Teismui perduota byla dėl galimo fiktyvaus žmonių įdarbinimo vienoje Kauno gimnazijoje

Kauno apygardos prokuratūros prokurorė teismui su kaltinamuoju aktu perdavė baudžiamąją bylą, kurioje buvusi Kauno Antano Smetonos gimnazijos direktorė Violeta Balčiūnienė, veikdama kartu su gimnazijos raštvede J. G., kaltinama dėl gimnazijoje galimai fiktyviai įdarbintų dviejų asmenų – R. J. bei G. B.

Buvusi Kauno Antano Smetonos gimnazijos direktorė, veikdama kartu su gimnazijos raštvede, kaltinama dėl gimnazijoje galimai fiktyviai įdarbintų dviejų asmenų.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Buvusi Kauno Antano Smetonos gimnazijos direktorė, veikdama kartu su gimnazijos raštvede, kaltinama dėl gimnazijoje galimai fiktyviai įdarbintų dviejų asmenų.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-04-06 12:02, atnaujinta 2023-04-06 12:03

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė, ikiteisminį tyrimą atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Įtariama, kad buvusi gimnazijos direktorė, būdama atsakinga už jos žinioje esančias Kauno miesto savivaldybės lėšas, veikė su gimnazijos raštvede ir jai nurodė surasti asmenį, kuris sutiktų būti fiktyviai įdarbintas į gimnaziją. Surinktais duomenimis, R. J. gimnazijoje buvo fiktyviai įdarbintas nuo 2018 m. birželio iki 2021 m. spalio mėnesio.

Raštvedei pasiūlius bylos kaltinamajam R. J. sudaryti fiktyvią darbo sutartį, asmuo sutiko ir galimai suklastojo tikrą dokumentą – prašymą dėl priėmimo į darbą, kuriame nurodė, kad prašo priimti į gimnazijos informacinių ir komunikacinių technologijų specialisto pareigas. Laikotarpiu, kuriuo R. J. buvo galimai fiktyviai įdarbintas informacinių ir komunikacinių technologijų specialistu, vėliau budėtoju, ūkvedžiu, laborantu, į jo banko sąskaitą buvo mokamas ne tik pastovus atlygis, bet išmokėtos ir 5 premijos. Visas šias lėšas kaltinamasis pagal išankstinį susitarimą perduodavo raštvedei J. G., o ši – direktorei, sau pasilikdama 50–70 Eur nuo kiekvieno darbo užmokesčio.

Taip pat, įtariama, kad V. Balčiūnienė, laikotarpiu nuo 2019 m. pradžios iki 2021 m. spalio, veikdama su gimnazijos raštvede J. G. ir kitu bylos kaltinamuoju G. B., siekdama jam turtinės naudos ir pasinaudodama tarnybine padėtimi, fiktyviai jį įdarbino. G. B. galimai suklastojus prašymą dėl priėmimo į darbą, jis buvo įdarbintas informacinių ir komunikacinių technologijų specialistu, o vėliau perkeltas dirbti archyvaru.

Tokiu būdu V. Balčiūnienė galimai pasisavino ir iššvaistė jos žinioje buvusį svetimą turtą – beveik 36 000 eurų, taip buvo padaryta didelė žala Kauno miesto savivaldybei. Dėl galimai fiktyviai įdarbintų asmenų darbdavys Sodrai sumokėjo 2445 eurus, taip pat kaltinamasis G. B., laikotarpiu, kuriuo galimai fiktyviai buvo įdarbintas gimnazijoje, gavo ligos išmokas ir taip įgijo svetimą, jam nepriklausantį Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui priklausantį turtą – 840 eurų.

Gimnazijos raštvedė kaltinama dokumentų klastojimu, padėjimu V. Balčiūnienei piktnaudžiauti tarnyba dėl turtinės naudos, pasisavinti ir iššvaistyti jos žinioje buvusias Kauno miesto savivaldybės lėšas, padėjimu G. B. įgyti iš Valstybinio socialinio draudimo fondo jam nepriklausančias ligos išmokas (Lietuvos Respublikos BK 24 str. 6 d., 183 str. 2 d., 24 str. 6 d., 184 str. 1 d., 24 str. 6 d., 228 str. 2 d., 300 str. 1, 3 d., 24 str. 6 d. 182 str. 1 d.)

Buvusiai gimnazijos direktorei V. Balčiūnienei pareikšti kaltinimai dėl turto iššvaistymo (BK 184 str. 1 d.), piktnaudžiavimo (BK 228 str. 2 d.), dokumento suklastojimo arba disponavimo suklastotu dokumentu (BK 300 str. 1 ir 3 d.), turto pasisavinimo (BK 183 str. 2 d.).

G. B. kaltinamas dėl turto iššvaistymo (BK 24 str. 6 d., 184 str. 1 d.), piktnaudžiavimo (BK 24 str. 6 d., 228 str. 2 d.), dokumento suklastojimo arba disponavimo suklastotu dokumentu (BK 300 str. 1 d.) bei sukčiavimo (Baudžiamojo kodekso 182 str. 1 d.), o R. J. bendrininkavimu dėl piktnaudžiavimo (BK 24 str. 6 d., 228 str. 2 d.), turto iššvaistymo (BK 24 str. 6 d., 184 str. 1 d.), turto pasisavinimo (BK 24 str. 6 d., 183 str. 2 d.), dokumento suklastojimo arba disponavimo suklastotu dokumentu (BK 300 str. 3 d.).

Dalis padarytos žalos – daugiau nei 11 300 eurų, dviejų kaltinamųjų jau yra atlyginta.

Byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.