Raseinių Viktoro Petkaus progimnazija didžiuojasi Nobelio premijos nominanto vardu

Raseinių gimnazija buvo įkurta 1919 metais sausio 10d. nedideliame dviejų aukštų pastate, kuriame pradėjo mokytis 68 mokiniai ir dirbo 7 mokytojai. Šiai gimnazijai buvo lemta išgyventi ir pakilimą tarpukario nepriklausomoje Lietuvoje, ir žiaurią okupaciją. Praėjus beveik 100 metų, gimnazija gali didžiuotis puikiai išsilaikusiu 1939 metais Adolfo Lukošaičio suprojektuotu mokyklos pastatu: autentiškais laiptais ir jų turėklais, aktų bei sporto sale, išlikusiomis ąžuolinio parketo grindimis bei grindų plytelėmis.

Raseinių Viktoro Petkaus progimnazija.
Raseinių Viktoro Petkaus progimnazija.
Progimnazijos direktorius Ramūnas Bružas ir Eglė Kernagytė.
Progimnazijos direktorius Ramūnas Bružas ir Eglė Kernagytė.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
 Filmavimo akimirkos.
Raseinių Viktoro Petkaus progimnazija.
Raseinių Viktoro Petkaus progimnazija.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 2:21 PM

Čia tvyranti tarpukario dvasia suteikia progimnazijai ypatingą aurą. Tačiau tarpukariu Raseiniai neilgai galėjo pasidžiaugti nauja mokykla. Gimnazijos pakilimo laikai baigėsi su pirmąja sovietų okupacija. Dar vėliau prasidėjo mokytojų ir mokinių trėmimai, buvo sunaikintas visas mokyklos archyvas.

Televizijos laidos „Lietuvos mokyklos“ vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė, vaikščiodama mokyklos koridoriais sako, jog tarpukario dvasia čia iš tiesų gyva. Juk tiek daug autentiškų Adolfo Lukošaičio projektuotos mokyklos detalių yra išlikę, o labiausiai akį traukia Antrojo pasaulinio karo palikti randai. Viename iš mokyklos holų grindų paviršius yra ištaškytas karo metu pro langą įskriejusio sprogmens.

Šie randai – gyva mokyklos istorija, todėl jai čia skiriamas ypatingas dėmesys. Įkurtas mokyklos muziejus, kuriame daugybė faktų ir liudijimų apie partizanų vadus, kurie mokėsi šioje mokykloje. Tai ir Lietuvos partizanų vadas, prezidentas Jonas Žemaitis Vytautas, ir partizanai Juozas Čeponis, Petras Bartkus Žatgaila ir daugelis kitų.

Rodosi, jog ši mokykla buvo kovotojų už Lietuvos laisvę kalvė. Ją baigė ir disidentas, politinis kalinys, tremtinys Viktoras Petkus, kurio vardu 2012 metais buvo pavadinta Raseinių progimnazija. Daugybę metų praleidęs kalėjimuose bei tremtyje, Viktoras Petkus buvo įvertintas ir gausiai apdovanotas Lietuvai atgavus nepriklausomybę. 1992 m. Tarptautinis Kembridžo biografų centras Viktorą Petkų pripažino 1991–1992 m. pasaulio ir XX amžiaus žmogumi, o tarptautinės organizacijos net tris kartus jį nominavo Nobelio taikos premijai gauti.

Progimnazijos direktorius Ramūnas Bružas džiaugiasi, kad šiandien progimnazija atvira naujovėms, dalyvaujanti daugybėje projektų ir iniciatyvų. Čia įkurta kalbų laboratorija, kurioje vaikai mokosi užsienio kalbų su specialia įranga, 3D laboratorija, kurioje vaikai gali stebėti kūnus erdvėje, išmanioji klasė, kurioje galima naudotis inovatyviomis technologijomis.

Laidos kūrybinė komanda dėkoja laidos mecenatams „Danspin“ ir „Norvelita“, kurie jau 27 metus gamina skaniausius žuvies produktus. O koks gyvenimas verda Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijoje kviečiame žiūrėti laidoje „Lietuvos mokyklos“ šeštadienį 16.30 val. tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.