Vyriausybė ketina padėti ukrainiečių studentams: skirtų 860 tūkst. eurų jų studijoms Lietuvoje

Vyriausybė ketina skirti daugiau nei 860 tūkst. eurų ukrainiečių studijų Lietuvoje finansavimui.

Dainoras Lukas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainoras Lukas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 4:48 PM

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) skiriama suma turėtų iš dalies finansuoti nuo rugsėjo 1 dienos į universitetus ir kolegijas priimamų ukrainiečių studijas. Taip pat lėšos būtų skiriamos stipendijų ukrainiečiams finansavimui.

642,6 tūkst. eurų būtų skirti ukrainiečių, priimamų į Lietuvos valstybinių aukštųjų mokyklų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų programas, studijų kainai iš dalies kompensuoti ir stipendijoms mokėti.

Likę 217,6 tūkst. eurų būtų skirti ukrainiečių, priimamų į aukštųjų mokyklų antrosios pakopos studijų programas, studijų kainai kompensuoti ir stipendijoms mokėti, nurodoma penktadienį įregistruotame Vyriausybės nutarimo projekte.

Anot švietimo ministerijos atstovo Dainoro Luko, šiais mokslo metais Lietuvos aukštosiose mokyklose studijavo apie 900 studentų.

„2023 m. balandžio mėnesio duomenimis, Lietuvoje buvo apie 900 ukrainiečių studentų. Valstybė ukrainiečių studijoms iš viso yra skyrusi apie 6,07 mln. eurų“, – Eltai perdavė D. Lukas.

D. Luko teigimu, kol kas ukrainiečių priėmimo į Lietuvos universitetus ir kolegijas sąlygos dar nėra patvirtintos, tačiau, pažymėjo jis, jos turėtų būti tokios pačios kaip ir praėjusiais metais.

„2023 m. ukrainiečių priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas sąlygos dar nėra patvirtintos. Planuojama, kad jos bus tokios pačios, kaip ir praėjusiais metais, t. y. reikės turėti brandos atestatą ir būti išlaikius du valstybinius brandos egzaminus arba Ukrainos organizuotą stojamąjį testą“, – teigė ministerijos atstovas.

„Prioritetą finansinei paramai gauti planuojama teikti Lietuvoje vidurinį išsilavinimą įgijusiems ukrainiečiams“, – pažymėjo D. Lukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.