Vienintelė mokykla Lietuvoje, kurioje tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programa pritaikyta vaikams nuo 3,5 metų

Idėja įkurti Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinę mokyklą gimė ne iš karto. Profesorė Dalia Kiliuvienė, šios mokyklos įkūrėja ir siela, kelią į šią mokyklą pradėjo Pedagogikos mokslinių tyrimų institute. Jai teko nueiti ilgą ir labai įdomų kelią. Kuriantis Nepriklausomos Lietuvos švietimo sistemai, profesorė Dalia Kiliuvienė prisidėjo prie švietimo bendrųjų programų rengimo.

Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinės mokyklos direktorė Dalia Kiliuvienė.
Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinės mokyklos direktorė Dalia Kiliuvienė.
Kūno kultūros mokytojas iš Indijos Viney Prakash Dubey.
Kūno kultūros mokytojas iš Indijos Viney Prakash Dubey.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Filmavimo akimirka.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 1, 2023, 1:20 PM, atnaujinta Apr 7, 2023, 3:32 PM

Galiausiai likimas lėmė darbus tęsti Klaipėdos universitete. Sukūrus ikimokyklinio ugdymo programą ir panorus ją pratęsti pradinėje mokykloje, paaiškėjo, kad valstybėje šiems darbams nėra lėšų. Taip Dalia Kiliuvienė pati įkūrė privačią Klaipėdos „Universa Via“ mokyklą, o atsiradus galimybei mokyklą paversti tarptautine, garsi pedagogė net nesuabejojusi priėmė sprendimą.

Šiandien tai vienintelė mokykla Lietuvoje, kurioje įdiegta tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo programa vaikams nuo 3,5 metukų, leidžia vaikams ne tik suvokti save kaip atskirą asmenybę, suprasti kokioje vietoje ir kokiu laiku jie gyvena, bet ir analizuoti kaip veikia pasaulis. Šios mokyklos mokytojai, ugdydami moksleivį, ieško atsvaros tarp žinių ir įgūdžių formavimo.

Čia „dygsta“ duonos kepyklos, sulčių spaudimo fabrikai, kurių veiklą, logistiką su dideliu entuziazmu ir džiaugsmu organizuoja moksleiviai. Jie, gerdami sultis ir atsikąsdami gardžios bandelės, jau nuo pirmųjų žingsnių mokykloje sužino kokį ilgą kelią nukeliauja obuolys arba grūdas, kol patenka ant šeimos stalo. Tai žavi, įkvepia ir suteikia vilties, kad auganti karta gebės spręsti iššūkius itin efektyviai.

Nueitas ilgas kelias, įdėta labai daug jėgų, unikalios mokyklos vaisiais šiandien džiaugiasi du šimtai mokinių ir jų šeimos, o mokykloje suteikiamos žinios atitinka pasaulio tarptautinių mokyklų standartus. Šiandien tai moderni, atvira naujovėms mokykla, įvairių tautybių vaikams teikianti kokybišką ugdymą bei sudaranti sąlygas kiekvienam patirti sėkmę. Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinėje mokykloje įdiegtas dvikalbis ugdymas. Taip pat veikia klasės, kuriose vaikai mokosi anglų kalba. Šios klasės skirtos mokiniams, kurie visai nemoka lietuvių kalbos ir mokymo programą pageidauja įsisavinti anglų kalba. Mokykloje dirba pedagogai iš viso pasaulio, daugelis jų savo žinias ir įgūdžius kaupė pasaulio mokyklose, kuriose tako dirbti ne vienerius metus.

Anglų šnekamąją kalbą dėstantis Darren George van Ravenswaay iš Kanados, dėstęs daugelyje pasaulio universitetų, į Lietuvą atvyko ieškoti savo senelio dvaro, jam pavyko ne tik surasti senelio gimtinę, bet ir sukurti šeimą bei likti Klaipėdoje. Darren‘as sako, jog Lietuva nuostabi gyventi. Jį žavi vaikų energija, žingeidumas, o jo dėstomas dalykas – tai diskusijos apie istoriją, aplinkos mokslą bei geografiją.

Tuo tarpu kūno kultūros mokytojas iš Indijos Viney Prakash Dubey pratimų fiziologijos ir mitybos magistro laipsnį įgijo Indijoje, o sportinės veiklos analizių tarptautinį magistro laipsnį – Lietuvos sporto universitete. Jis labiau koncentruojasi į vaikų sveikatą, jų savijautą, taisyklingą laikyseną ir gebėjimą pratimų pagalba ją koreguoti. Viney studijavo Vokietijoje, Lietuvoje, Portugalijoje ir sukauptas žinias pritaikė savo individualiai mokymo sistemai parengti.

Obinna Dennis Nwaizu Klaipėdos universitete įgijo verslo magistro laipsnį ir šiandien tarptautinėje mokykloje dėsto individo ir visuomenės santykius. Visi mokytojai, atvykę į Lietuvą iš kitų šalių, vienbalsiai tvirtina, kad darbas su paaugliais yra nelengvas, bet labai įdomus.

Laidą apie Klaipėdos „Universa Via“ tarptautinę mokyklą žiūrėkite šeštadienį 16.30 tik per „Lietuvos ryto televiziją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.