Viktorina „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“ pakvietė į tvarumo ir sveikos gyvensenos pamokas

Tvarus vartojimas kasdien vis labiau būtinas mūsų išgyvenimui. Klimato kaita, išteklių stoka, biologinės įvairovės nykimas – tai iššūkiai, su kuriais susiduria šiuolaikinė visuomenė. Todėl kiekvienas iš mūsų gali padaryti labai daug prisidedant prie tvaresnio gyvenimo mūsų vartotojiškoje visuomenėje. O sąmoningai naudotis paslaugomis ir produktais, skirtais patenkinti pagrindinius mūsų poreikius, labai svarbu mokytis nuo pat mažens.

Klimato kaita, išteklių stoka, biologinės įvairovės nykimas – tai iššūkiai, su kuriais susiduria šiuolaikinė visuomenė.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Klimato kaita, išteklių stoka, biologinės įvairovės nykimas – tai iššūkiai, su kuriais susiduria šiuolaikinė visuomenė.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-31 10:57

Todėl VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra kartu su Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija, vykdydama „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą“, balandžio 17 – gegužės 7 d. pakvietė ikimokyklinio ir priešmokyklinio, pradinio ugdymo moksleivius ir mokytojus dalyvauti viktorinoje „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“. Tradicine tapusi viktorina vyksta jau trečius metus ir kiekvienais metais vis daugiau ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų bei pradinio ugdymo moksleivių susipažįsta su sveika gyvensena ir tvaraus vartojimo taisyklėmis.

Skaniausio jogurto paslaptis

Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos 3b klasės mokiniai, pasivadinę „Ridikėliais“, viktorinoje dalyvauja antrus metus. Kaip ir pernai, komanda vėl pateko į geriausiųjų komandų dešimtuką.

Paprašyta pasidalinti įspūdžiais, mokytoja Virgilija Kupinienė papasakojo, kaip mokinukai ruošėsi viktorinai: „Išsiaiškinę, kad tvarumas reiškia kiekvieno mūsų santykį ir tinkamą elgesį su gamta, pradėjome ruoštis viktorinai. Praėjusiais metais buvo daugiau klausimų apie dirvožemį, augalus, daržoves ir vaisius. Šiais – apie maisto kelią, sveiką mitybą, Lietuvoje užaugintus ir pagamintus maisto produktus, maisto taupymą ir tvarumą, juk pati viktorina vadinosi „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“.

Pradinukų mokytoja Virgilija Kupinienė dalinosi, kad dalyvavo seminare, kuriame sužinojo, kaip ruoštis viktorinai. Vėliau su vaikais analizavo organizatorių paruoštą metodinę medžiagą skirtą pasiruošti viktorinai, atliko siūlomas užduotis, o tada jau dalyvavo viktorinoje.

Dailės ir technologijų pamokose vaikai iš spalvoto popieriaus pasigamino maketus apie maisto kelią nuo lauko iki stalo. Maketuose atsirado daržai, sodai, gyvulių ir paukščių fermos.

Viktorinos metu reikėjo atsakyti į klausimus apie maisto sudėtį, kaip išsirinkti ekologiškus produktus, kokiais ženklais jie ženklinami, apie maisto tausojimą, atliekų rūšiavimą.

„Daug informacijos radome filmuotoje medžiagoje ir interviu su mokslų daktare, ūkininkais, – pripažino Virgilija Kupinienė.

„Labai patiko filmukas apie jogurto ir sūrių gaminimą, nusprendėme ir patys pasigaminti naminio jogurto, – pasakojo pedagogė. – iš pradžių spėliojome, kokio skonio bus mūsų gaminys. Gamindami bandėme praktiškai pritaikyti pasaulio pažinimo, matematikos, technologijų žinias (STEAM). Prireikė ir tėvelių pagalbos – reikėjo iš kaimo parvežti rytinio karvutės pieno. Tada pamatavome jo kiekį, pakaitinome iki 80 laipsnių, dėjome jogurto, maišėme ir laikėme šiltai orkaitėje 6 valandas. Kitą rytą serviravome stalą ir „degustavome“ jogurtą su šaldytomis vyšniomis ir avietėmis! Kaip skanu! Šiuo skanumynu dar pavaišinome kitų klasių mokinius bei mokytojus, papasakojome, kaip reikia gaminti. Vėliau aptarėme, ar mums pavyko pagaminti tikrąjį jogurtą. Mat vaikai tikėjosi, kad jogurtas bus saldesnis, skystesnis“.

Džiugu, kad viktorinos metu prireikė ir dalykinių žinių – atpažinti veiksmažodžius, sudėlioti vaisius pagal abėcėlę, svorio matus ir t.t.“

Virgilija Kupinienė pagyrė organizatorius už sprendimą dalyvius suskirstyti į grupes pagal amžių.

Kada išmetame pinigus

O štai Ukmergės Dukstynos pagrindinės mokyklos mokytoja Žydra Grybienė su savo auklėtiniais viktorinoje dalyvauja jau trečius metus. „Šiemet užduotis krimtome su pirmokėliais, o štai tie mokinukai, su kuriais pradėjome, jau baigė pradinę klasę. Jie taip laukdavo pavasario dėl šio renginio, nes viktorina iš tiesų labai įdomi ir naudinga, – sake pirmokų mokytoja. – Ji taip pat patiko ir pirmokėliams, per pasaulio pažinimo pamokas aptarėme, kaip svarbu tvariai gyventi ir saugoti gamtą, savo aplinką“.

Labiausiai, Dukstynos mokyklos vaikučiams, patiko pasakojimas apie produktų pakavimą. Spalvingos pakuotės kuriamos tam, kad žmonės daugiau pirktų, todėl pamatęs gražų paveikslėlį net negalvoji, kas viduje, ir prašai tėvelių kad nupirktų.

Tuo tarpu grįžus namo prekė išpakuojama, pakuotė išmetama ir tiek to grožio. „Mokiniai suprato, kad svarbiausia yra ne pakuotė, o tai, kas jos viduje – sveikas, šviežias maistas,– pasakojo mokytoja. – O dažniausiai už tą prekės pakuotę sumokame, nors ją tenka išmesti“. Šypsodamasi mokytoja Žydra Grybienė pripažino, kad mažieji visažiniai ne tik klasėje kalba apie tai, bet šias žinias parneša ir tėvams, pamokydami juos elgtis tvariai. „Pastebėjau, kokios naudingos tokios viktorinos ir pamokos apie tvarumą, vaikučiai keičiasi, supranta, kokia svarbi mums gamta, taip pat ir tai, kaip mityba lemia mūsų sveikatą. Pastebėjau, kad dabar priešpiečių dėžutėse vaikai daugiau atsineša daržovių, vaisių, morkyčių, obuolių, o saldumynų mažiau“.

Mokytojos Žydros teigimu, viktorinoje užduotys labai įdomios, nėra sudėtingos, įtraukiančios. „Labai norėčiau, kad ši tradicija būtų tęsiama, juk šiuolaikiniams vaikams tokia veikla labai įdomi, paįvairina mokymosi procesą“.

Pasikeitė senais žaisliukais

Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos 2B klasė taip pat papildė nugalėtojų sąrašą. Pasak antrokų mokytojos Violetos Lukočienės, tvarumas – šių laikų būtinybė, todėl apie jį reikia kalbėti kuo dažniau: „Vaikai valgykloje jau kalba apie sveiką mitybą, kad reikia valgyti daržoves, o štai pamokėlėje apie tvarumą visi atsinešė senus žaislus ir jais pasikeitė. Burtų keliu traukėme, kam tas žaislas atiteks, kad jo neišmestume į šiukšlyną. Manau, šie vaikai užaugę tikrai supras, kas yra tvarumas, kaip reikia taupyti, dalintis, atiduoti išaugtus drabužėlius“.

Mokytoja pripažino, kad viktorina labai puikiai paruošta, klausimai labai geri, vaizdingi, skatina vaikus pamąstyti: „Noriu tuo pasidžiaugti ir laukiu kitų metų, kad galėtume vėl prasmingai praleisti laiką su maisto tausotojais Asta ir Miku“.

Viktorinos nugalėtojų sąrašas

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus kategorijoje:

  • Kauno lopšelis-darželis „Boružėlė“, „Boružėlių“ gr., mokytojos – Diana Škėmaitė, Ksaverija Kiseliovaitė;
  • Kupiškio mokykla „Varpelis“, „Kodėlčiukai“ gr., mokytojos – Rita Laucienė, Edita Kareivienė;
  • Panevėžio r. Velžio lopšelis-darželis „Šypsenėlė“, „Drąsučių“ gr., mokytojos – Daiva Ignatavičienė;
  • Kauno lopšelis-darželis „Drevinukas“, Giliukų gr., mokytoja – Ramunė Bereniūtė, Ilona Vasiliauskienė, Jūratė Šulcienė;
  • Kauno Panemunės lopšelis-darželis, „Žibuokliukai“ gr., mokytoja – Daiva Švetkauskienė;
  • Kauno r. Jonučių darželis , Kauno r. Jonučių darželio priešmokyklinė 4 gr., mokytoja – Viktorija Skačkauskienė;
  • Kupiškio vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“, „Zuikučių“ gr., mokytoja – Ina Mudurienė;
  • Naujosios Akmenės IKU mokykla, „Boružiukai“ gr., mokytojos – Ingrida Kazazajevienė, Regina Norbutienė;
  • Radviliškio lopšelis-darželis „Kregždutė“, „Žirniukai“ gr., mokytoja – Erika Korsakienė, Aiva Gilvickienė;
  • Varėnos „Pasakos“ vaikų lopšelis-darželis „Ežiukų“ gr., mokytojos – Zita Skliutienė, Lina Čenienė.

1–2 klasės kategorijoje:

  • Kruonio pagrindinė mokykla, 2 kl., mokytoja – Ona Marcinkevičienė;
  • Šilutės Martyno Jankaus pagrindinė mokykla, „Sveikuoliukai“ 2B kl., mokytoja – Violeta Lukočienė;
  • Kauno Juozo Urbšio progimnazija, 1A kl., mokytoja – Eglė Germanauskienė;
  • Lazdijų r. Šeštokų mokykla, 2 kl., mokytoja – Zeneta Stankevičienė;
  • Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazija, 1D kl., mokytoja – Irena Savickaja;
  • Šiaulių Dainų progimnazija, 2B kl., mokytoja – Jolanta Maziliauskienė;
  • Ukmergės Dukstynos pagrindinė mokykla, 1C kl., mokytoja – Žydra Grybienė;
  • Rokiškio Senamiesčio progimnazija, 1A kl., mokytoja – Edita Rudėnienė;
  • Ukmergės Dukstynos pagrindinė mokykla, 1A kl., mokytoja – Jolanta Ryliskienė;
  • Ringaudų pradinė mokykla, „Tvariukai“, mokytoja – Daiva Balzarevičiūtė.

3–4 klasių kategorijoje:

  • Trakų r. Onuškio Donato Malinausko gimnazija, 3 kl., mokytoja – Vida Matkevičienė;
  • Panevėžio pradinė mokykla, „Sveikučiai“, mokytoja – Lina Seferoglu;
  • Ukmergės r. Siesikų pagrindinė mokykla, mokytoja Asta Pauliukienė;
  • Jonavos r. Užusalių mokykla-daugiafunkcis centras, 3 kl., mokytojos – Nerimanta Lukminienė, Kristina Morkūnienė;
  • Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla, „Ridikėliai“, mokytoja – Virgilija Kupinienė;
  • Biržų „Aušros“ pagrindinė mokykla, 4c kl., mokytoja – Reda Briedienė;
  • Kauno r. Vilkijos gimnazija, 3a, mokytoja – Daiva Jančiuvienė;
  • Panevėžio „Žemynos“ progimnazija, 4C kl., mokytoja – Aušra Žilevičienė;
  • Panevėžio „Žemynos“ progimnazija, 4B kl., mokytoja – Rasa Jurgaitienė;
  • Kauno tarptautinė gimnazija, 4D kl., mokytoja – Daiva Degutienė.

Pedagogai:

  • Daiva Navickaitė, Joniškio r. Žagarės gimnazija;
  • Jolita Marcinkienė, Raseinių Šaltinio progimnazija;
  • Danutė Grubinskaitė, Vilniaus r. Glitiškių vaikų darželis;
  • Jolita Katauskienė, Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija;
  • Dalia Kubilienė, Šilutės r. Vilkyčių pagrindinė mokykla;
  • Lina Ignatavičiūtė, VDU licėjus Sokratus;
  • Vida Simėnienė, Plungės r. Kulių gimnazija;
  • Vilija Ramanauskienė, Kauno Vinco Kudirkos progimnazija;
  • Neringa Vizbarienė, Jurbarko r. Eržvilko gimnazija;
  • Vaida Skaisgiriene, Prienų „Ąžuolo“ progimnazija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.