bareljefas, po storais tinko sluoksniais rasti klases puošę kryžiai bei Vyčiai ir tik vieną objektą ilgą laiką gaubė paslaptis – buvę mokiniai pasakojo, kad kažkur buvęs A. Smetonos portretas, esą netgi puoštas gintarais.

Portretą pavyko atrasti tik 2013 metais remonto klasėje metu. Pasitarusi mokyklos vadovybė nusprendė jį atidengti, tačiau rodyti tokį, kokį jį paliko sovietai –tiesiog nudaužytą. „Manome, kai tai puikus istorijos ir to, kas įvyko Lietuvoje pavyzdys“, – sako mokyklos vadovas Adolfas Girdžiūna.

Kokių dar istorinių lobių galima atrasti mokykloje: kodėl joje yra amfiteatrinė klasė ir orkestro duobė bei dar daugiau įdomybių – jau šį šeštadienį, 16.30, laidoje „Lietuvos mokyklos“ per „Lietuvos rytas“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.