J. Navickaitė: tik tūkstantis socialinę riziką patiriančių vaikų nesimoko ikimokyklinio ugdymo įstaigose

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorės Jolantos Navickaitės teigimu, nors šiuo metu 4,5 tūkst. vaikų gyvena socialinės rizikos šeimose, tik tūkstantis jų nesimoko ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 10:13 AM, atnaujinta Jan 13, 2023, 9:49 AM

„Yra dalis vaikų, kurie, pačių tėvų sprendimu, pradeda lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Tokių vaikų iš 4,5 tūkst. yra 2,6 tūkst. ir tik daliai vaikų yra skiriamas privalomas ikimokyklinis ugdymas, kai tėvai iš pokalbių su savivaldybėse dirbančiais specialistais nelabai būna linkę leisti vaikus į ikimokyklinį ugdymą patys. Tai, iš esmės, iš tų 4,5 tūkst. vaikų yra tik virš tūkstančio, kurie nedalyvauja ikimokykliniame ugdyme“, – LRT Radijui ketvirtadienį teigė J. Navickaitė.

Mokinių registro duomenimis, privalomas ikimokyklinis ugdymas 2023 m. sausio-rugpjūčio mėn. yra skirtas 664 vaikams. Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu privalomas ikimokyklinis ugdymas buvo skirtas 419 vaikų.

Iš viso Lietuvoje pagal ikimokyklinio ugdymo programas yra ugdoma apie 90 proc. 2–5 metų vaikų, t. y. apie 100 tūkst. darželinukų.

Anot J. Navickaitės, vaikams, augantiems socialinę riziką patiriančiose šeimose, skiriamas ikimokyklinis ugdymas yra privalomas.

„Jeigu jau yra skiriamas privalomas ugdymas, atsisakyti negali“, – patikino ŠMSM atstovė.

Ministerija šiais metais paskirstė 2,3 mln. eurų savivaldybėms, kad jos galėtų užtikrinti ikimokyklinio amžiaus vaikų, augančių socialinę riziką patiriančiose šeimose, institucinį ugdymą, maitinimą ir pavėžėjimą.

Valstybė iki 2027 m. ikimokyklinio ugdymo plėtrai, prieinamumui, kokybei stiprinti numato skirti daugiau nei 78 mln. eurų ES fondų lėšų.

Beveik pusė šios sumos numatyta skirti priemonėms, kurios sudarytų galimybes vaikams, gyvenantiems socialinę riziką patiriančiose šeimose, taip pat vaikams, kurie turi specialiųjų poreikių, dalyvauti ikimokykliniame ugdyme ir taip mažinti skirtumus ir sudaryti lygias galimybes pasirengti sėkmingai mokytis mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.