Ministras pasisakė apie mokytojo įtarimus dėl egzaminų užduočių plagijavimo

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, turėtų būti sukurta procedūra nešališkai ištirti egzamino užduotis, jei kyla įtarimas, kad jos galėjo būti nuplagijuotos. Ministras sako rimtai vertinantis biologijos mokytojo Pauliaus Sungailos įtarimus, jog egzaminų sudarytojai ne vienerius metus galėjo plagijuoti užsienio egzaminų užduotis.

Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 4:45 PM

„Iš tikrųjų mokytojas rimtai atkreipė dėmesį į šitas užduotis, vertiname situaciją“, – antradienį TV3 laidoje „Dienos pjūvis“ sakė G. Jakštas.

Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje nėra normalios skundų nagrinėjimo praktikos. G. Jakštas pažymėjo, kad P. Sungailos skundą dėl galimo biologijos egzamino užduočių plagijavimo nagrinėjo Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), kuri yra suinteresuota išsaugoti savo reputaciją. Todėl, pabrėžė ministras, turi būti sukurtos procedūros, kurių metu būtų nešališkai nagrinėjami kreipimaisi.

„Nėra sudaryta normali praktika, dabartinė praktika yra tokia, kad pasikreipus pati švietimo agentūra sudaro grupę, kuri įvertina, ar buvo plagiatas, ar ne, ir tuo užsibaigia“, – sakė G. Jakštas.

„Turime sudaryti normalias procedūras, kur galėtų skundas toliau eiti, jeigu nepasitikime švietimo agentūros išvada, kuri vis tiek yra suinteresuota savo reputacija. (...) Kaip suinteresuota pusė, matyt, neturėtų būti paskutinė instancija, į kurią galime kreiptis“, – akcentavo ministras.

Šiuo metu, anot jo, yra vertinamos teisinės galimybės, kurios leistų sukurti tolimesnę skundų nagrinėjimo sistemą.

„Vertiname teisines galimybes, koks turėtų būti tolimesnis kelias ir sudaryti procedūras. (...) Vertiname, ir kokios būtų tolimesnės galimybės vertini šitą skundą“, – kalbėjo G. Jakštas, pateikdamas gerąjį pavyzdį iš akademinės srities, kuriuo būtų galima sekti.

„Geri pavyzdžiai yra akademinėje etikoje, kur yra akademinės etikos kontrolierius, kuris yra nepriklausomas nuo pačios institucijos. Yra sudaryta visa sistema, kur reikėtų kreiptis, kur galima tą kreipimąsi apskųsti, nes nei vienas nėra šventas ir gali padaryti klaidų ar įvertinti netinkamai“, – teigė švietimo ministras.

Liepos pabaigoje LRT.lt portalas paskelbė, kad biologijos mokytojas P. Sungaila pateikė skundą NŠA dėl galimo užsienio šalių egzaminų rengėjų plagijavimo, rengiant lietuvišką valstybinį biologijos brandos egzaminą.

NŠA naujienų portalui teigė sudariusi specialią komisiją, kuri atliko išsamų tyrimą, tačiau pažeidimai nebuvo nustatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.