Lituanistinio švietimo mokytojo premija skirta Kijevo universiteto dėstytojui

Šiųmetinė lituanistinio švietimo mokytojo premija skirta Kyjivo nacionalinio Taraso Ševčenkos universiteto Baltistikos centro dėstytojui ir vadovui Ihoriui Koroliovui, ketvirtadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

 ŠMSM: Baltistikos centro vadovui I. Koroliovui skirta Lituanistinio švietimo mokytojo premija.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 ŠMSM: Baltistikos centro vadovui I. Koroliovui skirta Lituanistinio švietimo mokytojo premija.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 8:53 AM, atnaujinta Dec 22, 2022, 8:54 AM

Pasak jos, kartu su Kauno Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) I. Koroliovas dalyvavo steigiant Filologijos instituto Polonistikos katedros Baltistikos centrą Kyjivo universitete, šiuo metu jam ir vadovauja.

Jis taip pat yra bakalauro studijų programos „Lenkų kalba ir literatūra, anglų ir lietuvių kalbos“ kūrėjas. Kyjivo universitete esantis Baltistikos centras bendradarbiauja su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis – VDU, Vilniaus universitetu, Klaipėdos universitetu bei kitais Latvijoje, Lenkijoje ir kitur esančiais baltistikos centrais.

Kartu su kolegomis iš Lietuvių kalbos instituto ir Ukrainos I. Koroliovas parengė pirmą ir kol kas vienintelį Lietuvos ir Ukrainos leksikografijos istorijoje dvikalbį ukrainiečių ir lietuvių kalbų žodyną.

Profesorius I. Koroliovas lietuvių kalbos mokosi nuo 2013 metų, o lituanistinę veiklą pradėjo 2018-aisiais. Šiuo metu turi apie 60 studentų. Kasmet apie 20 jo studentų pasiekia A2-B1 lietuvių kalbos mokėjimo lygį. Lietuvių kalba jo disertacijoje ir monografijoje buvo kaip vienas iš tyrimo objektų.

I. Koroliovas yra tarptautinės konferencijos „Ukraina ir Lietuva: istorijos, kalbos, kultūros ir turizmo paralelės“ ir daugelio kitų tarptautinių konferencijų organizatorius, kartu su VDU Švietimo akademija rengia lietuvių kalbos savaites Kyjivo universitete.

Kartu su Lietuvos ambasada Ukrainos sostinėje 2019 ir 2020 metais Europos kalbų dienos renginiuose jis pristatė lietuvių kalbą ir Lietuvą.

Premijos laimėtojas yra daugelio mokslinių konferencijų pranešėjas ir dalyvis. Jo akademinėje bibliografijoje – daugiau nei 70 mokslinių ir metodinių darbų.

Šiuo metu profesorius nuotoliniu būdu VDU Švietimo akademijoje moko lietuvių kalbos Lietuvoje prisiglaudusius karo pabėgėlius iš Ukrainos.

Šiemet premijai gauti buvo pateiktos aštuonios kandidatūros iš Airijos, Belgijos, Čekijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lietuvos, Norvegijos, Ukrainos, Pasaulio lietuvių bendruomenės.

Lituanistinio švietimo mokytojo ar dėstytojo premija įsteigta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2016 m. nutarimu. Premija konkurso būdu skiriama užsienyje dirbantiems lituanistinių mokyklų mokytojams, dėstytojams už aktyvią ir kūrybišką lituanistinio švietimo veiklą, pilietiškumo, tautinės tapatybės diegimą lietuvių bendruomenei, mokinių, studentų pasiekimus. Premijos dydis – 2 300 eurų.

Premiją yra gavę Sakartvelo technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovas ir lietuvių kalbos dėstytojas Vidas Kavaliauskas, Londono darželio-mokyklos „Obelėlė“ direktorė Alvija Černiauskaitė, Seinų „Žiburio“ mokyklos mokytoja, viena iš šios lietuviškos mokyklos įkūrėjų Irena Gasperavičiūtė, Airijos aukštesnio lygio kalbų agentūros lietuvių kalbos plėtros pareigūnė, lietuvių kalbos mokytoja Jurgita Urbelienė.

Pernai Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premija paskirta Bostono lituanistinės mokyklos direktorei ir mokytojai Gailutei Urbonaitei-Narkevičienei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.