G. Jakštas tikisi, kad mokytojai nestreikuos: reikalavimų pasiekti tiesiog neįmanoma

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas tikisi, kad švietimo darbuotojų profsąjungos vedami mokytojai persigalvos ir nestreikuos. Pasak ministro, jei bus streikuojama, pralaimės visi. Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentas Dainius Žvirdauskas ragina rinktis tokią streiko formą, kuri netrikdytų ugdymo proceso.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas, Ramūnas Skaudžius, Dainius Žvirdauskas. <br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas, Ramūnas Skaudžius, Dainius Žvirdauskas. <br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

Aug 24, 2023, 12:12 PM, atnaujinta Aug 28, 2023, 5:15 PM

„Aš vis dar tikiuosi, kad mokytojai nestreikuos. Labai tikiuosi, kad mokytojai išgirs ir supras, kad tie reikalavimai, kurie yra keliami, jų siekinys ir laikas yra tiesiog neįmanomas, nepriklausomai nuo to, kas ir kiek streikuotų“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Jakštas.

„Dėl to manau, kad streikas nėra geriausias pasirinkimas, bet tai yra profesinės sąjungos pasirinkimas ir mes jį gerbiame“, – kartojo ministras.

Pasak švietimo ministro, streikas sutrikdys ugdymo procesą, todėl nuo to nukentės ir mokiniai.

„Suprantame, kad tai sutrikdys ir mokymo procesą. Mokyklos turės užtikrinti švietimą mokiniams, tai bus iššūkis ir mokyklų vadovams, kurie turės organizuoti ugdymo procesą, bus iššūkis kitiems mokytojams, kurie turės pakeisti streikuojančius mokytojus“, – kalbėjo G. Jakštas.

„Manau, kad iš šito streiko pralaimėtojais išeisim visi, dėl to labai tikiuosi, kad pavyks susitarti. Mes esame visada atviri pokalbiams“, – pabrėžė ministras.

Jis pastebi, kad streikuoti planuojantiems mokytojams labiausiai neramu dėl to, kaip ir kiek didės jų atlyginimai kitais metais. Todėl, teigė G. Jakštas, ministerija rugsėjo pabaigoje turėtų sutarti Vyriausybėje, kiek bu didinamas mokytojų atlyginimas kitais metais.

„Tikimės iki rugsėjo pabaigos-spalio pradžios turėti jau sutarimą ir Vyriausybėje, kokie bus žingsniai, kiek bus didinama nu rugsėjo pirmosios kitų metais ir nuo spalio pirmosios kitais metais“, – pažymėjo ministras.

„Užtikrintas žinojimas, kaip keisis darbo užmokestis kitais metais, manau, galėtų būti ir sutarimas, kuris atneštų pakankamai ramybės mokytojams“, – sakė G. Jakštas.

Ragina streikuoti po pietų

KTU inžinerijos licėjaus direktorius D. Žvirdauskas ragina streikuoti planuojančius mokytojus ieškoti kompromiso. Taip pat jis skatina streikuojant netrikdyti ugdymo proceso.

„Ieškoti kompromiso, ieškoti komunikacijos, juo labiau, kad mokytojas yra svarbus asmuo valstybei, kuris turėtų gauti pelnytą, orų atlyginimą“, – sakė D. Žvirdauskas.

„Jeigu būtų priimtas sprendimas vis tiek streikuoti, ragintume pasirinkti protesto formą, kuri netrikdytų ugdymo proceso. Nebūtinai iš ryto, gal gali būti po pietų“, – pažymėjo jis.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) trečiadienį pranešė, jog oficialiai traukiasi iš kolektyvinių derybų su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Profesinė sąjunga antradienį, po susitikimo su ministru G. Jakštu ir viceministru Ramūnu Skaudžiumi nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

LŠDPS yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Taip pat profsąjunga siūlo numatyti kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.

LŠDPS reikalauja ir numatyti nuoseklų darbuotojų darbo užmokesčio didinimą. Kiti į derybas įtraukti reikalavimai apima kanceliarinių, transporto ir sveikatos draudimo išlaidų kompensavimą, darbo krūvio, kvalifikacijos kėlimo, atostogų ir kitus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.