Joniškio „Aušros“ gimnazija pelnytai vadinama šiaurės Lietuvos švietėjišku ir kultūros židiniu

Istoriniai šaltiniai byloja, kad Joniškyje mokykla buvo įkurta dar 1530 metais. Motiejaus Valančiaus „Žemaičių vyskupystėje“ minimos XVI a. įkurtos trys mokyklos, viena jų – klebono Marko Liančkio Joniškyje įkurta „mokslinyčia“. Švietimas Joniškyje, kaip ir visoje Lietuvoje pergyveno lietuviškos kalbos bei spaudos draudimą, bet būtent slaptos daraktorių mokyklos bei knygnešių platinama lietuviška spauda išugdė raštingą visuomenės sluoksnį, kuris visomis išgalėmis ugdė vaikus ir kūrė vertybinius pamatus dabartinei Joniškio gimnazijai.

Joniškio „Aušros“ gimnazija.
Joniškio „Aušros“ gimnazija.
Eglė Kernagytė-Dambrauskė.
Eglė Kernagytė-Dambrauskė.
Joniškio „Aušros“ gimnazijos direktorius Vidmantas Sutnikas.
Joniškio „Aušros“ gimnazijos direktorius Vidmantas Sutnikas.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Joniškio „Aušros“ gimnazija.
Joniškio „Aušros“ gimnazija.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 4:20 PM, atnaujinta May 29, 2023, 9:29 AM

Buvusios šios gimnazijos auklėtinės gamtos mokslų daktarė Giedrė Lastauskienė ir filologė Rita Urnėžiūtė apie šios gimnazijos šimtametę istoriją išleido ilgai lauktą knygą „Joniškio gimnazijos istorija. 1919 – 2019“. Knygoje autorėms pavyko iš mažiausių detalių sudėlioti ir atkurti tuo metu gimnazijoje tvyrojusią dvasią, atmosferą ir kasdieninio gyvenimo detales. Knygoje galite rasti ir unikalių eksponatų. Tai ir Lietuvos banko blankai, ant kurių gimnazistai rašydavo rašinius, nes kitokio popieriaus tuo metu nebuvo, ir gimnazistų uniformų eskizai ir gimnazijos baigimo diplomai, kuriuos teko pakeisti į rusiškus, sovietams užėmus Lietuvą. Tai knyga ne tik apie istorinius faktus, tai knyga apie dvasinį ir dorovinį Joniškio krašto vaikų ugdymą nuo 1919 metų iki šių dienų.

Šimtametę istoriją puoselėjanti gimnazija išliko švietimo ir kultūros židiniu ir vėliau. 1995 metais mokyklai buvo suteiktas „Aušros“ vardas. Šiandien tai gimnazija, kurioje puikiai jaučiasi ir mokiniai, ir mokytojai. Erdvios jaukios patalpos. Ne valgykla, o jauki kavinukė, sporto treniruoklių salė, puiki erdvė koncertinei veiklai be abejonės turi įtakos vaikų savijautai, bendrai mokyklos atmosferai ir oriam ugdymui.

„Man čia labai patinka. Kai devintoje klasėje atėjau į šią gimnaziją, pajutau labai didelę mokytojų pagarbą ir orų bendravimą su mumis, čia be galo jauku, niekur nesu mačiusi tokios jaukios mokyklos kaip mūsų“, – sako moksleivė Auksė.

Mokytoju iniciatyva Joniškio „Aušros“ gimnazijoje yra sutelktas dėmesys į itin gabių vaikų ugdymą ir įkurta „Gabių vaikų akademiją“. Gimnazijos sienas puošia geriausių mokytojų, direktorių bei šią mokyklą baigusių absolventų garbės galerija, kuri verčia didžiuotis visus, kuriems likimas lėmė mokytis čia. Tai ir garsus kompozitorius Algimantas Raudonikis, ir „Klojimo teatro“ režisierius Povilas Mataitis ir garsus grafikas Juozas Galkus bei eilė kitų iškilių, Lietuvai nusipelniusių asmenybių.

„Ši mokykla visuomet buvo svarbiausia Lietuvos šiaurės regiono švietimo įstaiga. Pas mus ateina visi vaikai, tie kurie svajoja daugiau, dirba daugiau ir nori tapti geresniais nei buvo anksčiau. O mūsų misija – padėti jiems siekti svajonių. Ši mokykla – tai liftas, kuris kelia juos per daugelį socialinių pakopų ir įgyvendina jų svajones. Svarbiausias žmogus mokykloje yra mokytojas. Atėję į šią mokyklą, mokytojai nebeišeina, jie čia dirba tol, kol tenka palikti šią mokyklą“, – sako mokyklos direktorius Vidmantas Sudnikas.

Joniškio „Aušros“ gimnazijos pedagogai pilni iniciatyvų, jų dėka jau dvidešimt metų vaikai dalyvauja gausybėje tarptautinių projektų, keliauja į kitas šalis bei kviečiasi kitų šalių mokinius į savo gimnaziją. Gimnazistai projektų metų analizuoja skirtingas temas ir dalinasi savo patirtimis su kitais projektų dalyviais. Tuo tarpu gimnazijos geografijos mokytoja, siekdama vaikus sudominti pasauliu, surinko daugiau nei du šimtus smėlio pavyzdžių iš įvairių pasaulio šalių bei sukūrė interaktyvų „Pasaulio smėlio atlasą“, o muzikos mokytoja nuo 2011 metų vaikus ugdo informacinių technologijų pagalba, kurios padeda gimnazistus įtraukti į pamoką ir sudominti muzikos kūrėjais bei jų kūriniais.

„Mūsų mokykla yra viena iš geriausiai aprūpintų mokymo priemonėmis ir įranga gimnazijų visoje Lietuvoje. Mes tai darome jau daug metų ir nuolatos papildome bei atnaujiname technologijas. Esame projekto „Tūkstantmečio mokyklos“ dalyviai. Tai leis mokyklai tapti dar geresne. Mes toliau rūpinsimės, kad ugdymo procesas būtų aktyvus ir dinamiškas, o mūsų mokiniai gautų tai, ką mes galime jiems duoti geriausio“, – sako direktorius Vidmantas Sutnikas.

Laidos „Lietuvos mokyklos“ kūrybinė komanda dėkoja rėmėjui „Akvilė“ ir kviečia susipažinti su Joniškio „Aušros“ gimnazija iš arčiau jau šį šeštadienį 16.30 val. tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.