Smurto protrūkis mokykloje: vaikų tampymu už ausų apkaltinta mokytoja sako norėjusi paglostyti Direktorė sako, kad pedagogės atleisti neįmanoma

Kėdainių rajone esančios Miegėnų pagrindinės mokyklos moksleivių tėvai teigia daugiau nebegalintys tylėti – nuo šio rugsėjo pirmokus ir ketvirtokus mokanti pradinių klasių mokytoja esą tampo vaikus už ausų, jiems nepaklusus užrakina klasėje, taip pat plačiai naudoja ir psichologinį smurtą.

 Liūdintis vaikas<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Liūdintis vaikas<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Verkianti mergaitė<br> 123rf nuotr.
 Verkianti mergaitė<br> 123rf nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-14 18:09, atnaujinta 2022-11-14 23:27

Pati pedagogė tokius kaltinimus vadina šmeižtu, o mokyklos vadovė apgailestauja, kad situacija – tikrai nepavydėtina, tačiau mokytojos šiandien atleisti negalima, nes yra tiesiog per mažai jos nederamo elgesio įrodymų.

Vaikai bijo eiti į mokyklą

Apie vieno iš Miegėnų pagrindinės mokyklos ketvirtokų patirtus išgyvenimus portalui lrytas.lt papasakojo moksleivio mama Neringa. Pasak jos, neramumai klasėje prasidėjo kiek daugiau nei prieš mėnesį.

„Šiemet jam ši mokytoja yra nauja. Rugsėjo mėnesį vaikas dar niekuo nesiskundė, bet spalio pradžioje mano kita dukra pasakė, kad broliui mokykloje tampoma už ausų. Aš paklausiau sūnaus, kas vyksta mokykloje – vaikas tylėjo, nieko nekalbėjo, kol pasakiau, kad tada privalau paskambinti mokytojai. Tada jis pradėjo pasakoti, kad per lietuvių kalbos pamokas mokytoja jį tampo už ausų.

Paklausiau kitos mergaitės, ar ji tai matė, ir ji patvirtino, kad tikrai viską matė. Pasirodo, kad per lietuvių kalbos pamoką mano vaikas triukšmavo, juokėsi, o mokytoja, priėjusi prie jo, tampė už ausies. Po kelių savaičių berniukas vėl skundėsi, kad mokytoja jį tampo už ausų.

Pasiskambinau mokytojai, paklausiau, kas čia per situacija, nes vaikas jau du kartus skundėsi. Ji pakėlė ragelį, pasakė, kad tai yra vaikų išsigalvojimai ir pletkai, o ji pati ne tampė už ausų, o jas tik glostė. Po šių žodžių numetė ragelį.

Nesupratau, kaip tai galėjo būti glostymas, jei tą dieną, kai vaikas grįžo namo, jo ausis buvo raudona“, – svarstė Neringa.

Berniuko mama taip pat susitiko ir su mokyklos socialine pedagoge – tuomet paaiškėjo, kad vaiką klasėje mokytoja dar ir buvo užrakinusi.

„Jis buvo nepadaręs namų darbų, todėl mokytoja jį užrakino klasėje su keliais kitais vaikais, o pati su mokiniais išėjo sportuoti. O jeigu tiems vaikams būtų kažkas nutikę? Kas tada atsakytų?“ – klausė Neringa.

Jos teigimu, per specialiai sušauktą tėvų susirinkimą pasigirdo ir kur kas daugiau nusiskundimų. Mokytojos elgesio neapsikentę tėvai kreipėsi į policiją, tačiau praėjusį penktadienį mokyklos socialinė pedagogė gavo patvirtinimą, kad byla nutraukta, nes nesurinkta pakankamai įrodymų.

Pasak Neringos, sūnus į mokyklą šiandien eina su didele baime.

„Jis nenori eiti į mokyklą. Anksčiau tikrai gerai mokėsi, bet dabar eina tik tam, kad eitų. Net ir visi jo rezultatai jau nukritę. Eina su baime ir žino, kad tiesiog reikia eiti“, – prisipažino berniuko mama.

Dar vienos ketvirtokės mama Dalia dalijosi, kad mokytojos agresiją išprovokavo tarp dviejų klasiokių įvykęs iš pirmo žvilgsnio nedidelis konfliktas.

„Mano dukra nuvažiavo į mokyklą, ir, kaip visada, laukdami mokytojos vaikai prie klasės susidėjo kuprines. Atėjo mokytoja ir vienos iš mergaičių ji paprašė į klasę sunešti visas kuprines. Mano dukra tai išgirdo ir paprašė, kad jos kuprinės neneštų, nes ji ją nusineš pati. Tada klasiokė tyčia pagriebė jos kuprinę ir įlėkė į klasę, uždarė duris, lyg erzindama. Mano dukra supyko ir labai nestipriai sudavė tai mergaitei per galvą.

Mokytoja šį įvykį pamatė ir liepė atsiprašyti – dukra neatsiprašė, todėl mokytoja tai mergaitei liepė atsilyginti tuo pačiu – trenkti mano dukrai atgal. Tai klasiokė ir trenkė jai į veidą. Tuomet mokytoja stipriai į sieną trenkė jos kuprinę, iš visų jėgų.

Mano dukra pasiėmė kuprinę ir pradėjo verkti, vėliau man paskambino kita mano dukra, ir sakė, kad mergaitė verkia, nes mokytoją ją nuskriaudė“, – pasakojo Dalia.

Moteris vėliau pati paskambino pedagogei ir pasiteiravo, kodėl jos dukra tokia susijaudinusi, bet ši esą pakeltu tonu tvirtino, kad mergaitei nieko blogo nenutiko.

„Pati nuvažiavau apsižiūrėti ir radau galiniame suole susigūžusią dukrą. Ji pradėjo verkti, pasakoti, kad susipyko su klasioke, mokytoja liepė šiai trenkti atgal, o vėliau mokytoja į sieną metė jos kuprinę. Toks įvykis nutiko pirmą kartą, ir dabar vaikas bijo eiti į mokyklą.

Galėjo kokią kitą bausmę duoti, o ne trankyti“, – piktinosi mama.

Dalia pridūrė, kad mokytoja per pamokas plačiai taiko ir psichologinį smurtą – nepaaiškina vaikams užduočių, nesiklauso jų klausimų, ignoruoja.

„Dabar mokytoja labai laiminga – džiaugiasi, kad tėveliai nieko nepadarė“, – sakė ji.

Savo kaltės nepripažįsta

Pati mokytoja tokius tėvų skundus vadina šmeižtu. Ji portalui lrytas.lt aiškino, kad į klasę po šio savaitgalio sugrįžo visi mokiniai, todėl jokių rimtų problemų nėra.

„Tai yra šmeižtas. Kelios mamos nežinau, dėl ko, bet yra supykusios, o į šį klausimą gilinasi atsakingi asmenys“, – teigė mokytoja.

Paklausta, ar tiesa, kad jos pamokose naudojamas psichologinis ir fizinis smurtas, pedagogė tai griežtai paneigė.

„Ką jūs šnekate... Aš pati dar nežinau atsakymų, dabar yra tiriama, tai geriausiai viską žinotų tyrėjai. Aš jau ilgai dirbu šitą darbą, pažįstu šias šeimas. Prieš kelis mėnesius tos mamos, kurios dabar skundžiasi, mane bučiavo, o atėjus rugsėjui buvo kitaip“, – pridūrė ji.

Kėdainių rajono Miegėnų pagrindinės mokyklos vadovė Dalia Cechanavičienė savo ruožtu pripažino, kad situacija – neeilinė ir labai komplikuota.

„Labai sunku kalbėti šiuo klausimu, nes savomis akimis aš to nemačiau. Dabar tėvų pasakymas yra vienas, o mokytojos – visiškai priešingas, ir kur yra ta teisybė, lieka neaišku. Jeigu aš būčiau tikrai mačiusi, jeigu kolegos būtų matę...

Anksčiau tokių konfliktinių situacijų su šia mokytoja nebuvo, o nuo rugsėjo vaikai nepatenkinti mokytojos elgesiu ir ugdomuoju procesu. Ir tas pūlinys vieną dieną sprogo“, – portalui lrytas.lt kalbėjo direktorė.

D.Cechanavičienė patvirtino, kad policijos pareigūnai dėl incidentų apklausė ne tik tėvus ir mokinius, bet ir pačią direktorę bei kaltinamą mokytoją, tačiau tyrimas jau yra nutrauktas.

„Tiesiog pritrūko įrodymų. Dabar aš stebiu mokytojos pamokas – vaikai sugrįžo po atostogų, viena šeima galimai dėl mokytojos elgesio buvo išėję į kitą mokyklą, bet šiandien ir tie vaikai sugrįžo. Bet atmosfera klasėje nėra tokia emociškai stabili.

Mokytoja įsižeidusi, vaikai išdykę, jie ir namų darbų nedaro, ir provokuoja, o mokytoja mažai drausmina juos. Sudėtinga situacija“, – prisipažino mokyklos vadovė.

Pasak jos, pedagogės atleisti šiuo metu neįmanoma, ji nesutinka ir keistis klasėmis su kitais mokytojais. Direktorė taip pat pažymėjo, kad pirmokų tėvai dėl mokytojos elgesio kol kas nesiskundė.

„Mokytoja absoliučiai niekur nededa parašų. Po tų įvykių dalis tėvų pageidavo, kad būtų sukeistos mokytojos, kad grįžtų ta mokytoja, kuri dėstė pernai. Kai tėvai pageidavo, surinko parašus, mokytoja žodžiu pasakė, kad gerai, dėl šventos ramybės ji susikeis. Bet kitą dieną pasakė, kad nebepasirašys dokumento, nes ji yra teisi.

Įtampa tikrai jaučiasi, čia yra žmogaus psichologinės savybės, kurių nepakeisi, o kenčia vaikai. Kai yra tokia trintis tarp mokytojos ir vaikų, žinoma, tai atsilieps vaikams“, – apgailestavo D.Cechanavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.