Šveicarijoje gyvenantis ir į Harvardą įstojęs lietuvis papasakojo apie iššūkius ir ne vieną atbaidančias kainas

Į šią programą papulti labai sunku – per pastaruosius penketą metų tai pavyko tik keletui lietuvių, o kauniečiui – jam vienam. Susipažinkite su Ridu Rimkumi, būsimu Harvardo universiteto Verslo administravimo magistro (angl. Master of Business Administration) studentu. Programa trunka dvejus metus ir yra skirta žmonėms, turintiems apie penkerius metus darbo patirties, ne ką tik baigusiems bakalauro studijas ar mokyklą.

 Lietuvis Ridas įstojo į Harvardą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lietuvis Ridas įstojo į Harvardą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dabar Ridas gyvena Šveicarijoje, bet greitai kelsis į Bostoną.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dabar Ridas gyvena Šveicarijoje, bet greitai kelsis į Bostoną.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ridas įsteigė Šveicarijos lietuvių jaunimo bendruomenę.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Ridas įsteigė Šveicarijos lietuvių jaunimo bendruomenę.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Jaunas vyras nori kutri didesnę pridėtinę vertę verslui ir visuomenei bei skatina kiekvieną siekti savo svajonių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Jaunas vyras nori kutri didesnę pridėtinę vertę verslui ir visuomenei bei skatina kiekvieną siekti savo svajonių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Monika Darašaitė

Aug 2, 2023, 6:15 AM

Šiuo metu gyvenantis ir dirbantis „Credit Suisse“ banke Šveicarijoje, o pavasarį keliausiantis į Harvardą, Ridas dalijasi spalvinga kelione svajonės link ir savo istorija siekia paskatinti tautiečius studijuoti Harvarde.

– Ar sunku buvo įsitvirtinti svetur?

– Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad vokiškai nekalbu (juokiasi). Kai atvažiavau mokiausi, bet prasidėjo magistriniai dalykai, po to mano krypties pasikeitimas ir darbas banke, tad reikėjo mokytis daug kitų dalykų, čia kiti barjerai, dėl ko kalbos pilnai neišlavinau.

Na, šiek tiek kalbos slenkstis jaučiasi, kadangi šveicarai nėra labai gerai šnekantys angliškai, tačiau pagrindinis dalykas – kultūrinis elementas, man jis priimtinesnis čia nei kokioj Anglijoj: čia žmonės konservatyvesni, labiau prisižiūrintys, sportiškesni. Vietinių studentų draugų labai daug nesusirandi, kadangi visi daugiau international.

– Ar brangu gyventi Šveicarijoje?

– Taip, tai yra brangi šalis, didžiausias skirtumas jaučiasi mėsos produktuose, kilogramas gali drąsiai kainuoti 60–70 eurų.

– Palyginus Šveicarijos ir Lietuvos pragyvenimo lygį, kur geriau?

– Lietuvoje jau negyvenu 9 metus, tad man sunku lyginti. Aišku, grįžtu kasmet bent tris kartus, bendrauju su šeima. Sakyčiau, vienas išėjimas penktadienio vakarą gali kainuoti 100–150 eurų, ne kažkoks įmantrus, o įprastas. Tada ir galvoji, ar į kavinę eiti ar išmanųjį laikrodį nusipirkti. Faktas, kad gaila tiek pinigų išleisti, bet tuo pačiu negali visada sau gailėti. Tikriausiai, tai būtų pagrindinis dalykas, kuris kitose šalyse taip stipriai nesijaučia.

– Šveicarijos lietuvių jaunimo bendruomenė: kas tai ir kaip kilo mintis ją įsteigti?

– Visus nuopelnus skirčiau Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkei. Trumpa istorija tokia: skirtingose pasaulio šalyse yra lietuvių bendruomenės ir lietuvių jaunimo bendruomenės skirtingiems interesams ir veikloms. Dalyvaudavau lietuvių bendruomenės renginiuose, o kadangi turėjau 5–6 tautiečių grupelę, kuriuos kartais atsiveždavau, pirmininkė pasiūlė įkurti jaunimo bendruomenę. Sakau, na gerai, bandom. Problema tik ta, kad aš išvažiuosiu, tad įdomu ar kažkas perims ir pratęs.

– Ką konkrečiai reikia padaryti, norint įstoti į prestižinį universitetą kaip Harvardas?

– Techniniai dalykai yra tokie: išsilaikyti GMAT (Graduate Management Admission Test) egzaminą, kuris yra anglų kalba ir labai standartizuotas, yra matematinė ir kalbos dalys. Gan sudėtingi loginiai uždaviniai, kuriuos reikia kritiškai vertinti. Egzaminas specifinis, nervingumas gali daryti įtaką galutiniam vertinimui.

Reikia stengtis ir jį išsilaikyti labai gerai, kadangi turi papulti tarp geriausiai išlaikiusių, kad tave bent pradėtų svarstyti dėl priėmimo į MBA programą. Kiti žingsniai – užpildyti priėmimo formą ir parašyti rašinėlius pagal pateiktus klausimus. Harvarde reikėjo papasakoti, ko mes dar nežinome apie tave, tačiau kituose universitetuose standartinis klausimas – kodėl norite stoti būtent į šią programą ir kodėl būtent šis universitetas.

Svarbiausia apgalvoti kiekvieną žodį, kad tavo paraiška nebūtų eilinė, ji turi įtraukti ir sudominti. Visa tai reikalauja strategiškumo ir rimto pasiruošimo. Tada nusiunti egzamino rezultatus ir lauki pakvietimo į interviu. Jei gavai pakvietimą, sveikinu, esi vienas geriausių.

– Kiek kainuoja studijos?

– 75 tūkstančiai dolerių metams. Kadangi mano tėvai neturi labai didelių pajamų, Harvarde atsižvelgiama į finansinius aspektus ir suteikiamos stipendijos, skaičiais neminėsiu, tačiau mano atveju ji tikrai nebloga ir dengia didelę dalį sumos. Taip pat nemažai pinigų esu uždirbęs ir pats. Svarbiausia įsivertinti ne tik studijų kainą, bet ir tai, kad studijuodamas nedirbsi, tad visus strateginius ir finansinius aspektus reikia apsvarstyti į priekį.

– Kas teikia motyvacijos nepasiduoti?

– Manau, yra keletas dalykų. Pirma, tai charakterio bruožas. Kartais atrodo norėtųsi gyventi paprastesnį gyvenimą, bet vidinė motyvacija vis sugalvoja naujų iššūkių. Kitas dalykas – finansiniai aspektai, norisi ateityje būti finansiškai laisvesniam. Paskutinis, pats svarbiausias dalykas, kuris labiausiai motyvuoja – tai kurti pridėtinė vertę tiek verslui, tiek visuomenei.

– Kodėl norit studijuoti, jeigu jau turit susikūręs neblogą gerbūvį? Kas skatina siekti žinių?

– Mano atveju, neturiu verslo išsilavinimo ir noriu žinias išvystyti. Tave moko, kaip būti ateities vadovu, lyderiu ir spręsti kompanijose iškylančias problemas. Tau niekas nepasakys, koks yra teisingas atsakymas, bet turi išvystyti savo mąstymą taip, kad surastum palankiausią sprendimo būdą.

Taip pat dirbu verslo aplinkoj ir kai kuriuos verslo aspektus sunkiau suprasti ar diskutuoti apie juos, bet ne todėl, kad jie yra sudėtingi, o todėl, kad šioje vietoje trūksta žinių. Žiūrint į ateities perspektyvas kompanijoje ar galvojant apie vadovo pareigas, bus reikalingos šios studijų žinios. Kitas dalykas – noriu pramušti Amerikos rinką, nes po studijų norėčiau pasilikti Amerikoje 3–4 metus.

– Kaip manote, kodėl vis dar mažai lietuvių ryžtasi stoti į visame pasaulyje žinomus universitetus?

– Manau, yra daug priežasčių: bijoma dėl finansinių klausimų, žmonės save nuvertina, bet jei niekad nebandysi, svajonės ir neišsipildys. Taip pat per mažai darbo įdedama į minėtą laisvos formos rašinį: būtina iki smulkmenų apgalvoti, apie ką rašyti, kaip rašyti, kaip save pateikti geriausiai, nes reikia išsiskirti iš kitų, jei nori būti pastebėtas.

– Ko palinkėtumėt stojantiems?

Bakalauro studijos kaip ir įprastas dalykas, o magistras nustumiamas į šoną. Palinkėčiau profesionalams ir visiems žmonėms, kurie jaučia, kad trūksta žinių, tas žinias pagilinti. Ar tikrai gaila paaukoti dvejus metus sunkaus darbo, kad atvertumėte sau daugiau galimybių, net jei jūsų esamas gyvenimas labai patogus?

Dėl stojimo – pirmiausia tiesiog imtis veiksmų ir tikėti savimi. Prieš kokį pusmetį jau pradėti mąstyti, kaip save pateikti geriausiai. Įvairių kompanijų įkainiai studijų klausimais siekia triženkles sumas už valandą, tad jei reikia pagalbos, galite drąsiai kreiptis į mane, padėsiu kuo galėsiu nemokamai.

Jei ir tu galvoji apie Harvardą ar kitą prestižinį universitetą, tačiau sunku susigaudyti studijų klausimais ar trūksta postūmio žengti pirmuosius žingsnius, rašyk Ridui el. paštu ridasrimkus@gmail.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.