V. Čmilytė-Nielsen: Vyriausybė turėtų peržiūrėti įsipareigojimus dėl švietimo

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad parlamento rudens sesijoje turėtų būti peržiūrėti įsipareigojimai dėl švietimo. Tačiau jos nuomone, mažai tikėtina, kad profsąjungų keliami reikalavimai bus įgyvendinti.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 9:58 PM, atnaujinta Sep 5, 2023, 9:59 PM

„Reikia sverti galimybes, ar papildomi reikalavimai apskritai yra realistiški, ir čia Vyriausybė turėtų peržiūrėti galimybes, tačiau dabar atrodo, kad tai nėra realu“, – antradienio vakarą LRT televizijai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė taip pat pažymėjo, kad partijos jau yra pasirašiusios susitarimą, kuriame užsibrėžta nuo kitų metų didinti algas.

„<...> Atkreipčiau dėmesį į tai, kad parlamentinės partijos yra pasirašiusios nacionalinį švietimo susitarimą, kuriame yra labai aiškus įsipareigojimas dėl algų didinimo 2024 metais ir kol kas pagal grafiką mes judame to įsipareigojimo link“, – sakė ji.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Tačiau antradienį po susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu A. Navickas prakalbo apie progresą derybose. Anot jo, aiškėja galimos bendros pozicijos.

„Mums pasirodė, kad girdi, kad linkę eiti į kompromisus. Jeigu anksčiau girdėdavome kategoriškus pareiškimus, kad viskas yra neįmanoma, tai dabar lyg ir girdime įsiklausymą ir norą ilgesnėje perspektyvoje susitarti dėl mūsų reikalavimų“, – Eltai antradienį vakare vykusį susitikimą komentavo A. Navickas.

Jo teigimu, kol kas dar nėra rastas sutarimas dėl konkrečių mokytojų reikalavimų, tačiau aiškėja galimos bendros pedagogų profsąjungos ir ministerijos pozicijos.

„Iš esmės susitikimą vertintumėme teigiamai – kaip norą susitarti“, – reziumavo profsąjungos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.