G. Jakštas apie besitęsiantį mokytojų trūkumą: mokyklos yra atsakingos už naujų darbuotojų pritraukimą

Lietuvoje vis dar trūkstant per 600 mokytojų, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ragina į darbuotojų paiešką labiau įsitraukti pačias mokyklas. Anot jo, ugdymo įstaigos yra atsakingos už naujų pedagogų pritraukimą.

 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>T.Bauro nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

2023-08-16 12:56

Ministerija, G.Jakšto teigimu, savo darbą atlieka kiekvienais metais didindama mokytojams atlyginimą.

„Vakar dienos duomenimis, visoje Lietuvoje buvo apie 600 laisvų darbo vietų, kuriose siūloma nuo 0,1 etato iki pilno krūvio. Užimtumo tarnybos duomenimis, yra daugiau nei pusantro tūkstančio mokytojų, ieškančių darbo. Praktiškai visuose dalykuose turime daugiau ieškančiųjų darbo nei laivų darbo vietų“, – žurnalistams trečiadienį Seime kalbėjo G.Jakštas.

Švietimo ministras pabrėžė, kad ugdymo įstaigos yra pačios atsakingos už naujų darbuotojų paiešką ir pritraukimą.

„Mokyklos yra atsakingos už naujų darbuotojų pritraukimą. Pamatome neretai, kad mokyklos ieško mokytojų, sako, kad jų trūksta, bet nebūtinai įdeda skelbimą, kad yra laisva darbo vieta. Tai tikrai ministerija už mokyklą neatras mokytojų, neatras jiems darbuotojų“, – akcentavo G.Jakštas.

Pasak jo, ministerija savo darbus jau atliko, pakeldama mokytojams atlyginimus ir toliau nuosekliai juos didindama.

„Indėlį matome tame, kas priklauso nuo mūsų – gerinti pedagogų darbo sąlygas didinant atlyginimus. Ir ši Vyriausybė tai nuosekliai daro, kiekvienais metais užmokestis yra didinamas“, – tikino ministras, pridurdamas, kad buvo reikšmingai padidintas ir mokyklų vadovų atlyginimas.

„Yra investuota ir į mokyklų vadovus – reikšmingai pakelti darbo užmokesčiai. Tai jie turi būti tikri vadovai, lyderiai, ir dėti pastangas atrasti trūkstamus mokytojus“, – sakė G.Jakštas.

Darbo užmokestis šiais metais nebus keliamas

Švietimo profesinėms sąjungoms toliau raginant dar labiau didinti mokytojams atlyginimus, švietimo ministras G. Jakštas tikina, kad šiais metais to padaryti nebepavyks.

„Yra nacionalinis susitarimas, kurį pasirašė parlamentinės politinės partijos, jame yra numatyta, kad kitais metais turime pasiekti 130 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio, kiekvienais metais numatant kėlimą. Nuo to susitarimo niekur neatsitraukėme – šiais metais buvo didinamas mokytojų darbo užmokestis“, – teigė ministras.

„Viena iš profesinių sąjungų kelia didesnes ambicijas, norėtų, kad jau nuo šių metų rugsėjo vėl būtų didinama, nuo kitų metų būtų didinama didesniu tempu nei numatyta. Tokių galimybių nėra. Nėra galimybės dar šiais metais padidinti darbo užmokestį ar didinti tokiu tempu, kurio nori profesinės sąjungos“, – pabrėžė G.Jakštas.

ELTA primena, kad birželio mėnesį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) ministerijai pateikė reikalavimą nuo rugsėjo 1 d. pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientą didinti 20 proc., o nuo 2024 m. sausio 1 d. – didinti dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 proc.

Ministerijos skaičiavimais, tokiam reikalavimui įgyvendinti Lietuvos valstybė turėtų rasti daugiau kaip 1 mlrd. eurų mokytojų atlyginimams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra priėmusi sprendimus, kurie padėtų mokyklose išlaikyti mokytojus ir pritraukti naujus, vyresnės kartos pedagogams pasitraukus į pensiją.

2022 m. mokytojų atlyginimai buvo padidinti dešimtadaliu, 2023 m. jie augo dar 13 proc.

Siekiant pritraukti daugiau jaunų žmonių rinktis mokytojo profesiją, įstojusiesiems į didžiausią poreikį turinčias pedagogikos specialybes skiriamos tikslinės stipendijos, siekiančios 319 eurų per mėnesį.

Paskutinio kurso trūkstamiausių pedagogikos specializacijų studentams, sudariusiems išankstines darbo sutartis su mokyklomis ar savivaldybėmis, numatyta galimybė stipendijas padidinti iki 539 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.