ŠMSM: šalies mokyklose moksleivius jau konsultuoja 363 karjeros specialistai

Savivaldybių bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo įstaigų pateiktais duomenimis, šiuo metu šalies mokyklose dirba 363 karjeros specialistai, padedantys apsispręsti dėl tolimesnio mokymosi, studijų pasirinkimo, karjeros plano, rašoma Švietimo mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pranešime žiniasklaidai.

Moksleiviai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Moksleiviai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Moksleiviai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Moksleiviai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Mokykla<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 2:58 PM

Nuo šių mokslo metų profesinis moksleivių orientavimas pradėtas nuo pirmos klasės. Pasak ministerijos, profesinis orientavimas stiprinamas siekiant padėti moksleiviams planuoti savo karjerą. Dėl to svarbu, kad visose mokyklose būtų prieinamos kokybiškos karjeros konsultavimo paslaugos, kurias teiktų kvalifikuoti ir savo darbą išmanantys specialistai.

„Karjeros specialistas, kaip ir kiti pagalbos moksleiviui svarbūs specialistai, yra reikšmingi mokinių ugdymo procese. Nuosekli specialisto pagalba yra svarbi ne tik moksleivių informavimui apie besikeičiantį pasaulį, bet ir organizuojant jų ugdymą karjerai – konkrečiam amžiaus tarpsniui reikalingus karjeros ir savęs pažinimo žingsnius, konsultuojant, susipažįstant su įvairiomis profesijomis, lankant darbo vietas.

Šaunu, kad šie specialistai įgauna ir teisinį savo veiklos pagrindą, kad jie galės padėti visiems mokiniams, o jų paslaugos bus pasiekiamos ir mokinių tėvams, ir visoms mokyklų bendruomenėms“, – sako Lietuvos karjeros specialistų asociacijos prezidentė Giedrė Valaitienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skatina įsitraukti ir verslo atstovus, taip pat teikti informaciją karjeros specialistams. Šiuo metu 153 įmonės yra pasirašiusios bendradarbiavimo sutartis – jos priima moksleivius, jaunimą vizitams, šešėliavimui, praktikai.

Karjeros specialistų įdarbinimas ir atlyginimai 2022–2023 m. finansuojami Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšomis, o nuo 2024 m. – iš valstybės biudžeto lėšų. Numatoma, kad 2023 m. pabaigoje švietimo įstaigose dirbs 380 karjeros specialistų, o 2024 m. – 450.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.