Lietuvos mokyklose – pirmasis tarpinis patikrinimas

Trečiadienį pirmą kartą Nacionalinė švietimo agentūra vykdo vienuoliktokų tarpinį patikrinimą. Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpinį patikrinimą laiko 807 lenkų tautinės mažumos gimnazijos III klasės mokiniai.

Lietuvos mokyklose – pirmasis tarpinis patikrinimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos mokyklose – pirmasis tarpinis patikrinimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 8:26 AM, atnaujinta Apr 27, 2023, 4:45 PM

„Lenkų mokomąja kalba besimokantys vienuoliktokai pirmieji laiko tarpinį patikrinimą, nes nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. mokyklose įgyvendinama atnaujinta lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros programa. Nuo kitų metų privalomų ir pasirenkamų dalykų tarpinius patikrinimus laikys jau visų Lietuvos mokyklų vienuoliktokai. Juos laikę dar po metų galės dalyvauti brandos egzaminų sesijoje“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė.

Šis tarpinis patikrinimas – pirmasis žingsnis praktiškai įgyvendinant išorinio vertinimo pokyčius Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose. Patobulinus brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarką, 2024 metais lenkų tautinės mažumos mokiniai laikyti gimtosios kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą galės tik laikę tarpinį patikrinimą.

Lenkų gimtosios kalbos ir literatūros tarpinį patikrinimą sudaro klausymo, skaitymo ir teksto kūrimo dalys. Klausymo dalies metu mokiniams bus pateikti vienas ar keli garso įrašai įvairiomis kultūrinėmis ir visuomeninėmis temomis, kurių trukmė iki 5 minučių, o skaitymo dalyje – iki 800 žodžių apimties įvairaus socialinio ir kultūrinio konteksto tekstai. Bus tikrinama, kaip mokiniai suprato pagrindinę informaciją, išsakytas mintis, nuomonę ar vertinimą. Teksto kūrimo užduotimis bus tikrinami teksto komponavimo ir redagavimo gebėjimai, pvz. tinkamas kalbos priemonių vartojimas teksto taisyklingumui, aiškumui, rišlumui pasiekti ir kt.

Patikrinimas vyksta elektroniniu būdu, jam skirta pusantros valandos. Mokinių atliktos užduotys bus vertinamos automatiškai. Mokiniai surinktus užduoties taškus matys iš karto.

Tarpinio patikrinimo įvertinimai kartu su brandos egzamino taškais sudarys galutinį abituriento pasirinkto dalyko valstybinio brandos egzamino rezultatą balais. Oficialūs lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos tarpinio patikrinimo mokinių rezultatai mokykloms bus pateikti per duomenų perdavimo sistemą KELTAS ne vėliau kaip per 10 darbo dienų.

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo vykdymui buvo ruošiamasi dar nuo praėjusių metų rudens. NŠA atstovai su lenkų švietimo bendruomene, lenkų tautinės mažumos mokyklų atstovais aptarė įvairius būsimo lenkų gimtosios kalbos ir literatūros tarpinio patikrinimo bei brandos egzamino aspektus. Taip pat buvo parengtas ir paviešintas tarpinio patikrinimo užduoties pavyzdys.

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros išorinio vertinimo pagal naują tvarką įgyvendinimas leis geriau pasiruošti kitų mokomųjų dalykų programų, kurios įsigalios nuo 2023 m. rugsėjo, išorinio vertinimo pakeitimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.