J. Šiugždinienė: ministrų susitikime laukia diskusija apie augantį mokytojų trūkumą EBPO šalyse

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė Vašingtone (JAV) dalyvaus kasmetiniame Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ir Pasaulinės mokytojų profesinių sąjungų federacijos organizuojamame susitikime mokytojo profesijos klausimais.

J.Šiugždinienė. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Šiugždinienė. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 1:26 PM

Vizito metu planuojami ministrės susitikimai su JAV Valstybės departamento atstovais tarptautinių sporto renginių klausimais ir JAV Švietimo departamento atstovais STEM švietimo klausimais.

Tryliktame susitikime dalyvaus EBPO šalių švietimo ministrai, profesinių sąjungų vadovai, kiti švietimo bendruomenės atstovai. Susitikime dalyvaus JAV sekretorius švietimo klausimams Miguelis Cardona. Lietuva į tokio lygio susitikimą yra pakviesta antrą kartą. Į jį vyksta ir švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovai.

Šių metų aukščiausio lygio susitikime, kuris vyks balandžio 26–28 d., bus diskutuojama apie mokytojo profesijos reputacijos stiprinimą, pasaulinės ir kultūrinės kompetencijos ugdymą bei skaitmeninių technologijų panaudojimą, siekiant užtikrinti teisingesnį ir kokybiškesnį ugdymąsi, skelbiama pranešime.

„Mokytojai yra mūsų demokratijos pagrindas – jie ugdo smalsumą ir kūrybiškumą, vaikams atveria naujus horizontus. Deja, daugelyje šalių mokytojų trūksta dėl įvairių veiksnių, įskaitant pandemiją, pagarbos profesijai trūkumą ir nepalankią darbo aplinką. Puikių mokytojų užtikrinimas visiems mokiniams yra viena geriausių investicijų į mūsų visuomenės ateitį“, – pažymima susitikimo informacijoje.

Susitikimo dalyviai diskutuos, kaip kartu veikiant vyriausybėms, mokytojų organizacijoms, mokykloms ir bendruomenėms sustiprinti mokytojo profesijos statusą, kad būtų galima pritraukti, ugdyti ir išlaikyti aukštos kvalifikacijos mokytojus.

Kitos sesijos metu bus diskutuojama, kaip reikėtų stiprinti švietimą, kad būtų ugdomi globaliai ir kultūriškai kompetentingi mokiniai, pasižymintys kritiniu mąstymu ir kūrybiškumu, gerai ištobulintais bendravimo įgūdžiais ir mokantys kelias kalbas. Trečios sesijos metu bus kalbama apie skaitmeninę prieigą, įgūdžius, kurie svarbūs ruošiant mokinius tapti pasaulio piliečiais.

Planuojamo ministrės susitikimo su JAV Valstybės departamento atstovais metu J. Šiugždinienė išsakys Lietuvos, kitų Baltijos šalių poziciją dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose ir olimpiadoje.

Vėliau vizito metu Vašingtone ministrė susitiks su Vašingtono lietuvių bendruomene, lankysis Kristijono Donelaičio lituanistinėje mokykloje, susitiks su JAV gyvenančiais lietuvių mokslininkais.

Čikagoje planuojami ministrės susitikimai su vietos lietuvių bendruomenės atstovais, lietuvių kilmės sportininkais, lituanistinių mokyklų vadovais ir mokytojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.