I. Šimonytė: norėčiau, kad mokyklose vaikai turėtų daugiau alternatyvų nei tik rusų kalbą

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad labai svarbu, jog ugdymo įstaigose mokiniai antrąją užsienio kalba galėtų rinktis daugiau užsienio kalbų nei tik rusų kalbą. Ministrė pirmininkė atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje yra nemažai erdvės išplėsti lenkų kalbos, kaip antrosios užsienio kalbos, prieinamumą.

Kyriakos Mitsotakis, Graikijos premjeras, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kyriakos Mitsotakis, Graikijos premjeras, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2023, 11:39 AM, atnaujinta Feb 1, 2023, 2:40 PM

„Aš tikrai už tai, kad lenkų kalbos mokyklose būtų kuo daugiau. Ir manau, kad čia tikrai yra kažkas, kur galima pasistengus šį bei tą nuveikti. Nes turbūt mokytojų turėtume iš tų, kurie dėstė kažkokiose mažesnėse lenkų mokyklose, kurias galbūt reikia jungti, ir jie galėtų pereiti dėstyti lietuviukams lenkų kalbą kai kurie iš tų mokytojų“, – radijo stočiai „Znad Wilii“ teigė I. Šimonytė.

„Tiesiog yra žmonių Lietuvoje, kurie galėtų lenkų kalbą mokyti turbūt daugiau negu mes turime dabar. Ir aš manau, kad šiaip čia yra labai geras pasirinkimas. Aš bevelyju, kad antras pasirinkimas užsienio kalbos šalia anglų kalbos, kuri turbūt yra įprastinė, būtų tikrai lenkų, o ne rusų“, – pridūrė ji.

Premjerė akcentuoja, kad rusų kalbos mokėjimas taip pat yra naudingas, tačiau, pasak jos, svarbiausia sukurti alternatyvą, kad mokiniai turėtų galimybę pasirinkti ir kitas užsienio kalbas.

„Aš kalbą rusų išmokau kieme (...) ir man tas žinojimas šiaip praverčia. Bet norėtųsi, kad mokykloje, ugdymo sistemoje, už kurią atsakinga valstybė, vaikai turėtų geresnį apsirinkimą negu kad rusų kalba vienintelė antra užsienio kalba, kurią galime suteikti, kadangi tiesiog neturime pedagogų, kurie galėtų dėstyti kitomis kalbomis“, – sakė I. Šimonytė.

„Būčiau visomis keturiomis už tai, kad latvių, lenkų kalba būtų kaip įmanoma labiau prieinama kaip antra užsienio kalba“ , – akcentavo ji.

ELTA primena, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugdžinienė gruodį taip pat išsakė lūkestį, kad ilgainiui vos trečdalis Lietuvos mokinių rinktųsi rusų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos pamokas. Pasak ministrės, šiuo metu rusų kalbos mokosi maždaug 70 proc. vaikų.

Tuo tarpu Latvija paskelbė jau 2026 m. ketinanti mokyklose atsisakyti rusų kaip antrosios užsienio kalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.